Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η πρώτη κίνηση του νέου ΕΣΡ - Ποιοι μένουν χωρίς άδεια

Δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία και τα νέα μέλη του ΕΣΡ έχουν έρθει αντιμέτωπα με πολλά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής.
Παρά τις πιέσεις των προηγούμενων μελών του ΕΣΡ στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά και την επαγγελματική ευσυνειδησία και αγώνα των εργαζομένων του υπάρχουν αρκετές τεχνικές ελλείψεις που δυσχεραίνουν το έργο της Αρχής.

Τα προβλήματα αυτά τέθηκαν εκ νέου τόσο από τους απερχόμενους όσο και από τα νέα μέλη προκειμένου το ΕΣΡ να αναλάβει το ρόλο που επιβάλλεται να έχει και ο οποίος αποσαφηνίστηκε -έστω και εμμέσως- μέσα και από την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που κρίθηκε ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίζει ό,τι συμβαίνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Στην ορκωμοσία λοιπόν δόθηκαν για ακόμα μία φορά από την πολιτική ηγεσία υποσχέσεις πως θα παρέχουν τα απαιτούμενα και απαραίτητα, ενώ όμως τονίστηκε ξανά ότι πρωταρχικός ρόλος τους είναι η διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικούς αξιωματούχους τους επόμενους μήνες και μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ θα έχουν αποκατασταθεί αρκετά από τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή.

Φαίνεται όμως ότι ορισμένα από τα μέλη του ΕΣΡ που γνωρίζουν από «πολιτικές υποσχέσεις» αλλά και την κωλυσιεργία του «κρατικού μηχανισμού» σκοπεύουν να πιέσουν για να γίνουν πράξη οι «υποσχέσεις» ώστε να είναι σίγουροι πως όταν δοθούν οι νέες άδειες θα μπορούν στη συνέχεια να ασκήσουν το ρόλο τους που δεν είναι μόνο η διαδικασία της αδειοδότησης.

Έτσι λοιπόν έχοντας τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι θα τους παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, η πρώτη κίνηση που επιβάλλεται να κάνει το νέο ΕΣΡ είναι να προχωρήσει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Βέβαια μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός επιβάλλεται να δοθούν προσωρινές άδειες αφού τον τελευταίο χρόνο και μη έχοντας ανανεωθεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο από τον τότε αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ουσιαστικά τον τελευταίο χρόνο οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν παράνομα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το ΕΣΡ θα αποφασίσει πως ο διαγωνισμός θα γίνει σε λιγότερο από ένα χρόνο και εκτιμάται ότι αυτό θα είναι λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2017.

Ωστόσο οι προσωρινές άδειες που εκτιμάται ότι θα είναι για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να δοθούν άμεσα με κίνδυνο να προκαλέσουν αρκετές αντιδράσεις καθώς αναμένεται να μείνουν εκτός ορισμένοι «δυνατοί» παίκτες, όπως οι δύο υπερθεματιστές από τον πρόσφατο παράνομο διαγωνισμό, οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης.

Οι δύο επιχειρηματίες που ξεκίνησαν να στήνουν τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν μείνει τώρα στο κενό, ενώ αν το ΕΣΡ τους δώσει προσωρινές άδειες θα ξεσηκώσει νέο δικαστικό αγώνα από τους «παλαιούς» καναλάρχες! Θεωρείται λοιπόν ότι οι δύο επιχειρηματίες δεν θα λάβουν νέα συχνότητα και πλέον αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν αυτοί τη δικαστική οδό για να αποζημιωθούν για την οικονομική φθορά που έχουν υποστεί.
«Μαύρο» στο MEGA;

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για το μέλλον του MEGA που παραμένει στον αέρα από τους απλήρωτους εργαζομένους του. Θεωρείται σίγουρο πως το ΕΣΡ θα δώσει τις προσωρινές άδειες με τους ίδιους όρους του πρόσφατου παράνομου διαγωνισμού και που το MEGA δεν πληρούσε καθώς δεν μπόρεσε να υποβάλει τραπεζική ενημερότητα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από αυτόν. Αν λοιπόν σύντομα οι μέτοχοι του MEGA δεν προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να έλθουν σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες εκτιμάται ότι δεν θα λάβει προσωρινή άδεια και θα επέλθει νόμιμα το «μαύρο» από το ΕΣΡ στο σταθμό της Μεσογείων.

Ό,τι είναι να γίνει εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο που θεωρείται καθοριστικός μήνας για τις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και το νέο ΕΣΡ πρέπει να αποδείξει με πράξεις το ρόλο και το έργο του, έστω κι αν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις…!


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ