Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Η ώρα του «λογαριασμού» για τρία εκατομμύρια νοικοκυριά

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Υποβλήθηκαν  6,222 εκατομμύρια εκκαθαριστικά (περίπου 20 χιλιάδες λιγότερα σε σχέση με πέρυσι) και βεβαιώθηκαν φόροι 3,328 δις. ευρώ σε περίπου 2,528 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Από την άλλοι 781.592 φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής περίπου 359 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι το φετινό ποσό είναι μειωμένο κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο πέρυσι, είναι κάτι που θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο άμεσα. Αυτό που προέχει είναι να φανεί η δυνατότητα ανταπόκρισης των φορολογουμένων στο φετινό «χτύπημα» της εφορίας. Η 31η Ιουλίου, είναι μια καθοριστική ημέρα. Πρώτον διότι εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή τριών διαφορετικών φόρων: ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Και δεύτερον διότι η ψυχολογία λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών είναι στα... τάρταρα.

Από τα 3,328 δις. ευρώ που βεβαιώθηκαν, τα 1,1 δις. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν σήμερα. Επίσης, σήμερα εκπνέει η προθεσμία και για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το ύψος της οποίας εκτιμάται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το δοσολόγιο των οικονομικών υποχρεώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
  1. Τα φυσικά πρόσωπα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Πρώτον τον μεγάλο όγκο των φορολογούμενων οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις δόσεις. Η πρώτη εκπνέει σήμερα, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η 3η δόση στις 30 Νοεμβρίου. Δεύτερον, τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν ως εταίροι σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αυτοί, εκτός του ότι μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι τις 16 Αυγούστου, θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε δύο δόσεις: 28/09 και 30/11. Η τρίτη ομάδα είναι αυτή των πυρόπληκτων που θα πληρώσουν σε τρεις μηνιαίες δόσεις: 31/10, 30/11 και 31/12.
  2. Τα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν φορολογική δήλωση έως τις 27/06 μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από σήμερα ενώ όσα νομικά πρόσωπα έκαναν δήλωση μετά τις 27/06 μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλςο Αυγούστου.

Το ποσό που θα συγκεντρώσει σήμερα στον λογαριασμό του το ελληνικό δημόσιο, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι φορολογούμενοι θα κάνουν χρήση των «ευκολιών πληρωμών»:
  1. Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων επιτρέπει την αποπληρωμή του ποσού μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 αλλά επιβαρύνει τους φορολογούμενους με τόκους της τάξεως του 5,86%.
  2. Η πληρωμή μέσω κάρτας, ωφελεί το δημόσιο καθώς ενώ ο φορολογούμενος πληρώνει με δόσεις, το δημόσιο εμφανίζεται να εισπράττει ολόκληρο το ποσό.
  3. Ο τρίτος δρόμος, είναι ο παραδοσιακός, δηλαδή αυτός που προαναφέρθηκε με τις δόσεις που δίδει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.


fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ