Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Βασιλακόπουλος: Οι μάσκες φέτος στα σχολεία θα μας προστατεύει πολύ λιγότερο


Όταν ανοίξαμε τα σχολεία μας πέρυσι δεν είχε επικρατήσει ούτε το στέλεχος Άλφα, το βρετανικό, ούτε το στέλεχος Δελτα, το ινδικό. Η μεταδοτικότητα ήταν πολύ μικρότερη. Αυτή τη στιγμή η μεταδοτικότητα είναι πάνω από διπλάσια από το αρχικό στέλεχος και το πρόβλημα είναι ποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορείς να πάρεις στο σχολείο. Οι μάσκες είναι ένα μέτρο που θα μας προστατεύει λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Είδαμε τι έγινε στις κατασκηνώσεις, επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, χαρακτήρισε ανατροπή το γεγονός πως ένα στα πέντε κρούσματα κορωνοϊού είναι παιδιά, ο κ. Βασιλακόπουλος ενώ περιέγραψε την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των σχολείων.

O ίδιος αποκάλυψε ότι η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έστειλε ειδικό αίτημα στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για να χορηγηθεί το εμβόλιο και στην ηλικία των πέντε έως δώδεκα ετών.

«Η μελέτη τρέχει γι’ αυτή την ηλικία, απλώς δεν έχει περάσει το εξάμηνο από τη λήψη του εμβολίου. Ωστόσο, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να περάσει αυτό το διάστημα γιατί στις άλλες ηλικίες των παιδιών δεν παρατηρήθηκε τίποτα μέχρι τους έξι μήνες».

 Σχολιάζοντας το επίπεδο εμβολιασμών στη χώρα ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα δούμε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση και το ποσοστό του εμβολιασμού θα αυξηθεί.

«Σε μια κοινωνία όπου ένα 40% των ενήλικων δεν έχει εμβολιαστεί, το να ελπίζαμε ότι θα εμβολιαστούν όλα τα παιδάκια είναι παραπάνω καλό από αληθινό. Οι γονείς έχουν συνηθίσει να εμβολιάζουν τα παιδιά για να τα προστατεύουν. Δεν ισχύει ότι εμβολιάζουμε τα παιδιά για να προστατεύσουν τους παππούδες.

“Χάσαμε τρία ελληνόπουλα – Θα εμβολιάσω τον γιο μου“

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών ο κ. Βασιλακόπουλος είπε: «Θέλω να εμβολιάσω το γιό μου που είναι έντεκα χρονών γιατί μέχρι στιγμής έχουμε χάσει τρία ελληνόπουλα, ένα παιδί είναι αυτή την εβδομάδα στην εντατική. Αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο που μπορείς να πάθεις από το να χάσεις το παιδί σου. Αφού με ένα μικρό τσίμπημα μπορείς να το αποφύγεις. Πολλά παιδιά που κολλάνε κορωνοϊό έχουν μακρά συμπτώματα αδυναμία συγκέντρωσης, αδυναμία να κάνουν καλή γυμναστική. Πώς θα ξέρουμε ποιο παιδάκι θα είναι αυτό το άτυχο που θα έχει πολλά προβλήματα. Γιατί να μην προστατεύσουμε τα παιδιά μας».

Σε ότι αφορά την αδειοδότηση των εμβολίων mRNA o κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer, για παιδιά πάνω από δώδεκα ετών, πήρε κανονική άδεια από το FDA.

Γιατί μπαίνουν στις ΜΕΘ εμβολιασμένοι

«Το ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι και φτάνουν στο να διασωληνωθούν δεν αποδεικνύει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό. Πολλοί από αυτούς είτε έχουν νοσήματα που τους απαγορεύουν να κάνουν πολύ καλή ανοσολογική απάντηση. Γι’ αυτό και η Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε την χορήγηση τρίτης δόσης. Για να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα εμβόλια πρέπει να εμβολιαστούμε σε πιο υψηλό ποσοστό για να μην κυκλοφορεί ο ιός», εξήγησε ο πνευμονολόγος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ