Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Δεκατέσσερα tips για να κρατήσουμε μακριά τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και να φύγουμε για διακοπές χωρίς άγχος για την περιουσία μας


Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, αποδράσεις, ξεκούραση και ξένοιαστες στιγμές. Και σίγουρα θα είναι κρίμα (πλην όλων των άλλων) αυτά να χαλάσουν επειδή επιστρέφοντας μπορεί να δούμε το σπίτι μας παραβιασμένο και πολύτιμα αντικείμενα να λείπουν. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε ακολουθώντας 14 βασικές αρχές, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την ασφάλεια του χώρου μας και έτσι να λείψουμε χωρίς έγνοιες.

Ασφαλώς, επειδή κάθε σπίτι έχει τις ιδιαιτερότητές του και τα δικά του χαρακτηριστικά, πρέπει να προσαρμόζουμε τους κανόνες και να είμαστε σε ετοιμότητα να διαχειριστούμε κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει μελλοντικά.

1. Εγκαταστήστε σύστημα ασφαλείας. Συναγερμός, αισθητήρες κίνησης, κάμερες, γενικά κάθε πλήρες σύστημα ασφαλείας (το οποίο μπορείτε να ελέγχετε και από το κινητό σας τηλέφωνο) είναι η πρώτη και βασική γραμμή άμυνας στην οποία πρέπει να επενδύει κάθε ιδιοκτήτης -και μάλιστα ελέγχοντας τακτικά για απαραίτητες αναβαθμίσεις ή προσθήκες. Αν, επιπλέον, όλα αυτά παρακολουθούνται και από κάποια εταιρεία security, εξασφαλίζετε ότι κάθε επίδοξος εισβολέας στον χώρο σας θα το τριπλοσκεφτεί.

2. Ελέγξτε προσεκτικά τον εξοπλισμό σας. Μπορεί να έχετε κάνει το σπίτι σας οχυρό με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά μέσα, αλλά να ξεμείνετε από… μπαταρίες. Πριν φύγετε, λοιπόν, ελέγξτε προσεκτικά για τυχόν βλάβες τον εξοπλισμό που έχετε εγκαταστήσει, και βεβαιωθείτε ότι η τροφοδοσία με ρεύμα γίνεται κανονικά.

3. Εικονικό σύστημα ασφαλείας – απ’ ολότελα… Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα πλήρες σύστημα ασφαλείας, ίσως ακόμα και ένα «ψεύτικο» κουτί συναγερμού ή ακόμα κι ένα αυτοκόλλητο εταιρείας security, να κάνουν έναν επίδοξο διαρρήκτη να διστάσει. Δεν είναι η τέλεια λύση, ούτε προσφέρει πραγματική ασφάλεια, αλλά μπορεί να βοηθήσει –ιδίως σε ανάγκη έκτακτης απουσίας.

4. Προσοχή στην αλληλογραφία. Ένα σίγουρο μήνυμα για κατοικία χωρίς ενοίκους είναι ένα… βουναλάκι από γράμματα στο χαλάκι της εξώπορτας ή ένα ξεχειλισμένο γραμματοκιβώτιο. Η απάντηση στον κίνδυνο αυτό είναι να κάνετε την αλληλογραφία σας όσο το δυνατόν ηλεκτρονική (λ.χ. να παίρνετε τους λογαριασμούς σας με email, το οποίο βοηθά γενικώς) αλλά και να ζητήσετε από κάποιον γείτονα ή έμπιστό σας να ελέγχει για συσσωρευμένα διαφημιστικά, έντυπα ή οτιδήποτε μπορεί να δείξει ότι απουσιάζετε.

5. Ο φίλος στην… άδεια φαίνεται. Αν σχεδιάζετε να λείψετε για πολλές μέρες, καλό είναι να ζητήσετε από έναν φίλο ή συγγενή να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα το σπίτι σας, για να βεβαιώνεστε (και αυτός και εσείς) ότι πόρτες και παράθυρα παραμένουν κλειστά, ότι δεν υπάρχει κάποια διαρροή στα υδραυλικά κ.λπ.

6. Ενημερώστε τους γείτονές σας. Αν λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να ενημερώσετε κάποιον από τους (καλούς) σας γείτονες ή συνένοικους στην πολυκατοικία για να έχουν τον νου τους και αυτοί και για να σας ενημερώσουν τηλεφωνικά αν παρατηρήσουν κάτι ασυνήθιστο.

7. Φως, περισσότερο φως. Αν μπορείτε να ρυθμίσετε να ανάβει με ηλεκτρονικό χρονόμετρο ο φωτισμός σας ή κάποια από τα φώτα του σπιτιού σας (λ.χ. του μπαλκονιού), θα δίνετε την αίσθηση ότι στο σπίτι υπάρχει κίνηση. Τα συστήματα αυτά είναι προσιτά από οικονομική άποψη και είναι μια αξιόπιστη επιλογή για την ασφάλεια του σπιτιού μας. Επίσης, μπορείτε να εξετάσετε συνολικά την εγκατάσταση «έξυπνου» φωτισμού, τον οποίο μπορείτε να ελέγχετε μέσω του κινητού σας οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε.

8. Οι κουρτίνες… μιλάνε. Ένα σπίτι κλειδαμπαρωμένο, με κουρτίνες και παντζούρια ερμητικά κλειστά, δείχνουν ότι το σπίτι δεν έχει ενοίκους. Προσπαθήστε φεύγοντας, λοιπόν, η εξωτερική εικόνα του σπιτιού σας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή σε αυτή που έχει όταν είστε εκεί. Δεν εννοούμε ότι όλα πρέπει να είναι ορθάνοιχτα, αλλά μια λίγο τραβηγμένη κουρτίνα στην πόρτα του μπαλκονιού λ.χ. βοηθά περισσότερο σε μια πιο «φυσιολογική» εικόνα.

9. Προσοχή στα social media. Η υπερέκθεση στα social media μπορεί να τραβήξει την προσοχή και ανθρώπων που δεν θέλουμε. Φροντίστε, λοιπόν, να μη δημοσιεύετε λεπτομέρειες για το διάστημα της απουσίας σας, μη δίνετε συνέχεια (ή και καθόλου) πληροφορίες για το μέρος όπου βρίσκεστε και ελέγξτε αν στο προφίλ σας αναφέρονται η διεύθυνσή σας ή το τηλέφωνό σας. Ο συνδυασμός τέτοιων στοιχείων πραγματικά μπορεί να κάνει το σπίτι σας δέλεαρ για κάθε επίδοξο διαρρήκτη.

10. Μην το κάνετε γενικώς… βούκινο. Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε τη χαρά μας με άλλους -φυσικά και τη χαρά των επικείμενων διακοπών μας. Αλλά από να τη μοιραζόμαστε με φίλους μέχρι να τη μοιραζόμαστε με όποιον συναντάμε λ.χ. στο κομμωτήριο ή στην καφετέρια, έχει μια μεγάλη διαφορά: η πληροφορία μπορεί να φτάσει σε λάθος αφτιά.

11. Κρύψτε τα πολύτιμα αντικείμενά σας. Ένα καλό επιπλέον μέτρο προφύλαξης είναι να ασφαλίσετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας σε μια «κρυψώνα» στο σπίτι σας. Ένα χρηματοκιβώτιο (αν έχετε), μια ντουλάπα ή οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει εύκολη πρόσβαση, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για τον διαρρήκτη – αν καταφέρει να μπει στο σπίτι σας.

12. Χαλάκι χωρίς… κλειδί. Φαίνεται παράλογο, αλλά δεν είναι: αρκετοί αφήνουμε πρόχειρα κάποιο κλειδί για ώρα ανάγκης κρυμμένο σε κάποιο εξωτερικό σημείο (με το… χαλάκι της εισόδου κύρια επιλογή ή κάποια γλάστρα). Ο κίνδυνος είναι προφανής, οπότε αν θέλουμε να αφήσουμε κλειδιά πίσω μας, τα δίνουμε σε κάποιον έμπιστό μας.

13. Μην αφήνετε εργαλεία… χύμα. Ιδίως σε μονοκατοικίες, μια σκάλα ή μια εργαλειοθήκη που έχουν ξεχαστεί στον κήπο, μπορεί να γίνουν αφορμή ώστε κάποιος διαρρήκτης να δοκιμάσει την τύχη του στα γρήγορα. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, πριν φύγετε για τις διακοπές σας, ότι όλα είναι τακτοποιημένα και στη θέση τους.

14. Αποσυνδέστε την γκαραζόπορτα. Αν έχετε ηλεκτρική γκαραζόπορτα που ανοίγει με τηλεχειριστήριο, αποσυνδέστε την πριν φύγετε. Υπάρχει πιθανότητα ένας διαρρήκτης να «χακάρει» το ηλεκτρονικό σήμα και να βρεθεί στο σπίτι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ