Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Γιατί οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να στείλουμε ρολόγια στη Σελήνη: Η πρωτοβουλία που μπορεί να αλλάξει τα πάντα


Οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι κρίσιμοι για την εξεύρεση τρόπου ακριβούς τήρησης της σεληνιακής ώρας και για την επίτευξη συμφωνιών σχετικά με το πώς, πότε και πού θα τοποθετηθούν ρολόγια στο φεγγάρι.

Ίσως η μεγαλύτερη, εντυπωσιακή ιδιορρυθμία του σύμπαντός μας είναι το εγγενές πρόβλημα με τη χρονομέτρηση: Τα δευτερόλεπτα περνούν λίγο πιο γρήγορα στην κορυφή ενός βουνού απ' ό,τι στις κοιλάδες της Γης.

Για πρακτικούς λόγους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτές τις διαφορές. Όμως η αναζωπύρωση του διαστημικού αγώνα έχει κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς και την Κίνα, να σπεύδουν να δημιουργήσουν μόνιμους οικισμούς στο φεγγάρι, και αυτό έχει φέρει τις ιδιομορφίες του χρόνου, για άλλη μια φορά, στο προσκήνιο.

Στη σεληνιακή επιφάνεια, μια μεμονωμένη γήινη ημέρα θα ήταν περίπου 56 μικροδευτερόλεπτα μικρότερη από ό,τι στον πλανήτη μας, ένας μικροσκοπικός αριθμός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ασυνέπειες με την πάροδο του χρόνου. Η NASA και οι διεθνείς εταίροι της παλεύουν επί του παρόντος με αυτό το αίνιγμα.

Οι επιστήμονες δεν επιδιώκουν απλώς να δημιουργήσουν μια νέα «ζώνη ώρας» στο φεγγάρι, όπως έδειξαν ορισμένοι τίτλοι, δήλωσε η Cheryl Gramling, υπεύθυνη για τη σεληνιακή θέση, την πλοήγηση, το χρονοδιάγραμμα και τα πρότυπα στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Μέριλαντ. Αντίθετα, η διαστημική υπηρεσία και οι εταίροι της επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα «κλίμακα χρόνου» ή ένα σύστημα μέτρησης που θα λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι τα δευτερόλεπτα περνούν πιο γρήγορα στο φεγγάρι, σημείωσε η Gramling.

Στόχος της υπηρεσίας είναι να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για τη δημιουργία μιας νέας μεθόδου μέτρησης του χρόνου, ειδικά για το φεγγάρι, την οποία θα συμφωνούν να τηρούν τα διαστημικά έθνη. Πρόσφατο υπόμνημα του Λευκού Οίκου έδωσε επίσης εντολή στη NASA να χαράξει τα σχέδιά της για αυτή τη νέα κλίμακα χρόνου έως τις 31 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την «θεμελιώδη» για τις ανανεωμένες προσπάθειες των ΗΠΑ να εξερευνήσουν τη σεληνιακή επιφάνεια. Το υπόμνημα ζητά επίσης από τη NASA να εφαρμόσει ένα τέτοιο σύστημα μέχρι το τέλος του 2026, την ίδια χρονιά που η διαστημική υπηρεσία στοχεύει να επιστρέψει αστροναύτες στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από πέντε δεκαετίες.

Οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι κρίσιμοι για την εξεύρεση τρόπου ακριβούς τήρησης της σεληνιακής ώρας και για την επίτευξη συμφωνιών σχετικά με το πώς, πότε και πού θα τοποθετηθούν ρολόγια στο φεγγάρι. Καθώς η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για μια διαρκή εξερεύνηση της σελήνης, η καθιέρωση μιας ακριβούς και παγκοσμίως αποδεκτής μεθόδου χρονομέτρησης στο φεγγάρι δεν αποτελεί απλώς μια επιστημονική πρόκληση, αλλά ένα κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση συντονισμένων προσπαθειών και επιτυχημένων αποστολών.

Η σημασία αυτής της προσπάθειας εκτείνεται πέρα από την ακαδημαϊκή περιέργεια. Η ακριβής χρονομέτρηση είναι απαραίτητη για την πλοήγηση, την επικοινωνία και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων στη σεληνιακή επιφάνεια. Χωρίς μια συνεπή κλίμακα χρόνου, οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να αποκοπούν, οδηγώντας σε πιθανές αποτυχίες και κινδύνους για την ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ