Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Διαδικτυακή Ημερίδα: Ανοιχτή συζήτηση για τη γονιμότητα και την υπογονιμότητα


ΔΩΡΕΑΝ ZOOM Webinar
Τετάρτη 12 Ιουνίου από τις 18.00-21.00

Σε μια ανοιχτή συζήτηση μας καλεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός mitrotita.gr που ενημερώνει και υποστηρίζει τους ανθρώπους σχετικά με την υπογονιμότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου από τις 18.00-21.00, σε ένα δωρεάν Zoom Webinar που θα συντονίζει η ιδρύτρια του mitrotita.gr αλλά και της Ομάδας «Μυστική Πύλη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» των 6.500 μελών, κα Βίκυ Χαντζάκου θα παρουσιαστούν θέματα και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με:

·         Την Ανδρική και τη Γυναικεία Υπογονιμότητα: διερεύνηση, αιτίες, παθήσεις-διαταραχές, επιπτώσεις ηλικίας και τρόπου ζωής,

·         Πρόληψη και συντήρηση για τη γονιμότητα

·         Τη Συμβουλευτική του Κλινικού Εμβρυολόγου στη γυναίκα και το ζευγάρι

·         Την Υπογονιμότητα και την Ψυχολογία

από τους ειδικούς της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,

Dr.  Στεφανία Λυμπέρη, PhD, MSc Μοριακή Βιολόγος – Κυτταρογενετίστρια, Ειδικός Ανδρικής Γονιμότητας, Επιστημονικά Υπεύθυνη Spermogene

Dr. Μαρίνα Δημητράκη M.D., MSc., M.H.A., PhD, EFOG-EBCOG, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, European Fellow of Reproductive Medicine ESHRE/EBCOG, Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια Embryolab

Μιχάλης Κυριακίδης, MD, MSc, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης, Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής Embryolab

Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας (ESHRE cert.), PMI-RMP, Ειδικός Διαχείρισης Ρίσκου, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab

Μαντώ Λιώνη, BSc, MSc, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Όπως χαρακτηριστικά μας ενημερώνει η κα Χαντζάκου «Οργανώσαμε αυτό το διαδικτυακό Event, από ανάγκη και για να ανταποκριθούμε στο αίτημα χιλιάδων ανθρώπων που επικοινωνούν μαζί μας για να ρωτήσουν απλά και πιο σύνθετα ζητήματα που στους απασχολούν ή και τους βασανίζουν σε σχέση με τη γονιμότητά τους, τη θεραπεία εξωσωματικής ή τη συντήρηση γονιμότητας.

Η Υπογονιμότητα, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, που είναι μια μικρή χώρα, απειλούμαστε σοβαρά με συρρίκνωση πληθυσμού. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το 2050 υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στα 8 εκατομμύρια, από 11 που είναι σήμερα.

Η ταχεία πτώση των δεικτών γεννητικότητας και γονιμότητας την τελευταία 20ετία στη χώρα μας έχει εγείρει σημαντικούς

προβληματισμούς και συζητήσεις. Κυρίως αποδίδεται σε οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Πολλά είναι τα ζευγάρια που για οικονομικούς λόγους αποφασίζουν είτε να μη κάνουν παιδιά είτε να αποκτήσουν μόνο ένα. Οι γυναίκες στην προσπάθεια τους να στηρίξουν σε οικονομικό επίπεδο την οικογένεια που ονειρεύονται να δημιουργήσουν, αποφασίζουν να προχωρήσουν στην απόκτηση του πρώτου τους παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία - συνήθως μετά από τα 33 έτη. Έτσι δίνεται προτεραιότητα στη μόρφωση, την επαγγελματική αποκατάσταση και κυρίως στην εύρεση μόνιμης εργασίας. Μοιραία η απόκτηση παιδιού έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Όμως, η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία που οι άνθρωποι αμελούν την αναπαραγωγική τους υγεία.

Οι γυναίκες και οι άνδρες θεωρούν τη γονιμότητα δεδομένη και δεν γνωρίζουν πως όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο μειώνεται η γονιμότητα και έρχονται πολλά άλλα που θα μπορούσαν να προλάβουν!

Στόχος μας ως μη κερδοσκοπικός Οργανισμός είναι να υποστηρίξουμε τη γονιμότητα ως Δικαίωμα και να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλους!

Ας το αποδεχτούμε και ας δράσουμε τώρα: η Υπογονιμότητα στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ζήτημα με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο από τους κρατικούς φορείς, τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, την επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινή γνώμη!»

Και συνεχίζει με την ανοιχτή πρόσκληση «Σας περιμένουμε όλους, κάθε ηλικίας και κάθε φύλου με τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σας για τη γονιμότητα και την υπογονιμότητα.

Κάνετε τώρα την εγγραφή σας ΔΩΡΕΑΝ στο

https://bit.ly/mitrotita-webinar

παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση και στείλτε μας ζωντανά τις ερωτήσεις σας!»


Πρόγραμμα Διαδικτυακής Ημερίδας, Τετάρτη 12 Ιουνίου, 18.00-21.00 μ.μ.

              «Μια ανοιχτή συζήτηση για τη γονιμότητα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Εισαγωγή

Καλωσόρισμα Βίκυς Χαντζάκου, Συντονίστριας της συζήτησης και Ιδρύτριας της ΑΜΚΕ mitrotita.gr

Μέρος Α’           

Γυναικεία Υπογονιμότητα 

Εισηγητές: Μαρίνα Δημητράκη M.D., MSc., M.H.A., PhD, EFOG-EBCOG, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, European Fellow of Reproductive Medicine ESHRE/EBCOG, Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια Embryolab

Μιχάλης Κυριακίδης, MD, MSc, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής Embryolab

·        Διερεύνηση Γυναικείας Υπογονιμότητας: Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;  Μ. Κυριακίδης

·        Αιτίες Γυναικείας Υπογονιμότητας (Διάγνωση- Θεραπεία)

Μ. Δημητράκη

   Ηλικία & Γονιμότητα: πώς επηρεάζεται;

  Προβλήματα Ωορρηξίας

   Φραγμένες σάλπιγγες

    Παθήσεις της μήτρας

    Ενδομητρίωση-Πολυκυστικές Ωοθήκες- Νεοπλασματικές παθήσεις-Αυτοάνοσα Νοσήματα

·        Πρόληψη Γυναικείας Υπογονιμότητας  Μ. Κυριακίδης

 διατροφή, άσκηση, βιταμίνες, κ.ά.

 Κρυοσυντήρηση ωαρίων: παγώνοντας τον χρόνο!

H Συμβουλευτική του Κλινικού Εμβρυολόγου στη γυναίκα και το ζευγάρι: Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας (ESHRE cert.), PMI-RMP, Ειδικός Διαχείρισης Ρίσκου, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab

 

Μέρος Β’

Ανδρική Υπογονιμότητα: Στεφανία Λυμπέρη, PhD, MSc Μοριακή Βιολόγος-Κυτταρογενετίστρια, Ειδικός Ανδρικής Γονιμότητας, Επιστημονικά Υπεύθυνη Spermogene

Διερεύνηση Ανδρικής Υπογονιμότητας: Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

·        Αιτίες ανδρικής Υπογονιμότητας (Διάγνωση - Θεραπεία)

  Η επίπτωση της ηλικίας του άνδρα στην αναπαραγωγική του ικανότητα.

   Κιρσοκήλη

   Παθήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος (πχ. Παρωτίτιδα, φυματίωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προστατίτιδα, σύφιλη).

   Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

    Πρόωρη εκσπερμάτιση

   Ασπερμία

  Υποσπερμία

  Υπερσπερμία

   Ολιγοσπερμία

   Ορμονικές Διαταραχές

  Τρόπος ζωής

Φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του σπέρματος (Διατροφή, διακοπή καπνίσματος, λήψη βιταμινών κ.ά.)

Μέρος Γ’

Υπογονιμότητα και Ψυχολογία: Μαντώ Λιώνη, BSc, MSc, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Ψυχολογικές Δυσλειτουργίες

·        Ψυχολογική Υποστήριξη: πότε χρειάζομαι τη βοήθεια του ειδικού;

Μέρος Δ’

Συζήτηση και ερωτήσεις στους ειδικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ