Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

«Καζίνο και πράκτορες στη κατοχική Θεσσαλονίκη»

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 
Μια διαδρομή βασισμένη σε πρωτότυπη έρευνα του Ανδρέα Βενιανάκη που ρίχνει φως σε άγνωστα γεγονότα της πιο σκοτεινής περιόδου της πόλης
Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου κατέφθασαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία, Έλληνες που είχαν στρατολογηθεί από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Έλληνες που είχαν θαμπωθεί από τη Γερμανία της δεκαετίας του 1930 και ήταν έτοιμοι να προσφέρουν γη και ύδωρ στη Νέα Τάξη πραγμάτων που είχε ξημερώσει στη νέα τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με αυτούς που ήδη είχαν στρατολογηθεί στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τη μαγιά από την οποία ζυμώθηκαν όσοι επάνδρωσαν τις υπηρεσίες της Abwehr, της SD, και της GFP κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Προσωπικότητες όπως του Περί Νικολάι αναδύθηκαν σαν Θεοί και Βαλκυρίες μέσα απο τη σκανδιναβική μυθολογία.

Η έρευνα αυτή ακολουθεί τα αχνά ίχνη τους από την εποχή του Μεσοπολέμου έως τις πληγές που άφησαν στον εθνικό κορμό κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Η δράση τους δεν εξαφάνισε μόνο την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά επέφερε και σημαντικά πλήγματα στα συμμαχικά δίκτυα κατασκοπίας. Ο Περί Νικολαί από τη λήθη, παίρνει σάρκα και οστά καθώς για το θέμα ο Ανδρέας Βενιανάκης έγραψε βιβλίο με τίτλο «Ποντάροντας στη Γερμανική Ρουλέτα» το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις «Επίκεντρο».

Στη διαδρομή ο ερευνητής και συγγραφέας συνδέει τα συνταρακτικά αυτά γεγονότα με σημεία στον αστικό ιστό.

Σημείο συνάντησης: Μπεζεσθένι (Βενιζέλου & Διονυσίου Σολωμού)
ώρα: 4:30 το απόγευμα
συμμετοχή: 10 ευρώ
πληροφορίες: 6978186901 & 6944476126
κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com 







Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ