Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κ. Γκιουλέκας: "Αεροδρόμιο Βενιζέλος, HELEXPO, Εγνατία Οδός, ΓΑΙΑ ΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΣΦΑ και άλλες ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο Υπερταμείο από την κυβέρνηση"

Ερώτηση για τις νέες επιχειρήσεις του Δημοσίου τις οποίες ετοιμάζεται να μεταφέρει η κυβέρνηση στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων κατέθεσε σήμερα, Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017, στην Βουλή ο αν.Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

"Πολλές σημαντικές εταιρείες του Δημοσίου, ανάμεσα στις οποίες και αρκετές από την Βόρειο Ελλάδα, μεταφέρονται από την κυβέρνηση στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων", σημειώνει ο Κ.Γκιουλέκας, υπογραμμίζοντας ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο οποίο θα συζητηθεί η τρίτη λίστα των ΔΕΚΟ που θα μεταφέρει η κυβέρνηση στο νέο Υπερταμείο, μέσω της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών. Μάλιστα, στους αρμόδιους Υπουργούς έχει σταλεί σχετικό έγγραφο προκειμένου να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τις Επιχειρήσεις οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο".

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης στην Ερώτησή του, ανάμεσα στις εταιρείες είναι το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η HELEXPO, η Εγνατία Οδός ΑΕ, η ΓΑΙΑ ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, ο ΔΕΣΦΑ, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Μεταλλουργική Ηπείρου, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, η Διώρυγα Κορίνθου και άλλες.

Ο Κ.Γκιουλέκας ζητεί να ενημερωθεί για το εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει για την μεταφορά και άλλων ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, εάν θα γίνει αυτή η μεταφορά, με ποιες διαδικασίες και εάν όλα αυτά πρόκειται να γίνουν έως τον Ιούνιο όπως προβλέπει και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, ο Κ.Γκιουλέκας θέτει το ερώτημα του τι θα σημάνει η υπαγωγή αυτών των εταιρειών στο Υπερταμείο, αφού πλέον θα είναι εταιρείες που θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκποιηθούν.

Η Ερώτηση, όπως αυτή κατατέθηκε σήμερα, Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017, στην Βουλή.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                            Αριθμ.Πρωτ. 4561     
BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                         Ημερ.Καταθ. 28.03.2017       
Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
κ.Δημήτρη Παπαδημητρίου,
προς τον Υπουργό Οικονομικών
κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο,
προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ.Γιώργο Σταθάκη,
προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
κ.Χρήστο Σπίρτζη.
 
ΘΕΜΑ:
Και άλλες ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο Υπερταμείο από την κυβέρνηση
 
Και άλλες ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες είναι το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η HELEXPO, η Εγνατία Οδός ΑΕ, η ΓΑΙΑ ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, ο ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφόρησή μας πρόκειται να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) η τρίτη λίστα των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) τις οποίες προτίθεται η κυβέρνηση, μετά από συζήτηση με τους θεσμούς-τρόικα να συμπεριλάβει στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ),  μίας εκ των εταιρειών που μεταφέρθηκαν στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο συντονιστής του ΚΥΣΟΙΠ έχει στείλει σχετικό έγγραφο στους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας τις προτάσεις τους για τις ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταβιβαστούν στην ΕΔΗΣ.
Μάλιστα, στο σχετικό έγγραφό του ο συντονιστής του ΚΥΣΟΙΠ περιλαμβάνει και συνημμένο πίνακα με διάφορες Επιχειρήσεις στις οποίες η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου είναι 100% ή λιγότερη.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις Επιχειρήσεις που θα αποφασίσει η κυβέρνηση να μεταφέρει στην ΕΔΗΣ, άρα στο Υπερταμείο, είναι το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η HELEXPO, η Εγνατία Οδός ΑΕ, η ΓΑΙΑ ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, ο ΔΕΣΦΑ, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, , Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Μεταλλουργική Ηπείρου, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, η Διώρυγα Κορίνθου και άλλες.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Αληθεύει η πληροφορία ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αποφασίζει να μεταφέρει τις παραπάνω ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, δηλαδή στο Υπερταμείο;

Εάν ναι, θα τηρηθεί τελικά το χρονοδιάγραμμα και θα μεταφερθούν οι εταιρείες αυτές στην ΕΔΗΣ έως τον Ιούνιο;

Με ποιες διαδικασίες θα γίνει αυτή η μεταφορά;

Τι θα σημάνει η υπαγωγή των εταιρειών αυτών στο Υπερταμείο, μέσω της ΕΔΗΣ, για την συνέχιση της πορείας αυτών των εταιρειών αφού πλέον θα είναι εταιρείες που θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκποιηθούν;                                               
                                                                  
  Αθήνα, 28.03.2017
                                                                                      Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                                               Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ