Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Σπιτική ζύμη για πίτσα

Πώς θα φτιάξετε τέλεια σπιτική ζύμη για πίτσα μόνοι σας; Ιδού τα μυστικά της, βήμα προς βήμα.

Βήμα 1: Τα υλικά
Θα χρειαστείτε 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά, ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, 1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και λίγο σιμιγδάλι.

Βήμα 2ο: Τα «σύνεργα»
Θα χρειαστείτε αρχικά δύο μπολ: Σε ένα μεσαίου μεγέθους, αφού το αλείψετε με λίγο λάδι, θα βάλετε το ζεστό νερό (ιδανική θερμοκρασία οι 43 βαθμοί), την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Σε άλλο μπολ, θα αναμίξετε το αλεύρι με το αλάτι. Έχετε μαζί σας ένα πιρούνι, μια επιφάνεια κοπής, ένα μαχαίρι, ένα ταψί και έναν πλάστη.

Βήμα 3ο: Η ένωση
Στο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι, θα κάνετε μια τρύπα στη μέση όπου θα ρίξετε το μίγμα με τη μαγιά – είστε σε καλό δρόμο αν αφρίσει. Στη συνέχεια, θα προσθέσετε το λάδι και θα αναμίξετε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι.

Βήμα 4ο: Το «δούλεμα»
Μόλις η ζύμη αρχίσει να δένει, ρίξτε σε μια επιφάνεια λίγο αλεύρι, και εκεί πάνω αρχίστε να δουλεύετε τη ζύμη με τα χέρια. Πιέστε με το κάτω μέρος του χεριού σας, μέχρι η ζύμη να γίνει «κολλώδης».

Βήμα 5ο: Το φούσκωμα
Βάλτε τη ζύμη στο μπολ με το λάδι, καλύψτε με μεμβράνη και τοποθετήστε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος – αυτό μπορεί να πάρει 1 με 2 ώρες. Για να σιγουρευτείτε ότι η ζύμη είναι έτοιμη, πιέστε με το δάχτυλό σας: Αν μείνει σημάδι πάνω της, τότε είστε έτοιμοι να συνεχίσετε. Αν θέλετε να φτιάξετε περισσότερες από μία πίτσες, τώρα είναι που πρέπει να χωρίσετε τη ζύμη σε ισόποσες μπαλίτσες με το μαχαίρι. Τις αφήνετε να ξεκουραστούν και δοκιμάζετε πάλι με το δάχτυλο για να διαπιστώσετε πότε μπορείτε να συνεχίσετε.

Βήμα 6ο: Το άπλωμα
Απλώστε λίγο σιμιγδάλι σε ένα ταψί και βάλτε μια μπάλα ζύμης στο κέντρο. Αρχίστε να απλώνετε με τα χέρια ή με πλάστη και προσπαθήστε να κάνετε την ζύμη λίγο πιο αφράτη στις άκρες. Προσθέστε λίγο σιμιγδάλι ακόμα. Φροντίστε να απλώσετε ομοιόμορφα την ζύμη σε όλο το ταψί (πλην της άκρης που είπαμε προηγουμένως).

Βήμα 7ο: Τα toppings
Η ζύμη είναι έτοιμη. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε πάνω της τα αγαπημένα σας υλικά και στη συνέχεια να την ψήσετε στους 250 βαθμούς για 10-15 λεπτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ