Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

«Η Βόρεια Ελλάδα θα τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς» - Συνέντευξη Στάθη Κωνσταντινίδη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»


«Στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Μακεδονίας και της Θράκης. Πως, δηλαδή, η Βόρεια Ελλάδα θα τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς ώστε η πατρίδα μας συνολικά να πετύχει όρους ισότιμης ανάπτυξης για όλους τους πολίτες της».

Αυτό τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Στάθης Κωνσταντινίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να είναι μια σύγχρονη, λειτουργική και εξωστρεφής πόλη».

Ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει ότι είναι υπέρ «της πολιτικής των αποτελεσμάτων και ότι των εντυπώσεων», τονίζοντας ότι «φιλοσοφία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να μιλά με έργο». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει ότι «για πρώτη μετά από πολλά χρόνια η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έχουν ατζέντα. Με πολλά και εμβληματικά έργα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

-Κύριε Κωνσταντινίδη, πως κύλησαν οι πρώτες ημέρες στο Διοικητήριο; Και ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη Θεσσαλονίκη;

«Ακολουθώ ένα ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων με τις διοικήσεις των Οργανισμών που εποπτεύει ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Μέσα από αυτές καταγράφω, αξιολογώ και ιεραρχώ τις προτεραιότητες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με την Υπουργό κα. Νίκη Κεραμέως και τους συναδέλφους στο υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την προώθηση του κυβερνητικού έργου στο ευρύτατο πεδίο αναφοράς του υφυπουργείου.

Πιστεύω στην πολιτική των αποτελεσμάτων και όχι των εντυπώσεων, γι’ αυτό θέλω να  είμαι φειδωλός στις δημόσιες τοποθετήσεις. Αυτή είναι εξάλλου και η φιλοσοφία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να μιλά με έργο.

Αναφορικά με τις εντυπώσεις και κυρίως τις προοπτικές, πιστεύω ότι συναθροίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται διάπλατα μπροστά μας, η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να κάνει το αναπτυξιακό άλμα που της αξίζει».

-Ποιο θα είναι το δικό σας στίγμα ως υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης;

«Επιδίωξη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και δική μου είναι, μέσα από τα πολλά και σημαντικά έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Μακεδονία και η Θράκη να αποκτήσουν το αναπτυξιακό παράστημα που δικαιούνται. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει συνέχεια. Αυτό ήταν και ένα από τα διακυβεύματα των εκλογών, δηλαδή η συνέχιση του έργου μας. Ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έχουν ατζέντα. Με πολλά και εμβληματικά έργα που έχουν αποτυπωθεί στο μητροπολιτικό σχέδιο και στα περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια που έχει καταρτίσει η κάθε περιοχή.

Σε αυτήν τη συγκυρία πιστεύω πως είναι ευκαιρία ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα. Να αποτελεί μια κυβερνητική δομή η οποία θα μπορεί να στέκεται δίπλα στον κάθε πολίτη, στον κόσμο της παραγωγής, της δημιουργίας και της πραγματικής οικονομίας με σχετική αυτοτέλεια. Να μπορεί το Διοικητήριο να υπηρετεί την έννοια της αποκέντρωσης στην πράξη, προωθώντας τις οικονομικές, αναπτυξιακές, τεχνολογικές, ερευνητικές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας στο χώρο της βαλκανικής και της Ν.Α. Ευρώπης. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου, στους συνεργάτες μου, στο στελεχιακό δυναμικό του Διοικητηρίου και στις διοικήσεις και το προσωπικό των εποπτευόμενων φορέων.

-Εκλέγεστε στην περιφέρεια και έχετε έδρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σας δυσκολεύει;

«Η δυτική Μακεδονία και ο Νομός Κοζάνης όπου εκλέγομαι αποτελούν σημαντικό μέρος αυτού του σχεδίου και δεδομένης της ιδιαίτερης περιόδου που διέρχονται, λόγω της απολιγνιτοποίησης και του σχεδίου της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, είναι η πρώτη σκέψη μου και η πρώτη λέξη μου στην καθημερινότητά μου». 

-Με το καλημέρα η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανείς δυσκολίες στα πύρινα μέτωπα. Πως τα πήγατε μέχρι τώρα;

«Βιώνουμε μια δραματική κατάσταση, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα εκατοντάδες εστίες πυρκαγιάς. Η υπηρεσία του 112 αποδεικνύεται αποτελεσματική, αφού πρώτη έγνοια μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Φυσικά, όμως, και η διασφάλιση των περιουσιών των ανθρώπων και η προστασία του φυσικού και ζωικού πλούτου μας.  Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, είμαστε σε πόλεμο με τις πυρκαγιές. Η σκέψη μας είναι κοντά στα θύματα και τις οικογένειες τους και στους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη στα πύρινα μέτωπα».

-Εμείς εδώ στον Βορρά είμαστε αντιπυρικά έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο; Το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει…

«Είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή και επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Άλλωστε, η κλιματική κρίση είναι παρούσα και εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το κράτος προσπαθεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, στις νέες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, την Δευτέρα 24 Ιουλίου, συναντήθηκα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Δαδούδη. Στο πρόσωπό του ευχαρίστησα όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ανταποκρίνονται στο καθήκον, δίνοντας σκληρή μάχη με τις φλόγες».

-Η πρώτη σας σύσκεψη αφορούσε στο στάδιο υλοποίησης των 30+ μεγάλων έργων που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Πως ήταν ο έλεγχος της πορείας;

«Δίνουμε βαρύνουσα σημασία στην πορεία υλοποίησης των εμβληματικών και μικρότερων έργων που δρομολογεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Στόχος μας, όπως διαμηνύθηκε στη σύσκεψη εργασίας που διοργανώσαμε με την  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να είναι μια σύγχρονη, λειτουργική και εξωστρεφής πόλη, η οποία αξιοποιώντας την γεωπολιτική της θέση θα πολλαπλασιάζει τη δυναμική της.

Προσηλωμένοι στην κατεύθυνση  αυτή, εργαζόμαστε συλλογικά, μεθοδικά, με σχέδιο και συνέπεια, ώστε να πετύχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα.  Η ταυτόχρονη υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής μπορεί να προκαλεί αρρυθμίες, γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων για την ομαλή κοινωνική και οικονομική λειτουργία του πολεοδομικού συγκροτήματος.   Συγχρονιζόμαστε ώστε να μη χαθεί καθόλου χρόνος, αλλά ταυτόχρονα η πόλη να συνεχίσει απρόσκοπτα να κινείται στους ρυθμούς της». 

-Πάντως ως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ξεκινάτε με βουτιά στα βαθιά, καθώς επίκειται η 87η ΔΕΘ και η άνοδος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Τι περιλαμβάνει η περίοδος μέχρι την έκθεση;

«Περιλαμβάνει συνεχείς συσκέψεις για την πληρέστερη ενημέρωση του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών. Θέλουμε από την πλευρά μας να συμβάλλουμε δημιουργικά ώστε ο τόπος μας να φύγει  σταθερά, τολμηρά, μπροστά.

Κατανοώ ότι στον πολιτικό λόγο γίνεται συχνά κατάχρηση του οραματικού στοιχείου και πίσω από την επίκληση του οράματος κρύβεται η απουσία ρεαλιστικών προτάσεων και έργων. Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, όμως, η Κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη, χωρίς να διστάζει να αναγνωρίζει αστοχίες και παραλείψεις και να προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει την αποτελεσματικότητά της. Γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να μιλάμε με συγκεκριμένα αποτελέσματα και έργο».

-Ποιος είναι η προτεραιότητα Νο1 για την κυβέρνηση για τη Βόρεια Ελλάδα;

«Στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Μακεδονίας και της Θράκης. Πως, δηλαδή, η Βόρεια Ελλάδα θα τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς ώστε η πατρίδα μας συνολικά να πετύχει όρους ισότιμης ανάπτυξης για όλους τους πολίτες της.

Οι ανάγκες και τα προτάγματα για την κάθε περιοχή είναι διαφορετικά και δική μας ευθύνη να υπηρετήσουμε αυτό το πλουραλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Οι ενδείξεις και οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Το πιστοποιούν οι αποφάσεις κορυφαίων εταιρειών που έρχονται να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τόπο μας. Διαθέτουμε το δυναμικό και αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι διακρίνω ένα αίσθημα αισιοδοξίας στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και διάθεση για δουλειά η οποία ισχυροποιείται και ενθαρρύνεται από τις πολιτικές της Κυβέρνησης».

- Ένα θέμα που φαίνεται ότι έχει κολλήσει είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ. Που βρισκόμαστε και τι να περιμένουμε;

«Από τις πρώτες θεσμικές συναντήσεις που πραγματοποίησα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ήταν με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. κ. Τάσο Τζήκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κυριάκο Ποζρικίδη. Με ενημέρωσαν ότι με την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος οι κατασκευαστικές εργασίες του εμβληματικού έργου της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μπορούν να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της Έκθεσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να εγκαινιαστεί το νέο περίπτερο 1, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο του νέου εκθεσιακού χώρου. Το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο προχωρά, γεγονός που αναβαθμίζει το θεσμό της Δ.Ε.Θ. καθώς με την ολοκλήρωσή της η Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση η Βόρεια Ελλάδα θα αποκτήσουν το πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ