Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Δεν θα έχουμε συμφωνία στις 9 Μαίου! Τι θα κάνει ο Τσίπρας;

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας, Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ
Ένα δημοσίευμα του Reuters φέρνει τα πάνω κάτω αφού τονίζει ότι δεν πρόκειται να έχουμε συμφωνία στις 9 Μαΐου θεωρώντας ότι το προληπτικό 4ο μνημόνιο είναι ακόμα στον αέρα...Ούτε λίγο ούτε πολύ το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου που αναφέρουν:

«Έχουμε αργή πρόοδο»
«Δεν θα περίμενα μία τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου.
Είναι πολύ νωρίς.
Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες έπειτα από αυτήν».

Η δεύτερη πηγή είπε επίσης στο Reuters ότι χρειάζεται.... περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας σχετικά με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη Γερμανία, το μεγαλύτερο δανειστή από την πλευρά της Ευρώπης, να αντιδρά δημόσια, λέγοντας ότι ηΑθήνα δε χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

Εμείς όμως έχουμε "αναλύσει" όλα τα σενάρια για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τι πρόκειται πιθανά να κάνει ο Τσίπρας. Αρχικά είχαμε γράψει ότι θα κάνει ανασχηματισμό ή οικουμενική ή εκλογές ενώ υπήρξαν και διαρροές κατευθυνόμενες για παραίτησή του. Σήμερα συζητείται ανασχηματισμός - συμφωνία κοκ...
Το σίγουρο όμως είναι ότι.... μόνο ο ίδιος ξέρει τι θα κάνει!
Το δεδομένο είναι ότι το 4ο μνημόνιο θέλει να το αποφύγει αφού περιλαμβάνει αύξηση φόρων και νέα μέτρα ύψους 3.6 δις.
Είναι πράγματι μια δύσκολη απόφαση που καλείται να να δώσει λύση "ρισκάροντας το πολιτικό του μέλλον του ίδιου και της κυβέρνησής του.
Καταρχάς έχουμε να πούμε ότι τα έξοδα του κράτους για μισθούς και συντάξεις ανέρχονται περί τα 2.5 δις ευρώ το μήνα κάτι που θα σφίξει πολύ την στρόφιγγα της ρευστότητας το επόμενο διάστημα αφού τα διαθέσιμα τελειώνουν!!!

Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά... 3,6 δισ ευρώ χρωστάμε στο σε ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Γι αυτό λέμε ότι είναι μια.... δύσκολη απόφαση για τον Τσίπρα. Ή θα ρισκάρει να πάει τα μέτρα ύψους... 9 δις ευρώ στην βουλή για ψήφιση αφού οι δανειστές δεν υποχωρούν μέχρι στιγμής ή θα κάνει οικουμενική και εκλογές ή κάτι άλλο που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής. Πάντως το πολιτικό κόστος είναι... δεδομένο από τον κόσμο αφού οι κινήσεις έχουν σχολιαστεί έντονα αρνητικά....

Δύσκολα τα πράγματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ