Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ακυρώθηκε το Survival Camp δημοτικού σχολείου μετά τις αντιδράσεις

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε σχολείο της Πάτρας για τη διοργάνωση απομίμησης Survivor, με πρωταγωνιστές την Ελένη Δάρρα και τον Πάνο Αργιανίδη, στο σχολείο, είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της εκδήλωσης.

Ο δήμος Πατρέων ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος καθώς όταν έδωσε την άδεια δεν γνώριζε τα περί Survivor.

Μέσω του διαδικτύου μεγάλος αριθμός Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και εκπαιδευτικών έθετε ευθέως ερώτημα για τη νομιμότητα του «δικαιώματος» ενός συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να προχωρά σε μία τέτοια πράξη χωρίς την έγκριση τόσο του συνόλου των γονέων και κηδεμόνων όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου, αλλά και της αρμόδιας διεύθυνσης εκπαίδευσης.


Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων, που δημοσιεύει το patrastimes.gr:

Προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε το θέμα που έχει προκύψει με τη γιορτή λήξης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας, σας γνωστοποιούμε τα εξής :

1) Ο σκοπός αυτής της γιορτής ήταν να δοθεί χαρά στους μαθητές. Οι μαθητές θα έπαιζαν συγκεκριμένα παιδικά παιχνίδια στο χώρο του σχολείου μας.

2) Τα παιχνίδια θα ήταν παιχνίδια που όλοι έχουμε παίξει στα μαθητικά μας χρόνια, με δεδομένη την υποδομή που μπορεί να έχει το προαύλιο ενός σχολείου και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ήταν «SURVIVOR».

3) Η χαρά των παιδιών θα προερχόταν από το γεγονός ότι θα έπαιζαν. Όσο όμως και αν θέλουμε να «στρουθοκαμηλίζουμε» όλοι οι μαθητές , όπως και τεράστιο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα , είτε ασχολούνται είτε παρακολουθούν το προαναφερόμενο τηλεπαιχνίδι. Η χρήση του ονόματος και μάλιστα μεταλλαγμένου, εκ μέρους του συλλόγου μας ενόχλησε; Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη χρήση γίνεται στα πλαίσια υπερβολής για να αποκτήσει η εκδήλωση το στοιχείο του εντυπωσιασμού.

Ο εντυπωσιασμός αφορά πρωτίστως τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση μαθητές μας, οι οποίοι πέραν των άλλων νιώθουν και χαίρονται διότι θεωρούν ότι κάνουν κάτι διαφορετικό από τους άλλους. Μήπως όμως ενόχλησε η κλήση συγκεκριμένων ανθρώπων που θα συμμετείχαν ως «βοηθοί» στο παιχνίδι των παιδιών μας; Έχει κανείς κάτι αρνητικό να προσάψει στα συγκεκριμένα άτομα σε επίπεδο ανηθικότητας , αθλητικότητας κτλ.; Έχουν προβεί τα άτομα αυτά σε οποιαδήποτε μορφή λανθασμένης συμπεριφοράς; Πότε θα χαίρονταν τα παιδιά μας περισσότερο, αν έπαιζαν μαζί με τους συγκεκριμένους ανθρώπους ή αν τους καλούσαμε τον διευθυντή της λυρικής ή του μεγάρου μουσικής;

Το να αντιλαμβάνεται κανείς τις σκέψεις των παιδιών και να τις υλοποιεί (με φειδώ και σωφροσύνη) είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των καλών διδασκάλων. Η διδασκαλία της «ποιότητας», όπως εμείς οι μεγάλοι την καθορίζουμε, δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτή ή έστω ότι θα λάβει οποιαδήποτε άξια στο μυαλό των παιδιών. Ο σκοπός είναι μέσα από δραστηριότητες των παιδιών , που θέλουν να συμμετέχουν, να περνάμε μηνύματα.

Το κυρίαρχο δε μήνυμα που ο σύλλογος μας έχει να περάσει είναι ότι δεν υπάρχουν ποιοτικά και μη ποιοτικά παιδικά παιχνίδια , ούτε απαγορευμένα και μη απαγορευμένα παιχνίδια στην αυλή ενός σχολείου. Μόνο υστερόβουλα και σκουριασμένα μυαλά που δεν μπορούν να δουν την τρέχουσα πραγματικότητα.

Το παιχνίδι είναι ένα. Ποιοτικό δε παιχνίδι είναι εκείνο που συμμετέχουν με τη θέληση τους δίνει χαρά και ξενοιασιά στα παιδιά μας .

4) Όσον αφορά δε τους καλεσμένους στο συγκεκριμένο παιχνίδι το σκεπτικό μας ήταν να τιμήσουμε έναν άνθρωπο της περιοχής μας, την Ελένη Δάρρα, η οποία ως γνωστό έχει προσφέρει τα μέγιστα στον αθλητισμό και σίγουρα αποτελεί θετικό πρότυπο για κάθε παιδί, καθώς είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Χάντμνπολ με την ομάδος της ΟΡΜΗΣ, Κυπελούχος με την ίδια ομάδα, έχει καταλάβει τη 2η θέση Νεανίδων σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και εν ενεργεία Φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος στο ΕΑΠ. Μαζί δε με όλα αυτά η συγκεκριμένη κυρία είναι πρωτίστως και πάνω όλα ΜΗΤΕΡΑ. Όσον δε αφορά τον δεύτερο καλεσμένο, τον Πάνο Αργιανίδη, τυχαίνει άνθρωπος χαμηλών τόνων που είναι αδελφικός φίλος με μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και ο οποίος με μεγάλη χαρά δέχτηκε να παραβρεθεί και να βοηθήσει σε αυτή τη γιορτή. Αξίζει να επισημάνουμε ότι όλα αυτά γινόταν αφιλοκερδώς από την πλευρά τους.

5) Είναι βέβαια λογικό κάποιοι να «πετροβολούν» το σύλλογό μας, αφού «μόνο το δέντρο με τα φρούτα πετροβολούν οι περαστικοί». Οι ίδιοι «άσχετοι» και «περαστικοί» θα έπρεπε όμως πρώτα να μετρήσουν πόσες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις ποιότητας κάνει ετησίως ο σύλλογός μας. Η δράση μας είναι καθημερινή και παντού μέσα και έξω από το σχολείο. Οι ίδιοι όμως τότε λείπουν και δεν «περνούν» για να πουν το απαραίτητο μπράβο.

Εμείς και νουθετούμε και παρεμβαίνουμε και προωθούμε και πρότυπα δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και παίζουμε μαζί τους και τα ακούμε και θέλουμε την ξενοιασιά και την χαρά τους να την διατρανώνουμε.

Λόγω όμως του ότι προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση χωρίς λόγο, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ