Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς θα διαμορφωθούν οι αυξημένες λόγω νέων φόρων τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης -Η διάθεσή του ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου

Στην πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου στρέφουν τις ελπίδες τους οι καταναλωτές για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις κατά τη φετινή χειμερινή σεζόν λόγω των αυξήσεων στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η πρώτη από σειρά επιβαρύνσεων στην άδικη έμμεση φορολογία που πλήττει το ίδιο όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα ενεργοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου με την πρεμιέρα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η επιβάρυνση λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα φτάσει τουλάχιστον στα 5-6 λεπτά το λίτρο κάτι που σημαίνει ότι για μια τετραμελή οικογένεια που καταναλώνει τουλάχιστον έναν τόνο ετησίως -1200 λίτρα- θα αφαιρεθούν από το καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 72 ευρώ.

Όσον αφορά στην τιμή λιανικής, οι ειδικοί του χώρου περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η διεθνής τιμή κατά την ημέρα πρεμιέρας. Αν η διεθνής τιμή κινηθείς στα σημερινά επίπεδα, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ένα λίτρο να κοστίζει ακόμη και κάτω από 90 λεπτά.

Στον «αέρα» το επίδομα θέρμανσης

Για εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές υπάρχει και μια δεύτερη σοβαρή εκκρεμότητα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε 15 ημέρες πριν από την πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες διάθεσης του επιδόματος.

Χωρίς την απόφαση, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα δεν μπορεί να ξεκινήσει καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με πέρυσι ή αν θα υπάρξουν αλλαγές. Στην καλύτερη περίπτωση για τους καταναλωτές, θα δοθεί και φέτος το «κουτσουρεμένο» κατά 50% επίδομα που δόθηκε και πέρυσι.

Εφόσον το επίδομα ισχύσει, τότε το τελικό κόστος για τους δικαιούχους, θα διαμορφώνεται περίπου στα 60-65 λεπτά ανά λίτρο (σ.σ. το επίδομα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο ενώ το τελικό ύψος εξαρτιόταν και από την περιοχή της κατοικίας).

Μετά το ψαλίδισμα που έπεσε πέρυσι στο επίδομα θέρμανσης, τα κριτήρια χορήγησής του έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για τον άγαμο, το εισοδηματικό κριτήριο έχει περιοριστεί στις 12.000 ευρώ
  • Για τον παντρεμένο έχει πέσει στις 20.000 ευρώ
  • Για τον παντρεμένο με ένα παιδί, στις 22.000 ευρώ
  • Για τον παντρεμένο με δύο παιδιά, στις 24.000 ευρώ
  • Για τον παντρεμένο με τρία παιδιά στις 26.000 ευρώ

Το περιουσιακό κριτήριο, ανέρχεται πλέον στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο.      

Τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο είναι δεδομένο ότι θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου καθώς, αντίθετα με το πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο υπήρξε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει με τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας 4ετίας. Μια κιλοβατώρα, κοστίζει αυτή τη στιγμή περίπου 0,04896 ευρώ (περιλαμβανομένων των φόρων με το φυσικό αέριο να υπάγεται στο 13%) όταν τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή βρισκόταν στα 0,05632 ευρώ.

Και χωρίς τη μείωση του φόρου, υπάρχει δηλαδή ήδη διαφορά της τάξεως του 13% στην τιμή λιανικής σε σχέση με πέρυσι. Ο μειωμένος φόρος, θα ισχύσει από το νέο έτος και θα διαμορφωθεί στα 0,11 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 0,54 ευρώ ανά κιλοβατώρα που είναι αυτή τη στιγμή.

Σε όρους λιανικής, αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος –και εφόσον δεν υπάρξει επίπτωση από τη διεθνή τιμή- το κόστος της κιλοβατώρας θα διαμορφωθεί στα 0,043-0,045 ευρώ, περίπου 10% χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα και περίπου 20-21% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.

Οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, θα βγουν με «σύνθημα» ότι η καινούργια μετά τους μειωμένους φόρους τιμή, θα είναι κατά 30% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ