Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «ΚΡΟΥΩ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΑΣΘ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ»

Οριστική λύση στο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Focus FM».

Όπως ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας, «χτες δεν δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα του ΟΑΣΘ. Ήταν απλά μια ανάσα στην ταλαιπωρία που υπέστησαν το επιβατικό κοινό και οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης επί δώδεκα μέρες. Πρέπει άμεσα να καθίσουν σε ένα τραπέζι ο ΟΑΣΘ και Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να βρουν κοινό τόπο για να μην ξαναφτάσουμε στην επίσχεση εργασίας και στο χειρόφρενο στα λεωφορεία τις επόμενες μέρες».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που τήρησε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μπορεί τελικά να καταβλήθηκε η μισθοδοσία των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, όμως σε αυτό συνέβαλε και η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΠΕΔΚΜ, οι Δήμοι και οι παραγωγικοί φορείς της πόλης.

«Δεν υπάρχει νόημα για ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί πολιτικά, να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη. Όπως φάνηκε χτες, το Υπουργείο θα μπορούσε άμεσα να καταβάλει έστω τον ένα μισθό στους εργαζόμενους και μάλιστα απευθείας χωρίς να παρακρατήσει ένα ποσό για τα χρέη του ΟΑΣΘ στην εφορία και να μην έχει υποστεί όλη η Θεσσαλονίκη αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να κινητοποιηθούν, τελικά, όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης, να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για να επιληφθεί, έστω και προσωρινά, του ζητήματος της επίσχεσης των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Είναι πράγματι λυπηρό καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που δίνουμε λύση σε μεγάλο πρόβλημα επειδή καταφεύγουμε στη Δικαιοσύνη. Και αναφέρομαι στην περίπτωση της Ειδομένης, προ ολίγων μηνών, όπου παρά την πίεση που ασκήσαμε σε πολιτικό επίπεδο, μόνο όταν πήγαμε στον Εισαγγελέα και καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά, τρεις μέρες μετά προχώρησε η διαδικασία εκκένωσης της Ειδομένης, και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών χωρίς έκτροπα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι η συζήτηση για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης έχει δύο παραμέτρους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Μπορεί να καταβλήθηκε ένας μισθός από το Υπουργείο, όμως, αν άμεσα δεν καταβληθούν στον ΟΑΣΘ και τα υπόλοιπα χρήματα που αναγνωρίζει ως χρέος η Κυβέρνηση θα δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα και μάλιστα τις αμέσως επόμενες μέρες. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Ως Περιφέρεια προτείνουμε, το χρηματικό ποσό που αναγνωρίζει η Κυβέρνηση να το στείλει στον ΟΑΣΘ άμεσα, για να γίνει αποπληρωμή του δεύτερου μισθού που οφείλεται στους εργαζόμενους, διότι σε λίγες μέρες θα οφείλεται και πάλι μισθοδοσία δύο μηνών. Ζητώ να επικεντρωθούν όλοι στην επίλυση του ζητήματος, για να μην ξαναγίνει επίσχεση εργασίας. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος. Να μην ξαναζήσουν αυτή την ασφυξία οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα, οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης. Και αφού υπάρξει επίλυση του ζητήματος και συμβιβασμός, μια κοινή συνιστώσα μεταξύ του ΟΑΣΘ και του αρμόδιου Υπουργείου που έχει και την ευθύνη, τότε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της πόλης όλοι οι τοπικοί φορείς με την Κυβέρνηση και τον ΟΑΣΘ», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο μέλλον των συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι «ως Περιφέρεια, έχοντας τη μητροπολιτική ευθύνη στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζουμε ένα πλαίσιο δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα, στον οποίο θα υπαχθούν οι αστικές συγκοινωνίες, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες σε λίγο καιρό και το μετρό μέχρι το 2020 που θα ολοκληρωθεί. Έναν φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι και στο πλαίσιο της αστικής κινητικότητας θα έχει υπό την ‘ομπρέλα’ του όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ