Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Σύβοτα, η Καραϊβική της Ελλάδας

γράφει ο Βαφειάδης Αναστάσιος

Ως γνωστό σε πολλούς, το παρατσούκλι, “η Καραϊβική της Ελλάδας” δεν δόθηκε τυχαία σε αυτή την ευλογημένη περιοχή, σε αυτή την πανέμορφη περιοχή που το πράσινο αγγίζει το μπλε, που τα βουνά και οι λόφοι αγκαλιάζονται με τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου.

Πρόκειται για τα Σύβοτα Θεσπρωτίας…..

Τα Σύβοτα τα περιβάλλουν τρία νησάκια σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση, ο Άγιος Νικόλαος, η Μπέλλα Βράκα, και το Μαύρο Όρος, όπου θα βρείτε παραλίες και θα απολαύσετε μοναδική εμπειρία κολύμβησης σε αυτά τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα τυρκουάζ νερά.

Τα Σύβοτα είναι εύκολα προσβάσιμα από όλη την Ελλάδα και μέσω της Εγνατίας Οδού από Μακεδονία, Θράκη, αλλά και μέσω της Ιόνιας Οδού από Πελοπόννησο, Στερεά και Δυτική Ελλάδα.

Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας ή αλλιώς Μούρτος όπως είναι η προηγούμενη ονομασία τους, είναι μια περιοχή με αμφίβολες ιδέες, είναι τόσο γνωστή σε πολλούς, και τόσο άγνωστη σε άλλους τόσους. Είναι μια περιοχή που ανταγωνίζεται στα ίσα την Πριγκηπέσσα του Ιονίου όπως έχει χαρακτηριστεί η Πάργα.

Έχει τόσες πολλές παραλίες για να μην βαρεθείς καμία μέρα, παραλίες για όλους και για όλα τα γούστα, παραλίες με κόσμο ή ερημικές, οργανωμένες ή μη, προσβάσιμες με αυτοκίνητο, με τα πόδια ή μόνο με βάρκα (που θα νοικιάσεις για μισή ή όλη μέρα και θα γυρίσεις ακόμα περισσότερες παραλίες).

Τα Σύβοτα είναι πολύ γνωστά στο εξωτερικό, καθώς δεν είναι απλά μια επιλογή, αλλά έχει γίνει βασικός προορισμός για πολλά ταξιδιωτικά γραφεία, με αποτέλεσμα να χτίζονται συνεχώς νέες πολυτελείς Ξενοδοχειακές Μονάδες, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, Βίλλες για μέχρι και 12 άτομα, και οι επενδύσεις δεν σταματάνε ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία 17 χρόνια, από το 2003, και ακόμα και σήμερα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς,,,, προσεγγίζοντας τα για επενδύσεις άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Η περιοχή έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, και πλέον είναι προορισμός και για δραστηριότητες, τόσο υπαίθρου αλλά και θαλάσσιες.

Το μέρος είναι κατάλληλο τόσο για νέους, αλλά και για οικογένειες με πολύ μεγάλο αίσθημα αυτό της ασφάλειας, καθώς απέχει “έτη φωτός” από την κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Ελλάδας, οπότε δεν πρόκειται να αντικρίσετε ποτέ τις εικόνες με μεθυσμένους στους δρόμους να κάνουν φασαρίες, να φωνάζουν και να τσακώνονται. Αυτά δεν θα τα συναντήσετε ούτε για πλάκα.

Υπάρχει μια ηρεμία παντού, μια γαλήνη, και όσο περισσότερες μέρες κάνεις διακοπές σε αυτόν τον τόπο, τόσο θες να κάτσεις περισσότερο και να πας ξανά και ξανά, κάθε χρόνο.

Οι τιμές τόσο στην εστίαση αλλά και στην διαμονή και στα εμπορικά μαγαζιά, είναι ανταγωνιστικές σε σύγκριση με άλλες περιοχές, και υπάρχουν επιλογές για όλα τα πορτοφόλια.

Ενδεικτικά μπορείτε να βρείτε δωμάτιο από 30,00€ την βραδιά, ως και 1200,00€ την βραδιά, μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα να γυρίσετε στα τρία νησάκια με περίπου 50,00€ την μέρα, ή να νοικιάσετε ένα πολυτελές σκάφος (με τον καπετάνιο) και να πάτε ιδιωτική κρουαζιέρα με 800,00€ την μέρα.

Στο λιμάνι υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες κατά κύριο λόγο, με τον καλύτερο καφέ να είναι αυτός στης 6 το πρωί….

Πρωινά θα βρείτε σχεδόν σε όλες τις καφετέριες, αλλά και το βράδυ στο λιμάνι θα ευχαριστηθείτε ποτά και κοκτέιλ στα υπέροχα μπαράκια με φόντο το δυτικό άκρο της Κέρκυρας.

Οι οργανωμένες παραλίες έχουν εστιατόρια και καφετέριες, με δυνατή μουσική για τους δραστήριους, αλλά και πιο χαλαρή (και επίκαιρη) με ένα ουζάκι για τους πιο παραδοσιακούς.

Όσοι θεωρούν το καθημερινό μπάνιο ρουτίνα, μπορούν να ασχοληθούν με Υπαίθριες Δραστηριότητες, όπως η Ορεινή Ποδηλασία (Mountain Bike) με πιστοποιημένους οδηγούς, Περιηγήσεις με τετράτροχα οχήματα εκτός δρόμου (ATV – γουρούνες), Πεζοπορίες στα ορεινά μονοπάτια του Βραχωνά (παλιός παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα σπίτια και με θέα όλο το Ιόνιο Πέλαγος αντικρύζοντας Παξούς, Αντίπαξους και Κέρκυρα), ή να ασχοληθούν με δραστηριότητες νερού, όπως Καταδύσεις για αρχάριους, Τεχνικές Καταδύσεις, Parasailing, ή ξενάγηση σε μοναδικά μέρη με σανίδες SUP από εξειδικευμένους ανθρώπους.

Από Αθήνα είναι 450 χλμ και περίπου 4 με 4:30 ώρες, ενώ από Θεσσαλονίκη είναι περίπου 340 χλμ και 3:30 ώρες.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω μερικές επιχειρήσεις από κάποιες κατηγορίες

Διαμονή:
· Sivota Diamond Spa Resort
· Domotel Agios Nikolaos
· Dream Villas
· Karvouno Villas
· Eleonas Rooms

Εστιατόρια:
· Σπύρος Βαγγελής
· Steak House
· Mediterraneo Pizzeria

Καφετέριες:
· Bamboo Place
· Barracuda

Υπαίθριες και Θαλάσσιες Δραστηριότητες:
· Compass Outdoor Adventures (ορεινή ποδηλασία, γουρούνες, πεζοπορίες κλπ)
· Deep Blue Divers (καταδύσεις, τεχνικές καταδύσεις)
· SUP in Sivota (όρθια σανιδοκωπηλασία)
· Buka Buka (parasailing)
















Βαφειάδης Αναστάσιος: vafkanast@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ