Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Αμείλικτα ερωτήματα της ΝΔ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των πυρκαγιών

Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο σεβάστηκε τον πόνο που προκαλεί η απώλεια των θυμάτων, αλλά από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρωτοφανή αυτή τραγωδία.
Ουδέποτε κάποιο κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση δεν τήρησε τόσο υπεύθυνη στάση κι αυτό πρώτοι απ’ όλους οφείλουν να το αναγνωρίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να έρθουν στο φως οι τραγικοί κυβερνητικοί χειρισμοί.  Από τις 8.15 το βράδυ είχε διαφανεί το μέγεθος της καταστροφής. Άλλωστε το έλεγαν όλα τα ΜΜΕ που μετέδιδαν εικόνες και μαρτυρίες ότι υπάρχουν νεκροί. Πώς λοιπόν στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς διαβεβαίωναν τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση και ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν να μην έχει ενημερωθεί για τους νεκρούς; Έλεγαν ψέματα στον κ. Τσίπρα οι συνεργάτες του ή όλοι μαζί επιχειρούσαν να παραπλανήσουν τους πολίτες;

Αυτήν την εικόνα δεν θα την ξεχάσει κανένας Έλληνας, όσες ανακοινώσεις και αν βγάλει το Μέγαρο Μαξίμου και όση λάσπη και αν ρίξει.  Ανίκανους κατά καιρούς πολλούς πολιτικούς, η Ελλάδα έχει ξαναδεί. Ανίκανους, κυνικούς και ψεύτες μαζί ποτέ άλλοτε. Διότι αυτό απέδειξε η εθνική τραγωδία. Ότι κυβερνούν άνθρωποι που ενώ γνώριζαν ότι είχαν χαθεί ζωές δεν δίστασαν να υποδύονται ρόλους μπροστά στις κάμερες. Η προσβολή είναι τεράστια και οι Έλληνες αυτό το ξέρουν, το έχουν εμπεδώσει. Όσο δε για τον κ. Τζανακόπουλο που ισχυρίστηκε χθες ότι δεν ήθελαν να μιλήσουν για νεκρούς μπροστά στις κάμερες ας εξηγήσει ποιος και γιατί κάλεσε τις κάμερες.

Η κυβέρνηση επέδειξε έναν συνδυασμό ανικανότητας και κυνισμού. Είναι προφανές ότι υπήρχε σοβαρότατο έλλειμμα στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, αλλά και στη διαχείριση της κρίσης. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει σειρά ερωτημάτων στα οποία δεν έχει λάβει ουσιαστικές απαντήσεις:

Α. Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;

Β. Γιατί η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Γ. Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα; Πολλοί από τους διασωθέντες αναφέρουν ότι περισυνελέγησαν από ιδιωτικά σκάφη, από πλοία που περνούσαν τυχαία και βάρκες εθελοντών. Το Υπουργείο Ναυτιλίας πότε ξύπνησε;

Δ. Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι; Ποιος έδωσε τις σχετικές εντολές;

Ε.  Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον Πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί; Δεν ήξεραν τι γινόταν ή συνειδητά ψεύδονταν;

Η Κυβέρνηση πίσω από το ψευδοεπιχείρημα ότι ήταν αδύνατον να γίνει συντεταγμένη εκκένωση μιας περιοχής 15-20 χιλιάδων κατοίκων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα προσπαθεί να κρύψει τα τραγικά σφάλματα και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου. Γιατί ακόμα κι αν δεν υπήρχε χρόνος για οργανωμένη εκκένωση, αυτό δεν δικαιολογεί γιατί δεν παρασχέθηκε ποτέ έστω μια ειδοποίηση, με σειρήνες, με οχήματα της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής ή μέσω των ΜΜΕ, ώστε οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την περιοχή ή έστω να κινηθούν πεζοί προς τη θάλασσα. Η απραξία αυτή, μάλιστα, είναι ακόμη πιο εγκληματική δεδομένου ότι επίσημα καταγγέλλεται από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών ότι είχε γίνει εγκαίρως εισήγηση εκκένωσης της περιοχής, η οποία όμως δεν εισακούστηκε από τους αρμοδίους. Όλα δείχνουν ότι γρηγορότερη και σοβαρότερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική θα είχε σώσει ανθρώπινες ζωές. Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση, που το μόνο που προσπαθεί, από τις πρώτες κιόλας ώρες της τραγωδίας, είναι η επικοινωνιακή συγκάλυψη της ολέθριας ανικανότητάς της.

Η Νέα Δημοκρατία θέτει μια σειρά ερωτήματα, τα οποία έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Και αυτά τα ερωτήματα μέχρι τώρα δεν έχουν απαντηθεί.  Ως προς τον επικοινωνιακό χειρισμό το πρώτο και το βασικό ερώτημα είναι αν γνώριζαν τι είχε συμβεί την ώρα της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό. Όλα δείχνουν πως γνώριζαν.  Και ήδη κάποιοι από αυτούς - ο κ. Κουρουμπλής για παράδειγμα - το παραδέχονται. Άλλωστε είχε ήδη συσταθεί η Ειδική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων. Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι μετείχε στη σύσκεψη ο κ. Πολάκης. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια προτεραιότητα: Να μη ζήσει ποτέ ξανά η Ελλάδα μια τέτοια τραγωδία. Και σε αυτή την προσπάθεια η Νέα Δημοκρατία ζητά να απαντηθούν τα ερωτήματα, ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς.  Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ που θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για την εθνική τραγωδία εισηγήθηκε την κάλυψη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος του κόστους για τη συντήρηση και αγορά εξοπλισμού για την Πυροσβεστική, πρόταση που το ΙΣΝ έκανε αποδεκτή με τη χθεσινή ανακοίνωση της σχετικής δωρεάς ύψους 25 εκ. ευρώ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα την κοινωνική συνεισφορά του.

Το αν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες είναι ζήτημα το οποίο ήδη ερευνά η Δικαιοσύνη. Και είναι απαραίτητο η Δικαιοσύνη να απαντήσει πάρα πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και δίδοντας έτσι στους πολίτες που αγωνιούν την αίσθηση ότι λειτουργεί το Κράτος δικαίου.

Σχετικά δε με την χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μάτι, τα λόγια περισσεύουν. Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από την εθνική τραγωδία για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα πρωί πρωί, σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Λογικό είναι να υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία του πρωθυπουργού να βρεθεί αντιμέτωπος με τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία, που έχασαν τους δικούς τους, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Οι πολίτες, όμως, δεν πείθονται πια από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Απαιτούν να μάθουν όλη την αλήθεια για το πώς χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν. Και αυτό δεν αλλάζει με τη ρητορική ανάληψη πολιτικής ευθύνης η οποία –ούτως ή άλλως– του ανήκει. Βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του απέδειξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβουν επί της ουσίας την ευθύνη. Αισθάνονται πολύ άνετα στις θέσεις τους. Ούτε ένας από αυτούς δεν αισθάνθηκε το βάρος της ευθύνης. Ούτε ένας δεν είπε, φεύγω, πάω σπίτι μου, δεν τα κατάφερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ