Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Σφοδρές μάχες στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας


Ουκρανικές πηγές ανέφεραν την Κυριακή (30/7) πως σφοδρές μάχες μαίνονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας επισημαίνοντας πως οι δυνάμεις του Κιέβου κρατούν τις θέσεις τους και σημειώνουν εδαφικά κέρδη σε κάποιους τομείς.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε πως σταμάτησε τις ουκρανικές δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ανακοίνωσε επίσης πως καταρρίφθηκαν τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι που προσπάθησαν να πλήξουν τη Μόσχα και προκάλεσαν ζημιά σε πολυώροφο κτίριο όπου έχουν την έδρα τους κρατικές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως χθες Κυριακή ο ουκρανικός στρατός είχε «καλή», «δυνατή» μέρα στα μέτωπα, κυρίως γύρω από την Μπαχμούτ, όπου το Κίεβο λέει πως σημειώνει πρόοδο, ανακτά εδάφη που έχασε όταν ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη τον Μάιο.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με τα UAVs, πάντως ο κ. Ζελένσκι είπε πως ο πόλεμος «σταδιακά επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας», στα «συμβολικά της κέντρα».


Επιδρομή των Ρώσων έπληξε εμπορικό κτίριο

Ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε εμπορικό κτίριο στην πόλη Χαρκίβ (βορειοανατολικά). Εκδηλώθηκε πυρκαγιά, πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ακόμη πως ο απολογισμός των θυμάτων ρωσικού πλήγματος σε σχολείο στην πόλη Σούμι (βόρεια) το Σάββατο αυξήθηκε σε δυο νεκρούς.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε πως ρωσικές δυνάμεις «προσπαθούν να μας διώξουν» από θέσεις σε υψώματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που αρχικά είχαν καταληφθεί αλλά ανακτήθηκαν.

Όπως τόνισε η Χάνα Μαλιάρ, η οποία εκφράστηκε μπροστά στην κάμερα της ουκρανικής κρατικής τηλεόρασης, στόχος των Ρώσων είναι «να αποσπάσουν τις δυνάμεις μας από την περιοχή της Μπαχμούτ, όπου κάνουμε επιτυχή επίθεση».

«Εξαπέλυσαν ατελείωτες επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Όμως οι δικές μας δυνάμεις αντιστέκονται και μερικές φορές τους απωθούν καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες», συνέχισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά την υφυπουργό Άμυνας Μαλιάρ, τα ρωσικά στρατεύματα υπέστησαν «όχι λιγότερες απώλειες απ’ ό,τι όταν μαίνονταν οι μάχες στην Μπαχμούτ», που έπεσε στα χέρια τους έπειτα από 10 μήνες άγριων εχθροπραξιών.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα αντεπίθεση, επικεντρωμένη στον νότο, προκειμένου να αποκοπούν οι δυνάμεις στα ανατολικά από την προσαρτημένη το 2014 από τη Μόσχα χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και στην ανακατάληψη εδαφών γύρω από την Μπαχμούτ.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν επίσης γύρω από τις βορειοανατολικές πόλεις Κούπιανσκ και Λίμαν, υπό ουκρανικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Χάνα Μαλιάρ, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί «επίμονα» παράλληλα «να ανακαταλάβει» τομείς στο νότιο μέτωπο που πήραν οι Ουκρανοί.

Ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με την ίδια και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ανακαταλάβει 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, όμως η προέλασή του περιορίζεται από τα ρωσικά ναρκοπέδια και τις ρωσικές οχυρές θέσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, στην καθημερινή ενημέρωσή του για τις επιχειρήσεις, ανέφερε πως δυνάμεις του εντόπισαν και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να καταστρέψουν ουκρανική δύναμη με τεθωρακισμένα κοντά στη Σβάτοβε, πόλη-κλειδί στα χέρια των Ρώσων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απώθησαν τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην πόλη Λίμαν, νοτιότερα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες που δίνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές για τις εξελίξεις στα μέτωπα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ