Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Οι Βρετανοί κατάσκοποι πήραν μαθήματα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Μαθήματα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη πήραν οι Βρετανοί κατάσκοποι, οι οποίοι έδρασαν «αδικαιολόγητα» μετά τις ενέργειες του 2001 που συντάραξαν τον πλανήτη, όπως αποφάνθηκε έκθεση του Κοινοβουλίου της χώρας. «Σήμερα ενεργούμε διαφορετικά», ήταν η απάντηση ενός αξιωματούχου ασφαλείας.

«Οι Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών πήραν σκληρά μαθήματα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τώρα λειτουργούν διαφορετικά», δήλωσε ο συγκεκριμένος άνθρωπος στο Reuters, μετά τις σχετικές καταγγελίες βουλευτών ότι οι κατάσκοποι ενήργησαν αδικαιολόγητα.

Σύμφωνα με κονοβουλευτική έκθεση, Βρετανοί κατάσκοποι γνώριζαν για περιστατικά κακομεταχείρισης ύποπτων τρομοκρατών από τις ΗΠΑ και εμπλέκονταν σε συλλήψεις προσώπων, τα οποία μεταφέρονταν σε τρίτες χώρες χωρίς νομικές διαδικασίες.

«Σήμερα ενεργούμε διαφορετικά», δήλωσε ένας αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Πήραμε το μάθημά μας από εκείνα τα δύσκολα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και οι δομές έχουν ωριμάσει τόσο στις Υπηρεσίες Πληροφοριών όσο και στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι οι κατάσκοποι εκείνη την εποχή δέχονταν τεράστιες πιέσεις από τους πολιτικούς τους προϊστάμενους.

«Το προσωπικό μας βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση για να παραδώσει πληροφορίες που αφορούσαν τις απειλές. Η άμεση ζήτηση της προσκόμισης μυστικών πληροφοριών για την προστασία από την απειλή της τρομοκρατίας έγινε ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, συνάδελφοί του της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας MI6, δεν είχαν εκπαιδευτεί ούτε τους είχαν δοθεί οδηγίες νομικής φύσης για να πραγματοποιούν ανακρίσεις των κρατουμένων εκείνη την περίοδο.

«Δεδομένων των συνθηκών είναι κατανοητό και ταυτόχρονα λυπηρό ότι συχνά δεν ενεργούσαμε σωστά, αλλά για να εξετάσουμε αντικειμενικά την κατάσταση, οι αξιωματικοί της SIS (δηλαδή της MI6) καλούνταν συχνά να επιδείξουν μεγάλο θάρρος», επισήμανε.

Η έκθεση εξέτασε τις ενέργειες των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών σε σχέση με την μεταχείριση κρατουμένων σε τρίτες χώρες την περίοδο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 στις ΗΠΑ.

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα εντάσσεται στην πολεμική που έχει ξεσπάσει καιρό τώρα σχετικά με τις κατηγορίες για βασανισμούς, κακομεταχείριση και παράνομες μεταφορές κρατουμένων, που έπληξαν την εικόνα της Βρετανίας στο εξωτερικό και προκάλεσαν παγκόσμιο διάλογο σχετικά με τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών και την ανάληψη ευθυνών για ενέργειές της.

«Με δεδομένα αυτά, δεν βρήκαμε κάποια πειστήρια που να υποδηλώνουν ότι οι υπηρεσίες σκοπίμως αγνόησαν τις καταγγελίες για περιστατικά κακομεταχείρισης (κρατουμένων) από τις ΗΠΑ...».

Το 2013 έρευνα είχε καταλήξει ότι βρετανοί κατάσκοποι στις ΗΠΑ είχαν εμπλακεί σε διαδικασίες παράδοσης σε τρίτες χώρες κρατουμένων υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες.

Η Μεγάλη Βρετανία γνώριζε για τα περιστατικά κακοποίησης, αλλά δεν είχε παρέμβει από φόβο να μην ενοχλήσει τους Αμερικανούς συμμάχους της, διαπιστώνει η συγκεκριμένη έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ