Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Τρόμος: Ένας νεκρός και 40 τραυματίες από επίθεση νυχτερίδων - βαμπίρ

Ένας άνδρας πέθανε και άλλοι 40 νοσηλεύονται για πιθανή προσβολή από τον ιό της λύσσας στην βορειοανατολική Βραζιλία, έπειτα από ξέσπασμα πολλαπλών επιθέσεων από νυχτερίδες βαμπίρ.

Ο άνθρωπος που πέθανε ονομάζεται Edivalson Francisco Souza, ήταν 46 χρονών και είναι ο πρώτος θάνατος που αποδίδεται στον ιό της λύσσας από το 2004 και έπειτα.

Ο άτυχος άνδρας άρμεγε μια αγελάδα στην φάρμα του στην περιοχή Paramirim, όταν πάτησε άθελα του μια νυχτερίδα, η οποία με την σειρά της του δάγκωσε το πόδι και του μετέδωσε τον ιό της λύσσας. Ο Edivalson έπλυνε την πληγή αλλά αποφάσισε να μην πάει στον γιατρό.

Τις επόμενες μέρες υπέφερε από σοβαρούς πονοκεφάλους, ναυτία, άγχος και έλλειψη οξυγόνου και αναγκάστηκε να πάει σε κάποιο νοσοκομείο όπου και θυμήθηκε το περιστατικό.

Όταν οι γιατροί τον εξέτασαν, αυτός βρέθηκε θετικός στον ιό της λύσσας αλλά ήταν πολύ αργά για να μπορέσουν να τον εμβολιάσουν.



Η επίθεση θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή και οι αιτίες αυτού του ξεσπάσματος πιθανώς να οφείλονται στην απότομη αύξηση του πληθυσμού των νυχτερίδων.

Η SESAB εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση για την υγεία, εξηγώντας όλα τα γνωρίσματα του ιού και τους τρόπους με τους οποίος μπορεί κανείς να μείνει μακριά του.

Πάντως, κάποιες μέρες μετά τον θάνατο τον άνδρα, πολλοί πολίτες της πόλης Σαλβαδόρ, που βρίσκεται 400 μίλια έξω από το Paramirim, υποστήριξαν πως ξέσπασε και άλλη επίθεση από νυχτερίδες βαμπίρ.

Ένα από τα θύματα, ονόματι Matheus Andrade, δήλωσε πως «δεν συνειδητοποίησα μέχρι την δεύτερη φορά ότι μου είχε επιτεθεί νυχτερίδα. Αρχικά νόμιζα ότι με κάποιο τρόπο είχα κόψει τα δάχτυλα των ποδιών μου κατά την διάρκεια της νύχτας. Συνηθίζω να κοιμάμαι με τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές και προφανώς οι νυχτερίδες μπήκαν μέσα. Πάντως, δεν ένιωσα κάποιον πόνο όταν με τσίμπησαν, μονάχα είδα τα σημάδια την επόμενη μέρα»

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Aroldo Carneiro, είναι φυσιολογικό που οι άνθρωποι μπερδεύουν τις δαγκωματιές των νυχτερίδων με απλά κοψίματα. «Η δαγκωματιά δεν δημιουργεί έντονο πόνο καθώς το σάλιο των νυχτερίδων έχει μέσα αναλγητικές και αντιπηκτικές ουσίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι επιστήμονες έχουν προσέξει σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά των νυχτερίδων και μια ανυσηχητική άνοδο του πληθυσμού της στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι οφείλεται στην αποψίλωση των δασών και στην καταστροφή των σπηλιών. Αυτό μάλλον οδηγεί τις νυχτερίδες να μεταναστεύουν στις πόλεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ