Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης – «45 χρόνια σιωπής περιμένουν το Θαύμα»

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΤΕΡΨΙΔΟΥ στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλες τις κοιτίδες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, διοργανώνουν φέτος εκδήλωση – έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην Πατριαρχική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η εκ Μικράς Ασίας καταγωγή πλείστων των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης και ειδικά της Τούμπας, το χρέος μας ως εκπαιδευτικοί και η προσφορά της Χαλκίτιδος Σχολής τόσο στην Ορθοδοξία όσο και τον Ελληνισμό, μάς υποχρεώνουν αφενός να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε τη σημασία του αξιέπαινου επί 75 χρόνια έργου της (1896 – 1971), αφετέρου να ενδυναμώσουμε τη δίκαιη φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου για τα «45 χρόνια σιωπής που περιμένουν το Θαύμα» της επαναλειτουργίας της (1971 – 2016).

Αυτή την εναγώνια και αγωνιστική φωνή δώσαμε και σαν τίτλο στη συγκεκριμένη εκδήλωση:

Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης – «45 χρόνια σιωπής περιμένουν το Θαύμα»

Η εκδήλωση είναι συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένες σε όλες τις κοιτίδες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού με ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνες της καθ’ ημάς Ανατολής: Πόντο, Καππαδοκία, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Σχολεία και Τραγούδια της Μικράς Ασίας, Αλεξάνδρεια, Κύπρο, Παραδουνάβιο Ελληνισμό, προσωπικότητες όπως Ρήγας ο Βελεστινλής, Υψηλάντης αλλά και «100 Χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη». Όλες οι εκδηλώσεις έχουν σαν κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να εμπνεύσουν κυρίως τα νέα παιδιά γι’ αυτά τα άγνωστα και παραμελημένα κομμάτια της ιστορίας μας.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που στην πόλη μας πραγματοποιείται εκδήλωση που τιμά τη Χαλκίτιδα Σχολή, Τη Τροφό Σχολή από την οποία αποφοίτησαν 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες, 2 Πατριάρχες Αλεξανδρείας, 2 Πατριάρχες Αντιοχείας, 1 Έξαρχος Βουλγαρίας, 4 Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, 1 Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, 343 Επίσκοποι, 298 Πρεσβύτεροι, 22 καθηγητές πανεπιστημίου, 91 καθηγητές Μ.Ε., 113 λαϊκοί όπως: επιστήμονες, πρέσβεις, έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες, επιχειρηματίες κ.ά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στην προσφυγομάνα Τούμπα όπου οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας έκτισαν τις εκκλησιές τους και προσέφεραν σε αυτές τις εικόνες που με τόση ευλάβεια έφεραν από τις πατρογονικές εστίες.
Τα ονόματα αυτών των πατρογονικών εστιών φρόντισαν να δώσουν και στις οδούς της Τούμπας ώστε να παραμείνουν αξέχαστες στις καρδιές των επιγόνων τους.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης έχουμε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου απόφοιτου της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προύσης, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στον λόφο της Ελπίδας στη Νήσο Χάλκη της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται και η Ιερά Θεολογική Σχολή και καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ελπιδοφόρου.
1896 – 1971: 75 χρόνια προσφοράς στην Ορθοδοξία και την Ρωμιοσύνη
Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από το αρχείο του Χαλκίτη εξ Αθηνών Δημητρίου Παλαβίδη καθώς και από το αρχείο της Σχολής, με τη συμπαράσταση του ιερομόναχου Ελευθέριου Αλούκου, μέσω των οποίων θα παρουσιασθούν τα νέα σχέδια για την ανακαίνιση και επέκταση της Σχολής με νέους κοιτώνες, σύγχρονη βιβλιοθήκη και αμφιθέατρο. Επίσης θα παρουσιαστεί ο νέος μοναδικός στο είδος του κήπος της Σχολής με φυτά από την Αγία Γραφή.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο Βυζαντινός χορός ΗΔΥΜΕΛΟΝ με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Τσάμη και θα προβληθεί video της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για την Σχολή.

Με την εκδήλωση αυτή τιμούμε όλους τους ιδρυτές, δωρητές, σχολάρχες, καθηγητές και αποφοίτους της εις τον λόφο της Ελπίδος της νήσου Χάλκης Σχολής, κοιμωμένους και εν ζωή , καθώς και την προσφορά τής εις την Αθήνα εδρεύουσας Εστίας Αποφοίτων Θεολόγων Χάλκης.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στα 25 χρόνια εκλογής και ταπεινής αλλά θαρραλέας παρουσίας
του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό θρόνο.

Η παρουσία σας θα μας τιμούσε ιδιαίτερα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κέντρων μας επί της οδούΒοσπόρου 24 - Κάτω Τούμπα την Πέμπτη 9 Μαρτίου ώρα 19.30

Δωρεάν επισκέψεις και ξεναγήσεις ομάδων και σχολείων έως 31 Μαρτίου κατόπιν ραντεβού.

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Τερψίδης Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός τηλ. 6972702021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ