Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Να παραπεμφθούν σε δίκη 13 υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης προτείνει ο αντιεισαγγελέας Εφετών

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προτείνεται να καθίσουν 13 υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, πράξη που συνδέεται με την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, το διάστημα 1999-2007.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Μητρουλιάς προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, πρόκειται στην πλειονότητά τους για προϊσταμένους -κατά την επίμαχη περίοδο της υπεξαίρεσης- διαφόρων υπηρεσιών και τμημάτων των Ταμείων Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Υγείας και Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ και ΤΑΔΚΥ).

Η υπόθεση συνδέεται με τις ασφαλιστικές εισφορές που όφειλε να αποδώσει υπέρ των ταμείων ο δήμος Θεσσαλονίκης από τις αποδοχές των εργαζομένων του, έργο το οποίο είχε ανατεθεί στο πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, εκ των καταδικασθέντων για το οικονομικό σκάνδαλο στον κεντρικό δήμο. Όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων ταμείων δεν μερίμνησαν για την παρακολούθηση και διασφάλιση των εσόδων των ταμείων τους, την τακτική, έγκαιρη και ορθή απόδοση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων από τις αποδοχές των εργαζομένων του δήμου, ενώ δεν διενήργησαν ελέγχους για να εντοπίσουν τη ζημιά.

Σύμφωνα με τη δικογραφία η ζημιά εκτιμάται ότι ξεπερνάει για το σύνολο των τριών ταμείων τα 7 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το ΤΥΔΚΥ φαίνεται ότι ζημιώθηκε με το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ, το ΤΑΔΚΥ με 1,77 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά για το ΤΣΜΕΔΕ υπολογίζεται σε 241.800 ευρώ.

Ο εισαγγελέας εισηγείται να παραπεμφθούν σε δίκη επτά γυναίκες και έξι άνδρες. Πέντε εξ αυτών προέρχονται από το ΤΣΜΕΔΕ, άλλοι τόσοι από το ΤΥΔΚΥ και τρεις από το ΤΑΔΚΥ. Οι περισσότεροι υπηρετούσαν την περίοδο του σκανδάλου στις κεντρικές υπηρεσίες των εμπλεκόμενων Ταμείων. Το κατηγορητήριο αναφέρει ξεχωριστά για τον καθένα το ποσό της ζημιάς, ανάλογα με το διάστημα που υπηρέτησαν στις θέσεις τους.

Για την παραπομπή τους ή μη σε δίκη θα αποφανθεί με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ