Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ερευνητές ανακάλυψαν κομμάτια από τη σπονδυλική στήλη ενός αρχαίου θηρίου: Εικάζουν ότι ανήκει στο μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο


Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, επιστήμονες από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Roorkee έφεραν στο φως απολιθωμένα υπολείμματα ενός από τα μεγαλύτερα φίδια που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Αυτό το κολοσσιαίο φίδι, που ονομάστηκε Vasuki indicus, ανήκε στην οικογένεια των madtsoiid και περιπλανιόταν στα θερμά τοπία της Ινδίας στις αρχές-μέσα του Ηωκαίνου πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Το αξιοσημείωτο εύρημα έγινε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής για την αναζήτηση απολιθωμάτων στο ορυχείο λιγνίτη Panandhro στο Kutch της Δυτικής Ινδίας. Οι ερευνητές έπεσαν πάνω σε μια εξαιρετικά καλά διατηρημένη μερική σπονδυλική στήλη αυτού του αρχαίου θηρίου, ρίχνοντας νέο φως στα προϊστορικά οικοσυστήματα της περιοχής.


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση των ερευνητών στο Scientific Reports, το Vasuki indicus εκτιμάται ότι έφτανε το εκπληκτικό μήκος των 11 έως 15 μέτρων. Το μέγεθος αυτό το κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων γνωστών μελών της οικογένειας των madtsoiidae, που ευδοκιμούσαν σε μια γεωλογική εποχή με μέσες θερμοκρασίες γύρω στους 28 °C.

Παρά το τεράστιο μέγεθός του, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Vasuki indicus δεν ήταν προσαρμοσμένο σε υδάτινο τρόπο ζωής λόγω του σχήματος της σπονδυλικής του στήλης. Αντ' αυτού, πιθανότατα κατοικούσε σε χερσαία ή ημι-υδάτινα περιβάλλοντα, παρόμοια με τα σύγχρονα μεγάλα πύθωνες όπως ο Πύθωνας και ο Μαλαγιόπυθων. Το πλαίσιο ανακάλυψης του απολιθώματος, μέσα σε περιβάλλον βάλτου, ενισχύει περαιτέρω αυτή την υπόθεση.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι το Vasuki indicus ήταν ένα αργά κινούμενο αρπακτικό ενέδρας, παρόμοιο με τους σημερινούς ανακόντες και τους μεγάλους πύθωνες, που χρησιμοποιούσε τη σύσφιξη για να υποτάξει τη λεία του. Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με το μέγεθος και τη συμπεριφορά των αρχαίων φιδιών και παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τις εξελικτικές προσαρμογές τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ