Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η μεγάλη εικόνα του 21ου αιώνα: Το πιο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς (βίντεο)


Το ««The Grab» είναι ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τις μυστικές προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων, των χρηματοοικονομικών επενδυτών και των ιδιωτικών δυνάμεων ασφαλείας να καταλάβουν τον έλεγχο των διατροφικών και υδάτινων πόρων.

Έξι χρόνια στα σκαριά, η νέα ταινία «The Grab» αποκαλύπτει μια μυστική προσπάθεια κυβερνήσεων και ιδιωτικών εταιρειών να εξαγοράσουν παγκόσμιους πόρους, παρουσιάζοντας αυτό που θα μπορούσε να είναι το πιο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Το 2013, η Smithfield Foods, ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ, πωλήθηκε στην WH Group με έδρα το Χονγκ Κονγκ έναντι 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά αυτή σηματοδότησε τη μεγαλύτερη κινεζική εξαγορά αμερικανικής εταιρείας που έγινε ποτέ, θέτοντας σχεδόν ένα στα τέσσερα αμερικανικά χοιροειδή υπό την ιδιοκτησία της WH Group. Ενώ η συμφωνία προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και προκάλεσε ακρόαση στο Κογκρέσο, θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό κοινό ως μια εφάπαξ επιχειρηματική συναλλαγή.

Για τον Nate Halverson, δημοσιογράφο του Center for Investigative Reporting (CIR) στο Emeryville της Καλιφόρνια, η πώληση της Smithfield σήμανε την αρχή ενός ανησυχητικού μοτίβου. Παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Smithfield ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται, ο Halverson αποκάλυψε ένα μυστικό έγγραφο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στα κεντρικά γραφεία της WH Group.

Η έρευνα του Halverson αποκάλυψε παρόμοια μοτίβα εξαγορών με γνώμονα την εθνική ασφάλεια, όπως αγορές γης στην Αριζόνα και τη Ζάμπια με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και την πρόσληψη από τη Ρωσία Αμερικανών καουμπόηδων για τη διαχείριση βοοειδών. Αυτά τα φαινομενικά απομονωμένα γεγονότα αποτελούν τον πυρήνα του «The Grab», ενός καθηλωτικού ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τις μυστικές προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων, των χρηματοοικονομικών επενδυτών και των ιδιωτικών δυνάμεων ασφαλείας να καταλάβουν τον έλεγχο των διατροφικών και υδάτινων πόρων.

Σε σκηνοθεσία της Gabriela Cowperthwaite, γνωστής για το «Blackfish», το «The Grab» καταγράφει τις αποκαλύψεις της ομάδας CIR σε πραγματικό χρόνο, συνδέοντας τα αρχικά ευρήματα του Halverson με ευρύτερες τάσεις. Το ντοκιμαντέρ εντοπίζει τις συνδέσεις από την αγορά αγροτικών εκτάσεων στο Αρκάνσας από μια επενδυτική εταιρεία της Νέας Υόρκης για τον εφοδιασμό του Χονγκ Κονγκ, μέχρι τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks που αποκαλύπτουν τις εντολές του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα προς τις εθνικές εταιρείες να εξασφαλίσουν πόρους στο εξωτερικό.

Αυτές οι ανομοιογενείς και σκοτεινές εξελίξεις υπογραμμίζουν ένα κρίσιμο σημείο: ό,τι ήταν το πετρέλαιο για τον 20ό αιώνα, θα είναι τα τρόφιμα και το νερό για τον 21ο αιώνα - πολύτιμα, γεωπολιτικά ισχυρά και έντονα αμφισβητούμενα.

Η ταινία παρουσιάζει μια ανατριχιαστική αποκάλυψη: το μοτίβο που ξεδιπλώνεται είναι λιγότερο μια μεγάλη συνωμοσία και περισσότερο μια σειρά αντιδράσεων στη θεμελιώδη ανάγκη για τροφή και νερό, εν μέσω ανεπαρκούς καλλιεργήσιμης γης για μια προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού κατά 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Το ένστικτο, τόσο το αρχέγονο όσο και το εθνικό, είναι η αποθησαύριση αυτών των πόρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ