Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Τι σημαίνουν οι κωδικοί στα λιπαντικά αυτοκινήτων;

Πώς ξεχωρίζω ποιο λιπαντικό είναι πιο ποιοτικό από το άλλο; Τί σημαίνουν οι κωδικοί στο πίσω μέρος του μπουκαλιού που αγοράζουμε; Μπορώ να αλλάξω λιπαντικό και να είναι καλύτερο;

Το λάδι του κινητήρα είναι σαν το αίμα που κυκλοφορεί στο κορμί μας. Απαραίτητο και βιoτικής σημασίας. Όμως δεν είναι όλα τα λάδια ίδια καθώς δεν είναι και όλοι οι κινητήρες ίδιοι, αναγκάζοντας τις εταιρίες να εξελίσσουν παράλληλα αυτές τις δύο κατηγορίες. Που διαφέρουν μεταξύ τους όμως; Ποιο χρειάζεται το δικό σας αυτοκίνητο; Εάν έχετε πιάσει και εσείς τον εαυτό σας να στεκεται στο ράφι με τα λάδια και να πελαγώνει, αξίζει να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου, καθώς θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

Τι σημαίνει κάθε κωδικός;

SAE: Τα αρχικά σημαίνουν Society of Automotive Engineers και ανταποκρίνονται στον συγκεκριμένο οργανισμό που θέτει τα περισσότερα πρότυπα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εδώ μεταξύ άλλων καθορίζεται και το ιξώδες του λαδιού ενημερώνοντας τον αγοραστή για την ποσότητα του. Για παράδειγμα στην ονομασία 5W30 αποτυπώνεται το ιξώδες χαμηλής και υψηλής θερμοκρασίας όπου το 5 είναι το χαμηλό και το 30 το υψηλό. Όσο υψηλότερο είναι το πρώτο νούμερο τόσο πιο ανθεκτικό είναι το λάδι στο κρύο, και στο συγκεκριμένο παράδειγμα ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο λειτουργεί άψογα μέχρι και τους -35 βαθμούς κελσίου. Αντίστοιχα το δεύτερο νούμερο δείχνει την αντίδραση του λαδιού στις υψηλές θερμοκρασίες, όπου μεγαλύτερο νούμερο δείχνει μεγαλύτερη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Το γράμμα W παραπέμπει στη λέξη Winter και δείχνει πως το λάδι είναι κατάλληλο και για χειμώνα.

ASEA: Εδώ τα αρχικά συμβολίζουν το Association des Constructeurs Europeens dAutomobiles ( Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων). Μέλη της αποτελούν κορυφαίες εταιρίες όπως η VW ή η Volvo, δημιουργώντας τις δικές τους προδιαγραφές λαδιών κινητήρα. Σε αυτή τη περίπτωση ο κωδικός αντιστοιχεί το λάδι σε συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου και έναν αριθμό που αντικατροπτίζει την απόδοση του λαδιού. Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο ισχυρότερο το λάδι.

Επεξήγηση γραμμάτων συγκεκριμένης κατηγορίας:
Α: Για βενζινοκινητήρες
Β: Για πετρελαιοκινητήρες
C: Για οχήματα είτε βενζίνης είτε πετρελαίου με σύγχρονα συστήματα μετεπεξεργασίας καυσαερίων όπως το φίλτρο σωματιδίων.
E: Φορτηγά με diesel κινητήρα

API: Η συγκεκριμένη κατηγορία και ταξινόμηση είναι σύμφωνα με τα πρότυπα του American Petroleum Institute, και κατά συνέπεια έχει ως βάση τις αμερικάνικές μηχανές. Εδώ το λάδι του κινητήρα χωρίζεται μόνο με γράμματα. Το γράμμα S είναι για κινητήρες βενζίνης, το C για κινητήρες diesel μόνο επαγγελματικών οχημάτων, ενώ δεν υπάρχει κατηγορία αποκλειστικά για diesel αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Άλλα γράμματα όπως J, M, και N αφορούν τους βενζινοκινητήρες ( SJ – SM – SN )και έχουν στόχο να αποτυπώσουν τις επιδόσεις του λαδιού.

Κωδικοί κατασκευαστή: Μεγάλοι κατασκευαστές όπως η VW ή η Mercedes έχουν τους δικούς τους κωδικούς λαδιού. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι κινητήρες τους γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι και τα λιπαντικά γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά. Οι κατασκευαστές επομένως πραγματοποιούν τις δικές τους δοκιμές και δημιουργούν συγκεκριμένα λάδια για τους αντίστοιχους κινητήρες.



Διαλέγοντας το σωστό λάδι κινητήραΟ κανόνας είναι πως το εγχειρίδιο του κατασκευαστή ορίζει ποιο είδος λαδιού είναι το κατάλληλο για την σωστή λειτουργία του κινητήρα. Σε αυτό που θα διαλέξετε εν τέλει, πρέπει να συμβαδίζει με τα πρότυπα του εγχειριδίου, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να προσέξετε τις προδιαγραφές ACEA, API. Εάν δεν έχετε το εγχειρίδιο του οχήματος, το βιβλίο σέρβις μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Εναλλακτικά, ορισμένοι κατασκευαστές πετρελαίου προσφέρουν διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης λαδιών, όπου εσείς συμπληρώνεται τα στοιχεία του αυτοκινήτου και ενημερώνεστε διαδικτυακά για το πιο ταιριαστό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικό λάδι;Ναι και Όχι. Εάν για παράδειγμα θέλετε να συμπληρώσετε λάδι, αυτό δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα το ίδιο ακριβώς με αυτό που έχετε ήδη σε χρήση. Απαραίτητη προυπόθεση όμως είναι να πληροί όλες τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε μοντέλα που χρησιμοποιούν ειδικό φίλτρο μετεπεξεργασίας καυσαερίων, καθώς λάθος επιλογή θα φράξει το σύστημα και θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές.


Χρήσιμα TIPS γύρω από τα λάδια
  • Τσεκάρετε συχνά τα λάδια: Η προτροπή μας είναι να ελέγχετε τα λάδια σε κάθε τρίτο γέμισμα που πραγματοποιείτε στο βενζινάδικο. Έτσι θα έχετε μόνιμα τον έλεγχο και δεν θα περιμένετε να εμφανιστεί το λαμπάκι στο ταμπλό για να σας ενημερώσει. Κάτι που συμβαίνει συνήθως όταν είναι ήδη αργά.
  • Έχετε καβάτζα: Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, μη περιμένετε να σας τύχει το κακό. Έχετε μαζί σας περί το 1 λίτρο από το λάδι που χρησιμοποιείτε, καθώς ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας χτυπήσει τη πόρτα μία ζημιά.
  • Αλλάξτε νωρίτερα τα λάδια: Τα λάδια με τον καιρό και την συνεχή χρήση, χάνουν πολλά από τα χαρακτηριστικά τους. Έτσι οφείλετε να μένετε πιστοί στο πρόγραμμα του κατασκευαστή για την αλλαγή τους, με εμάς να σας συμβουλεύουμε να το κάνετε και λίγο νωρίτερα, για να προλάβετε ακόμα και τις πρώτες φθορές. Καθότι εύκολο, μπορείτε να το κάνετε και μόνος σας, εξοικονομώντας χρήματα από την εργασία, και δίνοντας τα για την αγορά τους.


Πηγή: autoagora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ