Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Πότε η τριχόπτωση οφείλεται σε άγχος και στρες

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα του άγχους που μοιάζουν να είναι... αυτοεκπληρούμενα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που φοβούνται και αγχώνονται πολύ για το αν θα χάσουν τα μαλλιά τους, τελικά τα χάνουν γρηγορότερα!

Είναι το δικό τους άγχος και στρες που κάνει τα μαλλιά τους να πέφτουν. Από την άλλη πλευρά, φυσικά και δεν είναι μόνο το άγχος για την απώλεια μαλλιών που επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος συνδέεται με την τριχόπτωση.

Μπορεί το στρες να προκαλέσει τριχόπτωση;
Η απάντηση είναι “Ναι”, το άγχος και η απώλεια μαλλιών μπορεί να σχετίζονται.

Υπάρχουν τρεις τύποι τριχόπτωσης που μπορούν να συσχετιστούν με τα αυξημένα επίπεδα στρες στον οργανισμό:
  • Διάχυτη αλωπεκία: Το αυξημένο άγχος κάνει πολλά τριχοθυλάκια να εισέλθουν σε αυτό που ονομάζουμε “φάση ηρεμίας”. Επί της ουσίας υπολειτουργούν ή σταματούν τελείως να λειτουργούν. Μέσα σε λίγους μήνες, οι τρίχες αδυνατίζουν και μπορεί να πέσουν ξαφνικά, με ένα απλό χτένισμα ή πλύσιμο των μαλλιών σας.
  • Τριχοτιλλομανία: Είναι η ακαταμάχητη επιθυμία του ατόμου να τραβάει με τα χέρια του τις τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματός του. Το τράβηγμα τρίχας μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών, ή δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ένταση, η μοναξιά, η πλήξη, ή η απογοήτευση.
  • Γυροειδής αλωπεκία: Μια σειρά παραγόντων πιστεύεται ότι προκαλεί την γυροειδή αλωπεκία, συμπεριλαμβανομένου και του έντονου στρες. Στην γυροειδή αλωπεκία, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα θυλάκια των τριχών και επιφέρει την απώλεια μαλλιών.

Το άγχος και η τριχόπτωση δεν είναι απαραίτητα κάτι μόνιμο. Αν το άτομο καταφέρει να θέσει το άγχος του υπό έλεγχο, τα μαλλιά του μπορεί να μεγαλώσουν ξανά.

Εάν παρατηρήσετε ξαφνική ή αποσπασματική απώλεια μαλλιών, ή ότι χάνετε τρίχες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από το συνηθισμένο απώλεια κατά το χτένισμα ή το πλύσιμο των μαλλιών σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Η ξαφνική απώλεια μαλλιών μπορεί να σηματοδοτεί μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία.


http://www.mayoclinic.org
http://www.calmclinic.com
.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ