Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΑΓΓΕΛΙΕΣ "ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ" ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Η ανάπτυξη μπορεί να έρχεται από κάπου μακριά, η αγορά εργασίας μπορεί να ανοίγει από κάποια κρυφή πόρτα,όμως η απελπισία των ανέργων δεν είναι ούτε κρυφή, ούτε μακρινή.

Είναι μια πραγματικότητα την οποία έχουν αντιληφθεί οι εργοδότες και οι επίδοξοι εργοδότες που προσφέρουν θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα την προϋπηρεσία, ένα πιάτο φαγητό, ή ακόμα και την απαλλαγή από την υποχρέωση του εργαζόμενου... να πληρώνει!

Ναι είναι αλήθεια. Με μια ματιά στις αγγελίες εργασίας του τελευταίου 24ωρου, μπορεί να πειστεί και ο πιο καχύποπτος αναγνώστης.

Ζητείται υπάλληλος... του χαρίζουμε το νοίκι που θα απαιτούσαμε

Κι όμως, πρόκειται για πραγματική προσφορά θέσης εργασίας. Η αγγελία που δημοσιεύτηκε αφορά σε οικιακή βοηθό και φύλαξη μωρού.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Παντρεμένο ζευγάρι ζητάει άστεγη κυρία μη καπνίζουσα ως οικιακή βοηθό και εκτελώντας χρέη baby – sitter σε βρέφος. Αντί ενοικίου θα εκτελεί τα άνωθεν προαναφερθέντα και διατίθεται δικό της δωμάτιο».
Φυσικά στην αγγελία δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη σίτισή της.

Ζητούνται... εθελοντές

Με... «δόλωμα» την απόκτηση προϋπηρεσίας, πολλοί εργοδότες ζητούν «εθελοντές» ή νέους υπαλλήλους « για πρακτική άσκηση με προοπτική συνεργασίας».
Το φάσμα που καλύπτει αυτές τις θέσεις εργασίας απλώνεται σε πολλά επαγγέλματα, από παιδαγωγούς και λογοθεραπευτές μέχρι γραμματείς, γραφίστες, ρεσεψιονίστ σε επιχειρήσεις.

Σκάσε και... κολύμπα

Να μιλάει ελληνικά και να ξέρει να κολυμπάει, είναι η απαίτηση για τη θέση εργασίας που προσφέρεται σε νέα ως 40 ετών, η οποία θα προσέχει δύο ανήλικα παιδιά κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών στη Νέα Μάκρη.

Κι όταν το κολύμπι θα τελειώνει και η οικογένεια θα ξεκουράζεται, η υπάλληλος θα έχει την ευθύνη... των οικιακών εργασιών: «Ζητείται κοπέλα εως 40 ετών με ελληνικά και κολύμπι, εσωτερική για παιδιά 6 και 8 ετών, και οικιακές εργασίες, περιοχή Νέα Μάκρη, από 15 Ιουνίου εως 15 Σεπτεμβριου» αναφέρει η αγγελία.

Ζητείται υπάλληλος... να φορέσει κοντή στολή καμαριέρας

Κι όμως, πρόκειται για μια πρόταση συνεργασίας την οποία ο εργοδότης απευθύνει με κάθε σοβαρότητα.
«Νέα εμφανίσιμη καλλίγραμμη να μπορεί να φορέσει κοντή στολή καμαριέρας ζητείται για διαφημιστικό σε κατάστημα επίπλων 2ωρη απασχόληση κάθε εβδομάδα».

Δέκα ώρες δουλειάς... 300 ευρώ το μήνα

Τον κατώτατο μισθό δεν τον καθορίζουν πια το υπουργείο και οι «κοινωνικοί εταίροι» αλλα΄η απελπισία των ανέργων.

Με αυτό το δεδομένο προσφέρονται δεκάωρες θέσεις εργασίας προς 300 ευρώ το μήνα, ή επτάωρες θέσεις- που για μία ώρα λιγότερη εκλαμβάνονται ως ημιαπασχόληση- με μόλις 250 ευρώ μισθό.

Η παραπλάνηση με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Σε πολλές επιχειρήσεις ζητούνται νέοι έως 29 ετών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την «επιταγή εργασίας» (voucher).

Στις αγγελίες αυτές, παραπλανητικά, υπόσχονται αμοιβή 2700 ευρώ, χωρίς να διευκρινίζουν αν πρόκειται ή όχι για μηνιαίο μισθό.

Φυσικά δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι ψεύδονται αφού όντως η αμοιβή ειναι ακριβώς 2700 ευρώ μεικτά.... αλλά για εργασία 6 μηνών.


Ντίνα Καραμάνου newpost.gr/post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ