Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Αρχαιολόγοι αναπλάθουν το θρυλικό Woodstock

Μια ομάδα αρχαιολόγων πραγματοποίησε ανασκαφές, ξαναφέρνοντας στο φως τμήματα της θαμμένης στο χώμα έκτασης όπου είχε διεξαχθεί τον Αύγουστο του 1969 το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ Woodstock.
Μετά από εργασίες μιας εβδομάδας, ειδικοί αποκάλυψαν μεγάλα τμήματα του χώρου όπου είχαν συρρεύσει πριν από 50 σχεδόν χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες… «φρικιά», και χίπηδες από κάθε γωνιά των ΗΠΑ για το τριήμερο μουσικό φεστιβάλ.

Πάνω από 400.000 άτομα υπολογίζεται ότι πήγαν τότε στο μικρό Μπέθελ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, για να ακούσουν θρύλους της μουσικής όπως ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζάνις Τζόπλιν και οι Doors – οι ήχοι της μουσικής συνοδεύονταν για πολλούς με κατανάλωση LSD και μαριχουάνας. Φωτογραφίες που έδειχναν εκστατικά άτομα που αψηφούσαν τη δυνατή βροχή και τη λάσπη για να ακούσουν τις συναυλίες στη σκηνή έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα στην ιστορία της μουσικής.

Αποχώρηση από έναν… λασπότοπο

Συνολικά 32 συγκροτήματα είχαν παίξει τότε φολκ, ροκ, ψυχεδελική ροκ, μπλουζ, κάντρι και άλλα είδη μουσικής με διαρκείς εναλλαγές και χωρίς διακοπή. Μετά το τέλος του φεστιβάλ, το οποίο χτυπήθηκε κατά διαστήματα από σφοδρές καταιγίδες, η έκταση με γρασίδι και χώμα είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Οι θεατές αποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους ένα λασπωμένο τοπίο.

Ομάδα αρχαιολόγων, σύμφωνα με τη deutsche welle, προσπαθεί τώρα να αναπλάσει τους χώρους του φεστιβάλ, επιχειρώντας να αποκαλύψουν ίχνη από την εξαιρετικά πρόσφατη ιστορία. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Μπίνγκχαμτον θέλουν μεταξύ άλλων να διαπιστώσουν με τις ανασκαφές τους πώς ακριβώς ήταν στημένες οι μουσικές σκηνές του Woodstock. Το φθινόπωρο του 2017 είχαν ήδη «ξεσκεπάσει» το σημείο όπου είχαν στήσει τους πάγκους τους οι πωλητές των σουβενίρ στο φεστιβάλ.

Τα έργα ανάδειξης του χώρου όπου έγινε το θρυλικό φεστιβάλ σχετίζονται με την επικείμενη συμπλήρωση 50 ετών από τη διεξαγωγή του, διευκρίνισε η Νίνα Βερσάτζι από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπίνγκχαμτον. Πέρυσι η συγκεκριμένη έκταση 15 εκταρίων είχε ανακηρυχθεί στις ΗΠΑ πολιτιστικό μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ