Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σήμερα η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΣτΕ

H πρώτη διάσκεψη των ανώτατων δικαστών που μετείχαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών που βάλλουν κατά της συνταγματικότητας του νόμου για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον σήμερα, Παρασκευή, καθώς το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή διάσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου θα είναι η πρώτη, αλλά όχι και η τελευταία, καθώς εκτιμάται πως τα καίρια θέματα που έχουν τεθεί σχετικώς με την τήρηση των αρχών του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι δύσκολο να εξετασθούν σε μία συνεδρίαση.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα κληθούν να αποφανθούν σχετικά με το αν μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και όχι ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και για σύνθετα θέματα που σχετίζονται με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για χορήγηση μόνον τεσσάρων αδειών.

Η επικείμενη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου που αναμένεται, όπως είναι φυσικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, τους ενδιαφερομένους, αδειοδοτηθέντες ή μη, είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα εκδοθεί. Εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τη λειτουργία του ΣτΕ αποκλείουν η απόφαση να εκδοθεί άμεσα, δηλαδή με το τέλος της πρώτης διάσκεψης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Να υπάρξουν μία ή δύο ή και περισσότερες ακόμη διασκέψεις, με τα σενάρια περί αντισυνταγματικότητας ή απόρριψης των προσφυγών για τυπικούς λόγους να εξετάζονται σοβαρά, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και κρίση περί συνταγματικότητας του νόμου για τις άδειες.

Πάντως την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε, όπως αναμενόταν, όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από επιχειρηματικά σχήματα που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΪ και Star, όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών Άλτερ Έγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, και Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα (σ.σ.: η οποία είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

Παράλληλα, άλλο πακέτο ασφαλιστικών μέτρων αναμένεται να εκδικαστεί στις 10 Οκτωβρίου, ενώ και νέα αιτήματα έχουν τεθεί προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο σηματοδοτώντας μακρά πορεία δικαστικών εκκρεμοτήτων σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ