Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ο επίσημος ύμνος για την Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) όπως γράφτηκε από τον Γιώργο Θεοφάνους

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος
Η 8η Μαίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας).
Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος

Η Μεσογειακή Αναιμία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κοινές κληρονομικές παθήσεις του αίματος, σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται, ότι 240 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είναι ετερόζυγα για β-μεσογειακή αναιμία και περίπου 200.000 πληγείσες ομοζυγώτες, ετησίως.1 Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού (80 έως 90 εκατομμύρια άτομα) είναι φορείς της β- μεσογειακής αναιμίας, με περίπου 60.000 συμπτωματικά βρέφη να γεννώνται σε ετήσια βάση. Η συνολική ετήσια επίπτωση των συμπτωματικών ατόμων υπολογίζεται σε 1 στους 100.000 σε όλο τον κόσμο και 1 στα 10.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, εκτιμάται ότι, η μεσογειακή αναιμία θα λάβει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς αναμένονται περίπου 900.000 γεννήσεις ατόμων με κλινικά σημαντική νόσο στα επόμενα 20 χρόνια. 

Η συχνότητα των φορέων της θαλασσαιμίας στην Ελλάδα είναι υψηλή και αγγίζει το 8% (κατά μέσο όρο). Σε ορισμένες περιοχές όμως φτάνει το 15% ή και περισσότερο. Ετσι η πιθανότητα να συμπεριλαμβάνεται κάποιος στους φορείς της νόσου είναι μεγάλη. Οι φορείς ή ετεροζυγώτες δεν εμφανίζουν στην υγεία τους κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος. 



Επίσημος ύμνος για την θαλασσαιμία
Ο ύμνος για τη θαλασσαιμία έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά από τον κο Γιώργο Θεοφάνους, έναν παγκοσμίου φήμης συνθέτη, μουσικό και στιχουργό. Η μουσική για αυτόν τον ύμνο αποτελείται από τον ίδιο και οι στίχοι γράφτηκαν από τον κ Σταύρο Σταύρου. Αυτή η σύνθεση τραγουδήθηκε από τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου του, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της επίσημης Μουσικής Βραδιάς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο εορταστικό δείπνο, με τίτλο Πολύτιμα Ρουμπίνια, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6 Μαΐου 2015 για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας.

Πλέον έχει γίνει και μετάφραση του στην Αγγλική γλώσσα και αποτελεί τον επίσημο ύμνο για την Θαλασσαιμία.



Πηγή Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας - Ε.Ο.ΘΑ

Περισσότερα στο medlabgr που μας το κοινοποίησε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ