Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ν. Νυφούδης: Επιχειρηματικότητα, αυτός ο Γολγοθάς

του Νίκου Νυφούδη

Έχουν γραφτεί τόσα για την επιχειρηματικότητα. Αρκετά είναι σωστά, όμως και άλλα τόσα λανθασμένα και υστερόβουλα. Τώρα πια, το να στηρίζεις την επιχειρηματικότητα είναι της μόδας. Ποιος, όμως, το κάνει πραγματικά;

Αναρωτιέμαι πόσο να βοήθησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις να γίνει η δημιουργία μιας επιχείρησης απλή υπόθεση; Λίγο, θα απαντήσω.

Πόσο βοήθησαν οι τελευταίοι την πρόσβαση των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα; Καθόλου, θα απαντήσω.

Τις εξαγωγές; Επίσης. Την επιμόρφωση, την απασχόληση; Το ίδιο.

Μεγάλωσα στη δεκαετία του '90 και μπήκα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όταν η σκέψη και μόνο του να «επιχειρήσεις» σε κατέτασσε σε αυτούς που πίνουν το αίμα του λαού.

Τα είδαμε λάθος τα πράγματα στη χώρα. Με μεγάλες ευθύνες των αρχόντων τη δεκαετία του '80. Τα οποία, όμως, δεν φάνηκε να βελτιώνονται αρκετά, παρά τις φωνές εκσυγχρονισμού που ακούμε χρόνια τώρα. Είναι ατελείωτη η λίστα.

Οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που παράγουν δεν αποτελούν μια προνομιούχα τάξη στη χώρα, αλλά την κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Και αυτή η δύναμη έχει πληγεί κατ΄ εξακολούθηση εδώ και χρόνια από λανθασμένες πολιτικές και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Από «παγωμένες» επιχορηγήσεις και αδικαιολόγητα χαράτσια.

Καθημερινά οι επαγγελματίες δίνουν μάχη για την επιβίωση, καθώς η υπερβολική φορολογία οδηγεί στην αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και στην αδυναμία τήρησης των ρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να ψάχνει λύση, ώστε να δοθεί ανάσα στα ταμεία και να βοηθήσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα, το πραγματικό γρανάζι της ελληνικής οικονομίας. Όπως φαίνεται, όμως, το να αφουγκραστεί τις ανάγκες των επιχειρηματιών της χώρας και να αξιοποιήσει ιδέες και πρωτοβουλίες, δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Στο Ποτάμι, επιλέγουμε να ακούμε και να σκεφτόμαστε. Επιστρατεύουμε τη λογική. Τη λογική που προκύπτει από τις ανάγκες των ανθρώπων που δουλεύουν και παράγουν, των ανθρώπων που μπορούν να μπουν μπροστά για να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Τη λογική που διαρθρώνεται γύρω από όσα έχουν πραγματική σημασία.

Μοναδική ελπίδα της χώρας παραμένει η επιχειρηματικότητα. Η δημιουργική κοινωνία. Οι ονειροπόλοι που οραματίζονται μαζί με αυτούς που ρεαλιστικά υλοποιούν. Όλοι μαζί. Με σχέδιο για την ανάπτυξη και με σαφή στόχο. Μόνο τότε θα έχουμε ελπίδα.


*Ο Νίκος Νυφούδης είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών στο Ποτάμι
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα "Καρφίτσα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ