Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ο καινοτόμος τροχός – ερπύστρια που δοκιμάζει ο αμερικανικός στρατός

Η DARPA αποτελεί την υπηρεσία έρευνας προηγμένων αμυντικών προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και εξέλιξη διάφορων νέων τεχνολογιών που μπορούν να εφαρμοστούν στο στρατό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ground X-Vehicle Technologies (GXV-T) η υπηρεσία παρουσίασε ένα πρωτοποριακό σύστημα τροχού που μετατρέπεται σε ερπύστρια.

Το καινοτόμο σύστημα που ονομάζεται «Reconfigurable Wheel-Track» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό κέντρο ρομποτικής και μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των συμβατικών τροχών με λάστιχα με την εκτός δρόμου ικανότητα που παρέχουν οι ερπύστριες.

Κάθε τροχός διαθέτει ενσωματωμένο ένα μηχανισμό που με την ενεργοποίησή του η ρόδα μετατρέπεται σε τριγωνική ερπύστρια. Η διαδικασία γίνεται εν κινήσει μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα.

Κάθε τροχός απαρτίζεται από έξι βραχίονες που ευθύνονται για τη μετατροπή του σε ερπύστρια.

«Το σύστημα παρέχει άμεσες βελτιώσεις στην τακτική κινητικότητα και ευελιξία σε διαφορετικού είδους τερέν», αναφέρει ο αμερικανικός στρατός.

Και όπως εξηγεί η Ταγματάρχης, Άμπερ Γουόκερ, η DARPA «υιοθετεί μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση στην κινητικότητα αποφεύγοντας τη θωράκιση και αναπτύσσοντας επιλογές για γρήγορη κίνηση και ευελιξία σε κάθε έδαφος».

Σε αυτό το πλαίσιο είναι και κάποιες άλλες τεχνολογίες που αναπτύσσει η υπηρεσία όπως για παράδειγμα ένας ηλεκτρικός κινητήρας ενσωματωμένος μέσα σε τροχός, αλλά και οι αναρτήσεις πολλαπλών λειτουργιών για πολύ δύσβατα εδάφη τις οποίες έχει εξελίξει η Pratt & Miller.

Πρόκειται για σύστημα που αποτελείται από υδραυλικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση που βρίσκεται σε κάθε τροχό, δίνοντας στο όχημα εξαιρετικές δυνατότητες για κίνηση εκτός δρόμου καθώς η διαδρομή κάθε ανάρτησης φτάνει τα 1,8 μέτρα - 1,066 μέτρα προς τα πάνω και 0,766 μ. προς τα κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ