Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ας μην ελπίζουν στην κυβέρνηση πολλά για ποσοτική χαλάρωση και χρέος! ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ 7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Μπορεί τα μέτρα να ψηφίστηκαν στην Βουλή με στόχο τώρα να μπορέσει να ξεκλειδώσει η «πόρτα» της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το κούρεμα χρέους, τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο καλά για την Ελληνική κυβέρνηση!

Το καμπανάκι, χτύπησε ξανά από το εξωτερικό, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ξεκαθάρισε πως "τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν προηγουμένως δεν ληφθούν αποφάσεις από ESM, ΔΝΤ για το χρέος".

Όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ύψους του ελληνικού χρέους και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Έτσι όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του eurogroup στις 22 Μαΐου όπου δεν αποκλείεται να προηγηθούν διεργασίες, ακόμα και με νέα συνεδρίαση του Washington group.
Ασφαλείς πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι είναι ....υπαρκτός ο κίνδυνος για μερική εκταμίευση από τα 7 δις ευρώ(!) που περιμένουμε να πάρουμε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή!

Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι 15 Ιουνίου δεν ξεκαθαρίσει  το τοπίο με το ΔΝΤ θα παραμείνουν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές του δημοσίου και θα περάσουμε σε ένα νέο αφήγημα για νέα μέτρα(!) αυτή τη φορά για το χρέος.

Είναι αλήθεια το όλο κλίμα δεν βοηθά πολιτικά τον κ. Τσίπρα αφού στήριξε τον κ Μάρτιν Σουλτς ανοικτά ενώ προηγήθηκε τελικά η κ. Μέρκελ. Άρα πολιτικά η καγκελάριος έχει κάθε λόγο να μην υπερασπιστεί πολιτικά τον κ. Τσίπρα. .

Συμπερασματικά το θέμα ποσοτικής χαλάρωσης και χρέος είναι ένα νέο κεφάλαιο στις "διαπραγματεύσεις" της κυβέρνησης.

Το θέμα της μερικής εκταμίευσης από τα 7 δις ευρώ είναι... υπαρκτό για την Ελλάδα με το ΔΝΤ να αμφισβητεί σχεδόν τα πάντα αφήνοντας θολό το τοπίο για την συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα!

Η δε Γερμανία εμμένει στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5% με το ΔΝΤ να θέλει 1.5% .

Άρα, ας μην βιάζεται ο κ.Τσίπρας , τα δύσκολα έρχονται και ας μην ξαφνιαστούμε από τις εξελίξεις μπορεί να έχουν και άλλα νέα μέτρα!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ