Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Κόλαφος του CNN για τον Τραμπ: «Θύμα» του Πούτιν και του Ερντογάν - Έκανε «bullying» σε Μέρκελ και Μέι

«Ο Πούτιν τον "έπαιζε στα δάχτυλα"»  - «Ο Ερντογάν τον έπαιρνε τηλέφωνο και δύο φορές την εβδομάδα» - «Έλεγε ανόητη και χαζή» την Μέρκελ και την Μέι - Γιατί οργιζόταν με τον Μακρόν.

Δημοσίευμα-κόλαφο για τον Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε το CNN παρουσιάζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο όχι μόνο ως «συνεχώς απροετοίμαστο» για συζητήσεις που αφορούν σοβαρά θέματα αλλά και ως θύμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Το δημοσίευμα του CNN επικαλείται εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Τραμπ με ηγέτες ξένων κρατών υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά δικαιολογούν την άποψη δύο πρώην υπουργών, δύο συμβούλων εθνικής ασφαλείας και του πρώην επικεφαλής του επιτελείου του ότι «αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Δύο πηγές που επικαλείται το CNN λένε για τον Τραμπ ότι είναι «παραληρηματικός» όσον αφορά τις συναλλαγές του με τους ξένους ηγέτες. Όπως λένε, μάλιστα, αντί η κατάσταση να βελτιώνεται με την πάρθοδο του χρόνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να πιστεύει ότι θα μπορούσε είτε να σαγηνεύσει, είτε να εκφοβίσει είτε να χειραγωγήσει σχεδόν κάθε ηγέτη προκειμένου να υποταχθεί στη θέλησή του «ενώ συχνά προωθεί στόχους που αφορούν την προσωπική του ατζέντα αντίθετα με ό,τι οι ανώτεροι σύμβουλοί του θεωρούν εθνικά συμφέρον για τις ΗΠΑ».

Το CNN επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα περισσότερα τηλεφωνήματα του Τραμπ με άλλον ηγέτη είναι με τον Ερντογάν «ο οποίος ορισμένες φορές τηλεφωνούσε δύο φορές την εβδομάδα στον Λευκό Οίκο και συνδεόταν απευθείας με τον Τραμπ με διαταγή του Αμερικανού προέδρου».

Στον αντίποδα ήταν η σχέση του Τραμπ με ηγέτες συμμαχικών χωρών όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Στην Τερέζα Μέι ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, έλεγε ότι είναι αδύναμη και δεν είχε θάρρος ενώ στην Άνγκελα Μέρκελ έλεγε ότι είναι «ανόητη».

Στα τηλεφωνήματα που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο ο Τραμπ παρουσιάζεται να καυχιέται για τα πλούτη του, την εξυπνάδα του και τα «μεγάλα επιτεύγματά του ως πρόεδρος» μιλώντας σε ηγέτες χωρών όπως ο Σαουδάραβας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Στους δύο αυτούς, μάλιστα, φέρεται να καυτηριάζει την «ηλιθιότητα» των προκατοχών του στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια τακτική εμφανίζεται να εφαρμόζει ο Τραμπ και όταν μιλάει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους οποίους κακολογούσε τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες μαζί του θα ήταν πολύ πιο αποδοτικές από ό,τι συνέβαινε επί των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

«Δεν ήξεραν την τύφλα τους» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες του Τραμπ για τους προκατόχους του.

Όπως και στο αποκαλυπτικό βιβλίο του Τζον Μπόλτον, ο Τραμπ εμφανίζεται από τις πηγές που επικαλείται το CNN να μπλέκει τις προσωπικές του υποθέσεις - κυρίως όσον αφορά την επανεκλογή του αλλά και την εκδίκηση αντιπάλων του - με το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Τo CNN που δεν αποκαλύπτει τις πηγές του εξηγεί ότι το ρεπορτάζ αποτελεί αποτέλεσμα συνεντεύξεων με περισσότερους από 10 αξιωματούχους που είτε ήταν παρόντες σε τηλεφωνήματα του Τραμπ είτε είχαν πρόσβαση σε απομαγνητοφωνήσεις.

Κληθείς να σχολίασει το δημοσίευμα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας παγκόσμιας κλάσης διαπραγματευτής που συνεχώς προωθεί τα συμφέροντα της Αμερικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τη διαπραγμάτευση με την Κίνα μέχρι την υποχρέωση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ να δίνουν περισσότερα χρήματα και την νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποδείξει την ικανότητά του να προωθεί τα στρατηγικά αμερικανικά συμφέροντα».


Επιθετικός σε γυναίκες ηγέτες 

Οι πηγές που επικαλείται το CNN υποστηρίζουν οτι «η προδοτική» συμπεριφορά του Τραμπ προκύπτει από τα ξεσπάσματά του απέναντι σε συμμάχους, την άγνοια της ιστορίας και την απουσία προετοιμασίας.

Εκτός από την Μέι και την Μέρκελ ο Τραμπ έκανε bullying και μιλούσε υποτιμητικά και σε ηγέτες όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Τζάστιν Τριντό και ο Σκοτ Μόρισον «με τον ίδιο επιθετικό τόνο τον οποίο χρησιμοποιούσε για τους κυβερνήτες στις ενημερώσεις για τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο δεύτερος ηγέτης με τις περισσότερες τηλεφωνικές επαφές με τον Τραμπ τον οποίο προσπαθούσε να πείσει είτε για να κάνει στροφή σε θέματα είτε περιβάλλοντος είτε πολιτικής ασφαλείας.

Κατά τις πηγές του CNN τα τηλεφωνήματα αυτά τις περισσότερες φορές δεν είχαν αποτέλεμα με τον Τραμπ να εμφανίζεται συχνά εκνευρισμένος από τα αιτήματα του Μακρόν τον οποίο υπέβαλε σε λεκτικά «μαστιγώματα» για τη στάση της Γαλλίας όσον αφορά είτε το ΝΑΤΟ είτε τη μεταναστευτική της πολιτική.

Αλλά οι πιο ακραίες επιθέσεις γίνονταν σε γυναίκες πολιτικούς. Στις συζητήσεις με την Μέι και την Μέρκελ ο Αμερικανός πρόεδρος τις υποβάθμιζε με μια πηγή να περιγράφει τα τηλεφωνήματα ως εξής: «ορισμένα από όσα έχει πει στην Μέρκελ είναι απίστευτα. Την αποκαλούσε ανόητη και την κατηγορούσε ότι είναι στο τσεπάκι των Ρώσων».

Ηταν τέτοιο το επίπεδο της ρητορικής του Τραμπ ώστε Γερμανιός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι στο Βερολίνο λαμβάνονταν ειδικά μέτρα προκειμένου το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων να μείνει κρυφό. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο κύκλος των ανθρώπων που γνώριζαν τι έλεγε ο Τραμπ στη Μέρκελ είχε περιοριστεί «γιατί οι επαφές τους ήταν προβληματικές».

Το ίδιο προσβλητικός εμφανίζεται ο Τραμπ και απέναντι στην Τερέζα Μέι την οποία εμφανίζεται να χαρακτηρίζει «χαζή» και χωρίς τσαγνό όσον αφορά την προσέγγισή της στο θέμα του Brexit.

Παρά τις επιθέσεις, όμως, η Μέρκελ παρέμεινε απαθής, σύμφωνα με τις πηγές του αμερικανικού δικτύου, απαντώντας στον Τραμπ με στοιχεία ενώ αντίθετα η Μέι γινόταν νευρική «καθώς στόχος του Τραμπ ήταν να την εκφοβίσει».


Η σχέση με Πούτιν-Ερντογάν

Στο ειδικό κεφάλαιο του ρεπορτάζ του CNN για τα τηλεφωνήματα Τραμπ με Ερντογάν και Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται απροετοιμάστος με αποτέλεσμα να τον εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους οι ηγέτες Τουρκίας και Ρωσίας.

«Ο Πούτιν τον "έπαιζε στα δάχτυλα"» δηλώνει πηγή και παρομοιάζει τον Ρώσο πρόεδρο ως μάστερ στο σκάκι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως ένα περιστασιακό παίχτη. «Ενώ ο Πούτι αποσταθεροποιεί τη Δύση ο Τραμπ κάθεται και πιστεύει ότι μπορεί να το παίζει επιχειρηματίας και σκληρός άνδρας τον οποίο ο πρόεδρος της Ρωσίας θα σέβεται» προσθέτει η ίδια πηγή.

Όπως λένε οι πηγές του CNN o Τραμπ με τη στάση του «αναβάθμιζε» τη Ρωσία βάζοντας την στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ «χαρίζοντας το πλεονέκτημα που είχε κερδιθεί με δυσκολία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο». «Τους έδωσε μια σανίδα σωτηρίας. Παίζει με κάτι που δεν κατανοεί και τους δίνει δύναμη που θα χρησιμοποιήσον επιθετικά» προσθέτει η ίδια πηγή.

Για τον Ερντογάν η μεγαλύτερη ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων ήταν ότι μπορούσε να τον βρεί όπου και όποτε ήθελε παρακάμπνοτας κάθε δικλείδα ασφαλείας. «Ορισμένοι εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο έχουν πεισθεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον παρακολουθούν το πρόγραμμα του Τραμπ και ενημερώνουν τον Ερντογάν για το πότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι διαθέσιμος για ένα τηλεφώνημα» γράφει χαρακτηριστικά το CNN.

Ορισμένα από τα τηλεφωνήματα έγιναν, μάλιστα, την ωρα που ο Τραμπ έπαιζε γκολφ.

Δύο πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο περιγράφουν τον Τραμπ ως ανενημερώτο για το Συριακο και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής με αποτέλεσμα συχνά να αιφνιδιάζεται και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πολιτικές συζητήσεις με τον Ερντογάν.

Στις απομαγνητοφωνήσεις φαίνεται, επίσης, να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί Μπόλτον για τη συζήτηση του 2018 στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ένα υπόμνημα στον Τραμπ υποστηρίζοντας ότι μια τουρκική εταιρεία που ήταν υπό έρευνα στις ΗΠΑ ήταν αθώα.

«Ο Τραμπ τότε είπε στον Ερντογάν ότι θα το φροντίσει, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς αυτοί δεν ήταν δικοί του άνθρωποι αλλά του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που έλυνε με την αντικατάστασή τους από δικούς του ανθρώπους» γράφει χαρακτηριστικά ο Μπόλτον.

Οι πηγές του αμερικανικού δικτύου, πάντως, υποστηρίζουν ότι όσα αναφέρονται στα τηλεφωνήματα δεν αποτελούν βάση για παραπομπή του Τραμπ στη δικαιοσύνη αλλά αντίθετα αποτελούν απόδειξη για το πόσο ακατάλληλος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ για το αξίωμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ