Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η μπαταρία από το Α ως το Ω!

Μάθε τώρα τα μέρη της μπαταρίας του αυτοκινήτου σου, πώς μπορείς να μετράς την ισχύ της και όλα όσα πρέπει να ελέγξεις πριν αγοράσεις καινούρια!


Τι περιέχει η μπαταρία του αυτοκινήτου σου!

Μια μπαταρία αποτελείται από πέντε βασικά τμήματα:

1. Ένα πλαστικό ή ελαστικό δοχείο.

2. Τις θετικές και αρνητικές εσωτερικές πλάκες μολύβδου.

3. Τις ενδιάμεσες διαχωριστικές πλάκες κατασκευασμένες από πορώδες συνθετικό υλικό.

4. Τον ηλεκτρολύτη, ένα αραιό διάλυμα θειικού οξέος και νερού, γνωστό ως οξύ της μπαταρίας (αποτελείται από 4 μέρη θειικού οξέος και 11 μέρη αποσταγμένου νερού).

5. Τους πόλους μόλυβδου και τους συνδετήρες των πλακών. Τόσο οι θετικές πλάκες όσο και οι αρνητικές, συνδέονται μεταξύ τους με ένα έλασμα που καταλήγει σε έναν ακροδέκτη, τον πόλο της μπαταρίας. Η συνδεσμολογία των θετικών πλακών καταλήγει στον θετικό πόλο και η συνδεσμολογία των αρνητικών πλακών καταλήγει στον αρνητικό πόλο.


Πώς θα μετρήσεις την ισχύ της!

Ο σωστός έλεγχος και η φροντίδα της μπαταρίας είναι πολύ σημαντικά και για αυτό, κάθε φορά που επισκέπτεσαι το συνεργείο (ή και μόνος σου) θα πρέπει να ελέγχεις αν αυτή είναι αποφορτισμένη ή όχι. Αν αυτή έχει «πέσει», π.χ. ο κινητήρας δυσκολεύεται να πάρει μπροστά, πρέπει είτε να τη συντηρήσεις (ανοικτού τύπου), είτε να την αντικαταστήσεις (κλειστού τύπου).

Ι. Οπτικός έλεγχος της κατάστασης της μπαταριάς

• Έλεγξε την μπαταρία για ζημιά και παραμόρφωση. Έλεγξε κατά πόσο η μπαταρία είναι σωστά στερεωμένη, αν υπάρχουν ξένα σώματα στην επιφάνεια της μπαταρίας κλπ. Εάν βρεθεί σοβαρή ζημιά, παραμόρφωση, ή διαρροή, αντικατάστησέ την.

• Έλεγξε ότι τα καλώδια της μπαταρίας δεν είναι χαλαρά ή διαβρωμένα. Εάν οι ακροδέκτες είναι σκουριασμένοι, καθάρισε τους ακροδέκτες.

ΙΙ. Έλεγχος της στάθμης του ηλεκτρολύτη

Έλεγξε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη σε κάθε στοιχείο.

Για μπαταρίες χωρίς ανάγκη συντήρησης (κλειστού τύπου):

• Εάν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι κάτω από την κατώτερη γραμμή, αντικατάστησε την μπαταρία.

• Εάν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι πάνω από την κατώτερη γραμμή, έλεγξε την τάση της μπαταρίας ενώ «μιζάρεις» τον κινητήρα.

• Εάν η τάση είναι κάτω από 9,6 V, επαναφόρτισε ή αντικατάστησε τη μπαταρία.

Για μπαταρίες με ανάγκη συντήρησης (ανοικτού τύπου):

Εάν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι κάτω από την κατώτερη γραμμή, πρόσθεσε απεσταγμένο νερό σε κάθε στοιχείο. Στη συνέχεια, επαναφόρτισε τη μπαταρία και έλεγξε το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη.


Τι πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις καινούρια μπαταρία!

• Έλεγξε για τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος (σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο του οχήματός
• Έλεγξε εάν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα Start-Stop, αναγεννητική πέδηση η άλλες ανάλογες τεχνολογίες. Η μπαταρία θα πρέπει να εξασφαλίζει υψηλή ισχύ εκκίνησης, να επαναφορτίζεται γρήγορα και να είναι ανθεκτική στους πολλαπλούς κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης.
• Έλεγξε τις διαστάσεις της μπαταρίας. Πολλά οχήματα μπορούν να υποδεχτούν διάφορα μεγέθη μπαταριών.
• Έλεγξε την θέση των πόλων της μπαταρίας. Η θέση των καλωδίων σε πολλά οχήματα μειώνει τις επιλογές μπαταριών.
• Έλεγξε την τιμή του ρεύματος ψυχρής εκκίνησης CCA (Cold cranking amps) - Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ο αριθμός των ampere που μπορεί να αποδώσει μια μπαταρία οξέος μολύβδου στους -17.8oC για 30 δευτερόλεπτα και να διατηρήσει τουλάχιστον μια τάση 1.2 volt ανά στοιχείο.
• Έλεγξε τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Χωρητικότητα είναι η ικανότητα της πλήρως φορτισμένης μπαταρίας να αποδώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρισμού, μετρούμενο σε Ah (αμπερώρια) όταν εκφορτιστεί με ένα δεδομένο αριθμό (Amp, A) για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Hr).
• Έλεγξε την ονομαστική χωρητικότητα RC (Reserve Capacity Rating). Είναι ο αριθμός των λεπτών που μια νέα, πλήρως φορτισμένη μπαταρία, θα αποδώσει 25 ampere σε 26.7C και θα διατηρήσει την τάση των ακροδεκτών ίση ή υψηλότερη από 1.75 volt ανά στοιχείο. Αυτή η ικανότητα χαρακτηρίζει το χρόνο που η μπαταρία εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον βασικό εξοπλισμό, εάν ο εναλλακτήρας ή η γεννήτρια του οχήματος δεν λειτουργεί.


Μας κοινοποιήθηκε από το autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ