Μια Ελληνική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία βοηθά γιατρούς και υγειονομικούς να βρουν εργασία στο εξωτερικό
Συνέντευξη στην Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή
Περισσότερα στο medlabgr που μας το κοινοποίησε
Συνέντευξη στην Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή
Με την οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, γίνεται πιο ζοφερή για τους γιατρούς η ανάγκη τους να φύγουν για το εξωτερικό, είτε για να τελειώσουν την ειδικότητά τους είτε για μετεκπαίδευση. Όλο και περισσότεροι γιατροί οι οποίοι αναζητούν εργασία εγκαταλείπουν την πατρίδα και ψάχνουν εργασία σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μία αύξηση 40% των αιτήσεων από Έλληνες για νοσοκομειακές δουλειές στο εξωτερικό. Τα τελευταία τρία χρόνια 15.000 γιατροί έψαξαν και βρήκαν εργασία στο εξωτερικό. Εύλογο είναι να γεννώνται διάφορα ερωτήματα, που κλήθηκε να μας αποσαφηνίσει ο κ. Μιχάλης Σερασκέρης *, επικεφαλής της Hrstrategy, μιας Ελληνικής εταιρείας συμβούλων επιλογής και αξιολόγησης επιστημόνων και στελεχών, που έχει μεγάλη εμπειρία στην εξεύρεση θέσεων εργασίας υγειονομικών σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.
1. Κύριε Σερασκέρη, πόσοι γιατροί έχουν φύγει και πόσοι θέλουν να φύγουν από την χώρα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό;
Έχει μετρηθεί ότι όλα τα έτη της κρίσης από το 2009 έως και φέτος περίπου 2.500 ιατροί το χρόνο ζητούν το πιστοποιητικό “Good Standing” το οποίο πρέπει να προσκομίσουν στις υγειονομικές αρχές άλλων χωρών προκειμένου να αιτηθούν την εγγραφή τους προς τους ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους.
2. Υπάρχουν πέρα από τους γιατρούς και άλλοι που έχουν ευκαιρία να βρουν εργασία στο εξωτερικό;
Καθημερινά απευθύνονται σε εμάς μερικές δεκάδες υγειονομικοί (ιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, τεχνολόγοι, φυσιοθεραπευτές) οι οποίοι εκφράζουν εντονότατα την ανησυχία μήπως απαξιωθούν επιστημονικά όσο η κρίση αυτή συνεχίζεται χωρίς τέλος. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτό, καθώς η κυριότερη απειλή ιδίως προς τον ιατρό και οδοντίατρο δεν είναι μήπως πεινάσουν, αλλά όντως να απολέσουν την επιστημονική τους αξία παραμένοντας σε μία χώρα της οποίας ο υγειονομικός χάρτης ζητάει πολλά αλλά προσφέρει λίγα
3. Για πιο λόγο πιστεύετε θέλουν να πάνε στο εξωτερικό;
Οι περισσότεροι επιθυμούν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με περισσότερες εμπειρίες. Λίγα απέμειναν να κάνουν οι γιατροί σήμερα στη χώρα μας, καθώς οι ασθενείς τόσο στον ιδιωτικό αλλά ακόμα και στο δημόσιο τομέα πλέον καταφεύγουν στους ιατρούς μόνο για τα απολύτως αναγκαία. Χωρίς μάλιστα να θέλω να εισάγω έναν νεολογισμό στην ελληνική γλώσσα μας, δεν θα μιλούσα περί μετανάστευσης αλλά περί «επιστημονικής αναγκαιότητας», καθώς ο επιστήμων αναδεικνύεται εκεί που οι απαιτήσεις είναι υψηλές, ιδίως ο ιατρός που επιτελεί λειτούργημα, όχι επάγγελμα.
4. Τι λένε οι υγειονομικοί που ήδη εργάζεται στο εξωτερικό;
Οι Έλληνες αγαπούν την πατρίδα τους και δεν θα ήθελα να την αποχωριστούν αν δεν υπήρχαν σπουδαίοι λόγοι. Δυστυχώς όμως οι συνθήκες εργασίας μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο. Ο βιοϊατρικός εξοπλισμός απαξιώνεται και σε μερικές περιπτώσεις εξαφανίζεται, η επιστημονική εκπαίδευση έχει συρρικνωθεί δραματικά, η υποστελέχωση των νοσοκομείων επίσης αναγκάζει τους ιατρούς μερικές φορές να διενεργούν πάρεργες εργασίες προσπαθώντας να συμβάλλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση μιας βάρδιας.
5. Ποιες χώρες προτιμώνται και ποιες έχουν τις καλύτερες προοπτικές;
Στη Βόρεια Ευρώπη με την οποία η εταιρία μας ασχολείται, οι χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ελβετία, Λουξεμβούργο κα) έχουν κηρύξει μία «επιστράτευση επιστημόνων». Για παράδειγμα μόνο στη Γαλλία ζητούνται επισήμως 20.000 ιατροί και οδοντίατροι να στελεχώσουν κάθε υγειονομική υπηρεσία. Ένα τεράστιο σύστημα υγείας όσο το Γαλλικό είναι λογικό να προσφέρει επομένως σημαντικές διεξόδους στους Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι με τη μεσογειακή τους κουλτούρα «δένουν» απόλυτα με τις πεποιθήσεις αυτού του λαού, και έτσι προκύπτουν οι ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης των Ελλήνων επιστημόνων.
6. Στην Μεγάλη Βρετανία λόγω του brexit υπάρχουν προοπτικές;
Κατ’ αρχήν μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται κάποιο Brexit, το οποίο και αν ακόμα συμβεί -όποτε συμβεί- είναι αδύνατο να καταλάβει τον υγειονομικό τομέα της Βρετανίας ο οποίος κατά 18% στελεχώνεται από μετανάστες, ποσοστό που σύμφωνα με όλες τις σχετικές προβλέψεις αναμένεται να διπλασιαστεί, σε καμία περίπτωση να μειωθεί.
7. Σε αραβικές χώρες μπορούν να εργαστούν γυναίκες;
Ναι βεβαίως και μάλιστα σε μερικές θέσεις επιλέγονται μόνο γυναίκες όπως πχ. Γυναικολόγοι. Πολύ πιθανό να χρειαστεί σε μερικές περιοχές να φορέσεις μία γυναίκα ένα νικάμπ ή εν πάσει περιπτώσει να μην της επιτρέπεται η δημόσια έκθεσή της σε πισίνα με μαγιό, τα περισσότερα νοσοκομεία όμως των Αραβικών χωρών έχουν αρχίσει να απασχολούν κατά πλειοψηφία δυτικούς ιατρούς (άνδρες και γυναίκες), ενώ πάρα πολλά από αυτά έχουν ασθενείς κατά πλειοψηφία δυτικούς, και έτσι η γυναίκα ιατρός σπανίως θα έρθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας του φύλου της.
8. Tι προβλήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί που πάνε στο εξωτερικό;
Η μετανάστευση έχει προβλήματα, προσαρμογής κυρίως στη νέα κουλτούρα. Δεν είναι σπίτι σου η κάθε χώρα όπως είναι η Ελλάδα, αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα.
9. Eίναι δύσκολη η διαδικασία;
Είναι ανάλογη εκείνης που πρέπει να επιτελέσει κάποιος προκειμένου να εγγραφεί στους αντίστοιχους ελληνικούς συλλόγους, προσθέτοντας και τη μετάφραση των εγγράφων στη γλώσσα προορισμού, διαδικασία που διαρκεί από 8 έως 15 ημέρες συνολικά.
10. Εσείς τι ακριβώς κάνετε και πώς μπορεί να βοηθήσετε;
Οι υπηρεσίες μας που παρέχονται εξ΄ ολοκλήρου δωρεάν προς τους υγειονομικούς είναι οι πιο κάτω:
- Ανάλυση των επαγγελματικών και επιστημονικών αναγκών των υγειονομικών,
- Εύρεση θέσης εργασίας στο εξωτερικό σε συγκεκριμένους εργοδότες, όχι απλά αιτήσεις,
- Διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών Ελλάδας και Εξωτερικού “από το Α έως το Ω”,
- Αναγγελία ιατρών κι οδοντιάτρων στο Υπουργείο Υγείας και εγγραφή στον Ιατρικό Σύλλογο πόλης και χώρας προορισμού,
- Έκδοση άδειας εργασίας, παραμονής, απόκτηση συνταγολογίου, συμβάσεις με αλλοδαπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς,
- Εύρεση κατοικίας, υποδοχή στο αεροδρόμιο, υποδοχή της οικογένειας σας, αναζήτηση σχολείου ή πανεπιστημίου για τα παιδιά.
11. Τι κόστος έχει η διαδικασία εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό για τον ενδιαφερόμενο
Κανένα κόστος. Οι πελάτες μας-ξένα νοσοκομεία αναλαμβάνουν όλα τα κόστη. Για μας οι υγειονομικοί δεν είναι πελάτες και γι’ αυτό ουδέποτε ζητήσαμε χρήματα.
12. Τι διαφορά έχετε εσείς σε σχέση με τις πολλές εταιρείες που κάνουν αυτήν την δουλειά χρόνια και είναι από το εξωτερικό;
Λογικό σε περιόδους τέτοιων ευκαιριών για απασχόληση, πολλοί να βλέπουν μία επιχειρηματική ευκαιρία. Είναι όμως ελάχιστες οι εταιρίες -κυρίως ιδιώτες- που προσφέρουν τις δικές μας υπηρεσίες, μάλιστα μερικοί λαμβάνουν και χρήματα από ιατρούς και νοσηλευτές, ενώ εμείς ούτε ένα σεντ καθότι αμειβόμαστε εξ΄ ολοκλήρου από τα ξένα νοσοκομεία-πελάτες μας. Λογικό λοιπόν διάφοροι να προσπαθούν αν εισέλθουν στο χώρο, ελάχιστοι έχουν τη δική μας αφοσίωση στους θεράποντες της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής. Αυτός είναι ο κύρος λόγος που προσφέρουμε προσωπικές υπηρεσίες, αποφεύγοντας εκθέσεις, ουρές αναμονής, γενικότητες, αλλά ψάχνουμε πολύ καλά την κάθε θέση εργασίας με βάση τα προσόντα καθενός εκάστου ιατρού προκειμένου ο ιατρός να μείνει ευχαριστημένος, όχι απλά να πάρει ένα μεροκάματο. Θα ήθελα να τονίσω ότι στην ομάδα μας, είμαστε επιστήμονες του κλάδου υγείας, όχι ατζέντηδες επομένως. Γι αυτό και συναντιόμαστε στα γραφεία μας ή τα ιατρεία και τα νοσοκομεία τους, προσκολλημένοι στην εχεμύθεια, προσφέροντας υπηρεσίες με βάση τις δικές τους ανάγκες, όχι τις δικές μας.
Για πληροφορίες και για να μιλήσετε με τον κ. Σερασκέρη, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 6815637, ή στείλτε mail στο mail@medlabnews.gr
Για πληροφορίες και για να μιλήσετε με τον κ. Σερασκέρη, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 6815637, ή στείλτε mail στο mail@medlabnews.gr
* Μιχαήλ Σερασκέρης, Διοικητικός Επιστήμων, Οικονομολόγος της Υγείας, Νομικός, στέλεχος διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού από το 1992 και σύμβουλος ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ