Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο έργο BRISWA, για να βγει… οφσάιντ ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχει στο έργο BRISWA (the Ball Rolls In the Same Way for All- η μπάλα κυλά με τον ίδιο τρόπο για όλους), το οποίο έχει στόχο να εξετάσει το φαινόμενο του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, να τον ορίσει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο και να βρει λύσεις συνολικής αντιμετώπισής του.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του έργου, δημιουργήθηκε μια κοινοπραξία συνεργατών από έξι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα τους και έχουν συμπληρωματικές ικανότητες.

Εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο θα συνεισφέρει στον τομέα του μαθηματικού προγραμματισμού και της ανάλυσης δεδομένων, οι υπόλοιποι συνεργάτες της κοινοπραξίας είναι οι:
· System Dynamics Italian Chapter (IT)
· Academy FC (IT)
· Coltea Brasov 1920 (RO)
· You Football Tournament DOO (SRB)
· DHSE (HU): Ακαδημία Ποδοσφαίρου
· Bulgarian Sport for All (BG)

Πιο συγκεκριμένα το έργο BRISWA, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, στοχεύει:
· Στην κατανόηση της κατάστασης στην Ευρώπη όσον αφορά το ρατσισμό (με έμφαση στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο) και στην αναγνώριση όλων εκείνων των συνθηκών που οδηγούν στη δημιουργία και εξάπλωση ρατσιστικών συμπεριφορών.
· Στην εκτίμηση των συνθηκών που αλληλεπιδρούν και οδηγούν σε ρατσιστικές συμπεριφορές μέσω της ανάπτυξης επιμέρους μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων, τα οποία θα υποβοηθήσουν τη σχεδίαση και δοκιμή καλών πρακτικών που θα καταπολεμούν φαινόμενα ρατσισμού, σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον.
· Στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών, ξεκινώντας από τους νέους και τις διάφορες ακαδημίες ποδοσφαίρου.
· Στην καθιέρωση και την εκπαίδευση μίας νέας ειδικότητας του προπονητικού επιτελείου για τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και ομάδες, του οποίου ο σκοπός θα είναι ο εντοπισμός τέτοιων φαινομένων και η χρήση μέτρων που θα εμποδίζουν την εξάπλωση τους μέσα στον εκάστοτε σύλλογο.
· Στη διάδοση των αξιών και αποτελεσμάτων του έργου στην Ευρώπη, με τη διοργάνωση σεμιναρίων και αθλητικών εκδηλώσεων.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο ιταλικός κλάδος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού System Dynamics Society, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην ανάλυση μοντέλων, την εκπαίδευση, την ενέργεια, το περιβάλλον, την υγεία και τα πληροφοριακά συστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: http://briswa.eu/


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο αθλητισμός θεωρείται μια θεμελιώδης Ευρωπαϊκή αξία. Για τον λόγο αυτό στη συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 καθιερώθηκε η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κοινή πορεία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παραμονεύουν στον αθλητισμό, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους πιο σημαντικούς κινδύνους που αναγνωρίστηκαν στη συνθήκη  αυτή είναι ο ρατσισμός και οι επιμέρους διακρίσεις του.
Τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο σημειώθηκαν στη δεκαετία του 1990, όταν ξεκίνησαν να καταστρώνονται και να υλοποιούνται διάσημες αντι-ρατσιστικές καμπάνιες, οι οποίες στόχευαν στη μείωση των φαινομένων ρατσισμού μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο δεν εξαλείφθηκε, αλλά άλλαξε διάσταση και μεταφέρθηκε έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. H Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη να παρθούν περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα καινούρια και όχι τόσο φανερά πρόσωπα του ρατσισμού, όπως:
·         Η αντιπροσώπευση μειονοτήτων τόσο ως παίκτες, θεατές αλλά και ως διοικητικό προσωπικό δεν αντιστοιχεί συχνά στα αντίστοιχα ποσοστά τους στον γενικό πληθυσμό.
·         Το γεγονός ότι έντονα ρατσιστικά επεισόδια σημειώνονται με αυξανόμενη συχνότητα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες  ομάδων U21.
·         Ο θεσμικός ρατσισμός που παρατηρείται στα διοικητικά επίπεδα του ποδοσφαίρου όπου παρατηρούνται συμπεριφορές που ισοδυναμούν με διακρίσεις μέσα από την ασυνείδητη  προκατάληψη, την άγνοια, την απερισκεψία αλλά και των διάφορων ρατσιστικών στερεοτύπων.
Τα παραπάνω προβλήματα δείχνουν πόσο δυσδιάκριτος μπορεί να γίνει ο ρατσισμός και κυρίως πόσο πιο επικίνδυνος, επηρεάζοντας κυρίως τους νέους.  Επιπρόσθετα, δρα εναντίον των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοκλήρωση, με αποτέλεσμα  η κοινωνία και ο αθλητισμός να έχουν ανάγκη από καινούρια εργαλεία και πολιτικές που θα εμποδίσουν την αναβάθμιση του φαινομένου σε μη αναστρέψιμα και επικίνδυνα επίπεδα.

ΤοBRISWA

Το έργο BRISWA συν-χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ (Project Reference: 579960-EPP-1-2016-2-IT-SPO-SCP), και έχει ως σκοπό να επανεξετάσει το ρατσισμό και τις διακρίσεις στο ποδόσφαιρο, να τον ορίσει με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο και να βρει λύσεις  συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα το έργο στοχεύει:
·         Στην κατανόηση της κατάστασης στην Ευρώπη όσον αφορά το ρατσισμό (με έμφαση στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο) και στην αναγνώριση όλων εκείνων των συνθηκών που οδηγούν στη δημιουργία και εξάπλωση ρατσιστικών συμπεριφορών.
·         Στην εκτίμηση των συνθηκών που αλληλεπιδρούν και οδηγούν σε ρατσιστικές συμπεριφορές μέσω της ανάπτυξης επιμέρους μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων, τα οποία θα υποβοηθήσουν τη σχεδίαση και δοκιμή καλών πρακτικών που θα καταπολεμούν φαινόμενα ρατσισμού, σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον.
·         Στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών, ξεκινώντας από τους νέους και τις διάφορες ακαδημίες ποδοσφαίρου.
·         Στην καθιέρωση και την εκπαίδευση ενός νέου μοντέλου για τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και ομάδες, του οποίου ο σκοπός θα είναι ο εντοπισμός τέτοιων φαινομένων και η χρήση μέτρων που θα εμποδίζουν την εξάπλωση τους μέσα στον εκάστοτε σύλλογο.
·         Στη διάδοση των αξιών και αποτελεσμάτων του έργου στην Ευρώπη, με τη διοργάνωση σεμιναρίων και αθλητικών εκδηλώσεων.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι του έργου,  δημιουργήθηκε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από συνεργάτες οι οποίοι είναι οι κορυφαίοι στον τομέα τους και έχουν συμπληρωματικές ικανότητες. Αυτοί οι συνεργάτες είναι:
·         System Dynamics Italian Chapter (IT)
·         Academy FC (IT)
·         Coltea Brasov 1920 (RO)
·         You Football Tournament DOO (SRB)
·         DHSE (HU): Ακαδημία Ποδοσφαίρου
·         Bulgarian Sport for All (BG)
·         University of Macedonia (GR)

Επικοινωνία

Official Website: http://briswa.eu/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcDJujlvppQcIdLj45_kAzw










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ