Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τι συζήτησαν βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης με τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και ειδικά της Θεσσαλονίκης έθεσε υπόψη του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Ένωση Βιοτεχνών Νέοι Ορίζοντες» στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- «Νέοι Ορίζοντες», Ιωάννης Φωτιάδης.
Μάλιστα ο κ. Φωτιάδης ενεχείρισε στον κ. Αυγενάκη υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και τις θέσεις του συνδυασμού για έξι καυτά θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της πόλης και επικεντρώνονται στις φορολογικές επιβαρύνσεις, στα εργασιακά και την απασχόληση, στα capital controls, στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η πόλη αλλά μένουν στα χαρτιά, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσσαλονίκης αλλά και το λεγόμενο «στρατηγείο του βιοτέχνη» το οποίο κινδυνεύει να μετατραπεί σε κτίριο- φάντασμα, ενώ την ίδια στιγμή έχουν δαπανηθεί γι’ αυτό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο Ωραιόκαστρο...

Στη συνάντηση -η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ωραιόκαστρο με την ευκαιρία της έλευσης του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ- παρέστησαν επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος και ο πρόεδρος του ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντες», Σωτήρης Μαγόπουλος και Γιώργος Ιωαννίδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του σωματείου Αγιογράφων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσατσιάδης, ο γραμματέας του ΣΕΜΑΣ (Σωματείο Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου), Θεόδωρος Μωϋσίδης και ο επιχειρηματίας Κώστας Παλατιανάς. Ο κ. Αυγενάκης άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης και έδωσε άμεσες απαντήσεις όσον αφορά στο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των ζητημάτων που τέθηκαν στη συζήτηση και τα οποία, όπως είπε, περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και θα είναι στις προτεραιότητές της όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι εγκλωβισμένη στην ύφεση, στους υπέρογκους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην έλλειψη ρευστότητας, στα «κόκκινα» δάνεια των 108 δισ. ευρώ και στα capital controls, βιώνοντας τις πλέον δραματικές επιπτώσεις τριών μνημονίων», είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Φωτιάδης υπογραμμίζοντας ότι τα νέα μέτρα που «ξεδιπλώνονται» τους τελευταίους μήνες «προκαλούν στην αγορά νέες ασφυκτικές πιέσεις οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε ο κ. Φωτιάδης, η βιομηχανία, αλλά και το εμπόριο του νομού βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης «η οποία ενέτεινε τα προβλήματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας που ήδη βίωνε η περιοχή, πολύ πριν την έναρξη της μνημονιακής εποχής. Η επενδυτική δραστηριότητα στην πόλη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανύπαρκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική απασχόληση, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα. Η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν πραγματικά μάχη για να κρατηθούν ‘’όρθιες’’ έστω κι αν υποχρεώνονται να συρρικνώσουν τις δραστηριότητές τους».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «το κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δε στηριχτεί άμεσα και ουσιαστικά η ιδιωτική επιχειρηματικότητα η οποία είναι αυτή που θα παράξει πλούτο συμβάλλοντας στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, στη μείωση της ανεργίας και –εν τέλει- στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους».

«Ως Συνδυασμός ‘’Ένωση Βιοτεχνών -Νέοι Ορίζοντες’’ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι ‘’εδώ και τώρα’’ και να γίνει πράξη η περιβόητη και πολλές φορές εξαγγελθείσα –από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις- απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συνδυασμού, Ιωάννης Φωτιάδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επιβαρύνσεις του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ που «σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας έχουν εντείνει την οικονομική ασφυξία».

Επίσης, ο κ. Φωτιάδης τόνισε την ανάγκη μείωσης του εργατικού και ενεργειακού κόστους, πάταξης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο ελληνικό Δημόσιο, απλοποίησης των αδειοδοτήσεων για νέες επιχειρήσεις, θεσμοθέτησης κινήτρων για νέες επενδύσεις, επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη η οικονομία και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Εθεσε επίσης ως προτεραιότητα ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, ενώ τάχθηκε κατά των βίαιων ανατροπών που επιθυμούν οι δανειστές στο «μέτωπο» των εργασιακών σχέσεων. Τάχθηκε κατά της αύξηση τους ορίου για ομαδικές απολύσεις, και υπέρ της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.

Τα capital controls

Αναφερόμενος στα capital controls ο κ. Φωτιάδης τόνισε πως η πλήρης και άμεση άρση τους είναι -παράλληλα με την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής- «αναγκαία προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον». Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «οι τελευταίες βελτιώσεις που έγιναν στο θέμα των ορίων ανάληψης είναι απλώς ‘’ασπιρίνη’’ για μια αγορά που ψυχορραγεί. Επιπρόσθετα, όσο τα capital controls παραμένουν τόσο θα παραμένει και η κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό δυσχεραίνοντας και τις σχέσεις των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (εισαγωγικών ή εξαγωγικών) με τους εκτός Ελλάδος συνεργάτες τους (προμηθευτές ή πελάτες). Επιπλέον, τα capital control ανατροφοδοτούν την ύφεση με νέα λουκέτα, και λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Τα POS

Ο κ. Φωτιάδης έθεσε ακόμη επί τάπητος το πρόβλημα των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με POS, καθώς παρότι έχουν μειωθεί τον τελευταίο καιρό, το κόστος τους παραμένει δυσβάσταχτο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Οι προμήθειες οι οποίες ζητούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες εξανεμίζοντας τα ελάχιστα –αν υπάρχουν και αυτά- καθαρά κέρδη των λιανεμπορικών -και όχι μόνο- επιχειρήσεων. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται και με συνδρομή για τη χρήση των τερματικών POS, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να υποχωρήσει σημαντικά το κόστος των διατραπεζικών συναλλαγών, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ενεργοποιηθεί ο κοινοτικός κανονισμός ΕΕ 2015/751 ο οποίος ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα. Σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με προμήθεια πλέον του 1,5%-2% επί κάθε συναλλαγής τόσο με πιστωτικές όσο και με χρεωστικές κάρτες».

Θεσσαλονίκη- Β. Ελλάδα

Μεγάλο μέρος της συζήτησης των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ αφορούσε την... πολυθρύλητη «Μητρόπολη των Βαλκανίων» η οποία «κινδυνεύει να μετατραπεί σε ‘’νεκροταφείο’’ επιχειρήσεων και ΄΄χωματερή’’ ανέργων και προσφύγων».

Ο κ. Φωτιάδης επισήμανε με έμφαση ότι «η εγκατάλειψη της πόλης, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα είναι εγκληματική. Μια περιοχή που συνεισέφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα μέγιστα στο ΑΕΠ με αιχμή του δόρατος τις δυναμικές εξαγωγικές της επιχειρήσεις σήμερα ζει μέρες «Αποκάλυψης». Τα λουκέτα είναι στην ημερήσια διάταξη και τα λεγόμενα μεγάλα έργα έχουν βαλτώσει. Η πόλη και οι κάτοικοί της για μετρό… ακούνε και μετρό δεν βλέπουν, ενώ στα χαρτιά παραμένουν, επί σειρά ετών, μεγάλα έργα όπως η επέκταση του 6ου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και η σύνδεσή του με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «οι ρυθμοί εκτέλεσης των μεγάλων αυτών έργων πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ άμεσα πρέπει να προχωρήσουν δράσεις για την αναβάθμιση του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της πόλης ώστε η ΔΕΘ να δώσει και πάλι ανάσα στην τοπική οικονομία».

Η μόνη… επένδυση που έγινε τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή είναι, συμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «η μετατροπή στρατοπέδων και εργοστασίων σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων». Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι «παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ανακατανομή των μεταναστευτικών ροών και σε άλλες περιοχές, οι φόβοι μας να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε ένα απέραντο hot spot δεν έχουν εκλείψει. Εκείνο που επίσης προκαλεί θλίψη είναι το γεγονός πως ως κέντρα φιλοξενίας έχουν επιλεγεί βιοτεχνικοί χώροι σε βιοτεχνικά πάρκα, αλλά και στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, όπου άλλοτε χτυπούσε η «καρδιά» της επιχειρηματικότητας».

ΒΙΠΕΘ

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον Λ. Αυγενάκη γίνεται αναφορά και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζειη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ) στη Σίνδο. «Είναι αναγκαίο να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αναβάθμιση των υποδομών της αλλά και στην αυτοδιαχείρισή της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης και πρόσθεσε: «Η αναβάθμιση της ΒΙΠΕΘ και η εύρυθμη λειτουργία της μέσω της αυτοδιαχείρισης θεωρείται βέβαιο πως θα αποτελέσει δέλεαρ για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Αν μάλιστα αυτό συνοδευτεί και με κίνητρα εγκατάστασης επιχειρήσεων τότε η ΒΙΠΕΘ θα ξαναζωντανέψει, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για τις ήδη εγκαταστημένες επιχειρήσεις.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΒΙΠΕΘ να αφεθεί στην τύχη της και μέρος της να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων όπως κάποιοι εξακολουθούν να σχεδιάζουν».

Το «στρατηγείο του βιοτέχνη»

Υποστηρικτικά στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, να λειτουργήσει η επένδυση την οποία ξεκινούσε στη Σίνδο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το 2010, την ώρα που η χώρα «δενόταν» με τα μνημόνια. «Για το πολλαπλών χρήσεων κτίριο έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα πλέον του 1 εκατ. ευρώ, αλλά η κατασκευή του έχει σταματήσει με ευθύνη του σημερινού προέδρου του ΒΕΘ», είπε ο κ. Φωτιάδης και πρόσθεσε: «Η οικονομική στήριξη του έργου μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι αναγκαία για την αποπεράτωσή του, αλλά και ‘’μονόδρομος’’ μετά το ‘’κούρεμα’’ των αποθεματικών των Επιμελητηρίων. Τα χρήματα που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο έργο θα πιάσουν τόπο, καθώς πρόκειται για ένα έργο πνοής που με τη λειτουργία του θα ήταν αρωγός στις προσπάθειες των μικρομεσαίων βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Το ‘’στρατηγείο του βιοτέχνη’’ όπως κάποιοι το οραματιστήκαμε, θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες στους βιοτέχνες, αφού μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και εκθετήριο οι υπηρεσίες του οποίου θα απευθύνονται σε κάθε επιχείρηση ή φορέα, που επιθυμεί να πραγματοποιήσει κάποια εκδήλωση εκθεσιακού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ και στις επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες εντός ΒΙΠΕ και στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την προβολή των προϊόντων τους, την πραγματοποίηση συναντήσεων με πελάτες, συνεργάτες κ.ά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ