Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Το ζαβό θα κάνει κι άλλη ζημιά! Χαλίφης στη θέση του... ΔΝΤ ο ίδιος ο Σόιμπλε

Ότι ο Τσίπρας είναι πιο.. χαζοχαρούμενος ακόμη και από τον ΓΑΠ αποτελεί, πλέον, άποψη και στις τάξεις των εναπομεινάντων πιστών του!

Λοιπόν, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει ανοιχτά πλέον την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ωστόσο το δίλημμα που θέτει πλέον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι αμείλικτο: Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να συμφωνηθεί νέο Μνημόνιο και μάλιστα μόνο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς τα άλλα δύο μέρη της τρόικας που είναι ελαφρώς πιο φιλικά με την Ελλάδα, δηλαδή την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Αυτό που πρακτικά βάζει πλέον στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ότι σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που ψηφίστηκε και από τη γερμανική Βουλή, τότε η Ελλάδα θα πρέπει προχωρήσει σε νέα συμφωνία με μοναδικό συμβαλλόμενο τον «γερμανοκρατούμενο» ESM και φυσικά θα πρέπει να  ακολουθήσουν νέες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια σε περίοδο που τρεις χώρες της ευρωζώνης (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) έχουν εκλογές εντός του έτους.

Σημειώνεται ότι επικεφαλής του ESM είναι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ένας τεχνοκράτης που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του γερμανού ΥΠΟΙΚ, δηλαδή με άλλα λόγια, η πορεία της αξιολόγησης αλλά και γενικότερα οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις διαθέσεις του Β. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ένα νέο Μνημόνιο θα σημάνει και νέα μέτρα, καθυστέρηση της αξιολόγησης επί μήνες και νέο γύρο αβεβαιότητας γύρω από τη χώρα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε ο ίδιος ο Σόιμπλε έσπευσε να ...συμβουλέψει την ελληνική κυβέρνηση ότι δε θα της σύστηνε να ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Για το λόγο αυτό, το νέο δίλημμα που διαμορφώνεται για την ελληνική κυβέρνηση είναι ουσιαστικά το εξής: Κλείσιμο της αξιολόγησης την άνοιξη με συμμετοχή του ΔΝΤ και πιθανόν νέα μέτρα ή αποχώρηση του ΔΝΤ και νέο Μνημόνιο  αποκλειστικής επιρροής Σόιμπλε.

Τι, λέτε, θα κάνει το ζαβό, ο Τσίπρας...;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ