Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η μακροζωία δεν είναι ανέφικτη

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Το προσδόκιμο ζωής και ο αριθμός των αιωνόβιων αυξήθηκαν  σημαντικά κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά συστήματα να προβληματίζονται περισσότερο από ποτέ άλλοτε για την εξασφάλιση ζωτικών πόρων. Η ανέφελη μακροζωία αποτελεί προσιτό στόχο για το μέσο άνθρωπο ανεξάρτητα από κληρονομικούς επιβαρυντικούς παράγοντες που στο παρελθόν είχαν νομοτελειακό χαρακτήρα για το προσδόκιμο ζωής του. Ωστόσο αυτός ο εφικτός σήμερα στόχος προϋποθέτει την προσεκτική τήρηση ορισμένων μέτρων που μεγιστοποιούν την ενεργειακή εφεδρεία του οργανισμού και δεν τον εκθέτουν σε περιττούς κινδύνους.  Αυτά είναι:

1. Η προσεκτική επιλογή σφαιρικά ενημερωμένου σταθερού έμπειρου οικογενειακού ιατρού και ο συστηματικός σε ετήσια βάση προγραμματισμός της παθολογικής εξέτασης στο ιατρείο του. Σύμφωνα με μελέτες ο βασικός παράγοντας για τη μείωση των θανάτων από υπέρταση διαβήτη εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο κατά τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ  είναι η συστηματοποίηση της παθολογικής προληπτικής εξέτασης από έμπειρους οικογενειακούς ιατρούς. Κατά την διάρκεια της σωστής προληπτικής παθολογικής εξέτασης:
Παραγγέλλεται το εξατομικευμένο εργαστηριακό check up μετά από συγκριτική αξιολόγηση (από έτος σε έτος) των ιατρικών δεδομένων του οργανισμού.
Πραγματοποιείται άρση παραγόντων κινδύνου για επικίνδυνα νοσήματα  που δρουν ύπουλα κατά την καθημερινότητα.
Εντοπίζονται και θεραπεύονται σε αρχικά στάδια σοβαρά νοσήματα.
Πραγματοποιείται αύξηση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος  με εξατομικευμένες παρεμβάσεις (π.χ. διατροφικά προγράμματα, αναπλήρωση βιταμινών) ώστε το σώμα να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης για να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις φυσικές εργασιακές και κοινωνικές αντιξοότητες της καθημερινότητας.
Γίνονται προληπτικοί εμβολιασμοί σε άτομα υψηλού κινδύνου.

2. Η  υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (30/04/2018, περιοδικό Circulation) που έγινε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, πέντε μόνο υγιεινές συνήθειες και συγκεκριμένα Α. Η υιοθέτηση καλής διατροφής με λήψη της συνιστώμενης ποσότητας φρούτων λαχανικών ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων  και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ταυτόχρονο περιορισμό κόκκινου κρέατος ζάχαρης άλατος Β. Η αποχή από το κάπνισμα Γ. Η συστηματική άσκηση μέτριας-υψηλής έντασης επί 3,5 ώρες εβδομαδιαίως Δ. Η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και συγκεκριμένα ένα ποτό ή λιγότερο ημερησίως για τις γυναίκες και δύο ποτά ή λιγότερο ανά ημέρα για τους άνδρες  Ε. Το φυσιολογικό βάρος σώματος με δείκτη μάζας σώματος που ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους, 18,5 έως 24,9 αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής επί τουλάχιστον μία δεκαετία.

3. Η αποφυγή έκθεσης σε περιττούς κινδύνους.
Πάνω από το 50% των θανάτων από ατυχήματα οφείλεται στα τροχαία. Η πλειοψηφία των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε μέθη, σε νυχτερινή οδήγηση, σε υπερβολική ταχύτητα, σε κακή συντήρηση των οχημάτων, σε παραμέληση κανόνων που αφορούν την παθητική ασφάλεια (π.χ. χρήση κράνους). Σε ένα μεγάλο ποσοστό στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα εμπλέκονται δίκυκλα. Οι κανόνες ασφαλείας είναι σαφείς: Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε δίκυκλα, μην οδηγείτε μεθυσμένοι, μην τρέχετε, μην οδηγείτε κατά τη νύχτα, φοράτε ζώνη ασφαλείας.
Βέβαια η αποφυγή έκθεσης σε περιττούς κινδύνους δεν αφορά μόνο την οδήγηση. Η προσεκτική επιλογή σεξουαλικού συντρόφου και η χρήση προφυλακτικού, για παράδειγμα μειώνει δραματικά την έκθεση σε νοσήματα που συνδέονται με το σεξ.

4. Η προσεκτική επιλογή της θέσης και της κατασκευής της οικίας:Ευάερες ευήλιες οικίες που έχουν δομηθεί με καλά κατασκευαστικά υλικά και ευρίσκονται σε δεντροφυτεμένες περιοχές  με χαμηλούς δείκτες ρύπανσης ή θορύβου συνδέονται σύμφωνα με μελέτες με αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ενοίκων.

5. Η ενδυνάμωση των οικογενειακών θρησκευτικών κοινωνικών δεσμών και η θετική ψυχολογία: Σύμφωνα με μελέτες η αισιόδοξη στάση απέναντι στην ζωή, η εργασία που ενδυναμώνει, οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια, τη θρησκεία και το φιλικό κοινωνικό περιβάλλον αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Οι αιωνόβιοι διακρίνονται για την όρεξή τους για ζωή και ασχολούνται με πάθος με  χόμπι. Τα χόμπι συχνά αναπληρώνουν την αρνητική ενέργεια που δίνουν πληκτικές επαγγελματικές ενασχολήσεις.


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη 
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2102122198 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ