Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Πέντε από τα πιο ακριβά προϊόντα προς κατανάλωση στον κόσμο


Οι λάτρεις της γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν να δοκιμάζουν κάποια από τα πιο αποκλειστικά και ακριβά προϊόντα. Ακολουθούν πέντε από αυτά, για τα οποία θα πρέπει κανείς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά και να ψάξει για τους καλύτερους προμηθευτές στην περίπτωση που θα θέλει να τα δοκιμάσει.

ΣαφράνΤο σαφράν είναι πιο ακριβό ακόμη και από τον χρυσό, κυρίως λόγω της απαιτητικής διαδικασίας συγκομιδής του. Ο κρόκος είναι ο αποξηραμένος στήμονας του φυτού του κρόκου. Κάθε κρόκος παράγει μόνο τρεις στήμονες και καθένας από αυτούς πρέπει να συλλέγεται με το χέρι και να στεγνώνεται στον αέρα. Χρειάζονται περίπου άνθη ποσότητας ενός γηπέδου ποδοσφαίρου για να παραχθεί ένα κιλό ξηρό σαφράν και περίπου 40 ώρες εργασίας για να μαζεφτούν όλα αυτά τα λουλούδια. Ωστόσο, το σαφράν πωλείται συνήθως σε μικρές μερίδες, γιατί μια μικρή ποσότητα από το μπαχαρικό είναι αρκετή για να δώσει το άρωμά της στο εκάστοτε πιάτο. Το κορυφαίο σαφράν στον κόσμο είναι ισπανικής καταγωγής και, σύμφωνα με το mentalfloss.com, πωλείται στα 20 δολάρια περίπου για 2 γραμμάρια.

Νερό Kona NigariΤο πιο ακριβό νερό στον κόσμο προέρχεται από βάθος 610 μέτρων, περίπου, κάτω από τον ωκεανό στη Χαβάη. Επειδή το νερό λαμβάνεται από τόσο μεγάλο βάθος, υποτίθεται ότι είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε μολύνσεις και λέγεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος. Το αφαλατωμένο νερό είναι συμπύκνωμα ορυκτού θαλασσινού νερού και πρέπει να αναμιγνύεται με κανονικό νερό πριν καταναλωθεί. Εξαιρετικά δημοφιλές στην Ιαπωνία, κοστίζει 402 δολάρια ανά 750 ml.

Λευκή τρούφαΟι λευκές τρούφες είναι ακριβές, λόγω της σπανιότητάς τους. Διαθέσιμες μόνο για λίγους μήνες το χρόνο σε ένα μικρό μέρος της Ιταλίας -την περιοχή του Πιεμόντε- πρέπει να συλλέγονται από ειδικά εκπαιδευμένους «κυνηγούς» τρούφας. Η συγκομιδή της τρούφας κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο ευνοϊκές ήταν οι συνθήκες καλλιέργειας εκείνη τη χρονιά και είναι γνωστό ότι κοστίζουν περίπου 2.000 δολάρια ανά 450 γραμμάρια.

Μοσχάρι WagyuΓνωστό και ως η «σαμπάνια» του μοσχαρίσιου κρέατος, το βόειο κρέας Wagyu προέρχεται από ιαπωνικές αγελάδες που φημίζονται για το υψηλό επίπεδο λίπους τους. Και είναι αυτό το λίπος που δίνει στο βόειο κρέας μια εκπληκτική γεύση -το λίπος έχει χαμηλό σημείο τήξης, έτσι λιώνει στο κρέας όταν μαγειρευτεί, με αποτέλεσμα μια ζουμερή γεύση. Το βόειο κρέας Wagyu κοστίζει περίπου 100 δολάρια ανά 450 γραμμάρια. Το καλύτερο Wagyu, μάλιστα, λέγεται ότι προέρχεται από το Kobe. Με μόνο περίπου 3.000 αγελάδες πιστοποιημένες ως Kobe ετησίως, και ακόμη λιγότερες από αυτές που προορίζονται για εξαγωγή, το βοδινό κρέας Kobe είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και σπάνια τρόφιμα στον κόσμο -με τιμή περίπου 300 δολάρια ανά μισό κιλό.

Βαλσάμικο ξύδιΤο αληθινό παραδοσιακό βαλσάμικο ξύδι χρειάζεται τουλάχιστον 12 χρόνια για να παραχθεί και προστατεύεται από το σύστημα Ευρωπαϊκής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παρασκευάζεται από τα σταφύλια Trebbiano που καλλιεργούνται στην περιοχή Emilia Romagna της Ιταλίας. Ο μούστος τους (ο χυμός, η φλούδα, οι σπόροι και τα στελέχη του σταφυλιού) βράζεται στη συνέχεια σε ανοιχτή φωτιά πριν αποθηκευτεί σε ξύλινα βαρέλια για έως και 25 χρόνια. Τα 100 ml αυτού του ειδικού ξυδιού μπορεί να κοστίσουν ακόμη και 180 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ