Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Χωρίς καν «φερετζέ» η Τουρκία εξοπλίζει τον ISIS (φωτογραφίες και βίντεο)

Ούτε η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 ούτε ο βομβαρδισμός του τουρκικού κομβόι στα Συρο-τουρκικά σύνορα ήταν τυχαίες ενέργειες.

Πίσω από την Ρωσο-τουρκική κρίση κρύβεται ένα πολιτικό-διπλωματικό-στρατιωτικό θρίλερ στο τρίγωνο μεταξύ Συρίας, Βόρειου Ιράκ και Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και το βαθύ κράτος στη γειτονικής χώρα προσπαθούν να αποτρέψουν πάση θυσία τη δημιουργία ενός Κουρδικού υπερθύλακα στην περιοχή. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν διστάζουν να τροφοδοτούν με όπλα τους τουρκομάνους στη Συρία και κατ' επέκταση όσους μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ, συνεπώς και τους τζιχαντιστές όπως το Ισλαμικό Μέτωπο ή την Αl – Nusra, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Το πόσο βαθιά είναι πλέον χωμένο το τουρκικό βαθύ κράτος ή παρακράτος στο Συριακό αποδεικνύεται και από την αποκάλυψη ότι ο παρουσιαζόμενος ως τουρκομάνος υποδιοικητής της 2ης Παράκτιας Μεραρχίας Τουρκομάνων, στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η νομαρχία Αντιόχειας-Χατάι και η ΜΙΤ, Alpaslan Celik, όχι μόνο δεν είναι τουρκομάνος αλλά είναι ακροδεξιός «γκρίζος λύκος», από την πόλη Κεμπάν, της περιφέρειας Ελιαζίγκ (Κ.Τουρκία) και γιος του πρώην δήμαρχου της πόλης. Μάλιστα ο Celik πανηγύριζε για τη θάνατο του Ρώσου πιλότου μπροστά στην κάμερα του Reuters.



Ο Ερντογάν δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα αφού χθες παραδέχθηκε ανοιχτά ότι το κομβόι των φορτηγών που βομβάρδισαν τα ρωσικά μαχητικά στα σύνορα με τη Συρία μετέφερε όπλα και πυρομαχικά για την ενίσχυση των Τουρκομάνων και των τζιχαντιστών της al Nusra.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με τον τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, μιλώντας σε δεξίωση που παρατέθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ημέρα των δασκάλων, δήλωσε πώς «η ΜΙΤ ήταν αυτή που έστειλε το κομβόι των φορτηγών στο Μπαγιρμπουτζάκ. Και ποια η διαφορά αν υπάρχουν ή όχι όπλα στα TIR της ΜΙΤ;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Τα φορτηγά TIR της ΜΙΤ με όπλα προς της Συρία έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης του κόμματος Ερντογάν και της αντιπολίτευσης ενώ μόλις χθες μετά από μήνυση του Τούρκου προέδρου συνελήφθησαν ο διευθυντής ειδήσεων της εφημερίδας Cumhuriyet, Καν Ντουντάρ, καθώς και ο εκπρόσωπος της εφημερίδας Ankara, Ερντέμ Γκιούλ.

Ποιο ήταν το αδίκημά τους; Δημοσιοποίησαν στοιχεία και βίντεο, μετά από έρευνα της εφημερίδας, που αποδεικνύουν ότι η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) στέλνει όπλα στην Συρία.

Στο οπτικό υλικό που δημοσίευσε η Cumhuriyet στις 29 Μαΐου απεικονίζονται στρατονόμοι και αστυνομικοί να ανοίγουν κιβώτια στο πίσω μέρος φορτηγών, τα οποία μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά έχοντας ως προορισμό τη Συρία. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι στέλνονταν εκεί από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, τον Ιανουάριο του 2014.



Ο Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει ότι «το πρόσωπο που έγραψε την ιστορία αυτή θα πληρώσει βαρύ τίμημα» και φυσικά καταδίκασε τις επιθέσεις της Ρωσίας προς τους Τουρκομάνους, λέγοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκτελούσε πτήση το αεροπλάνο, «δεν υπάρχουν δυνάμεις της Daes (ΙSIS), αλλά των Τουρκομάνων. Το Μπαγιρμπουτζάκ δεν είναι περιοχή της Daes. Λένε ότι χτυπάνε την Daes, αλλά χτυπάνε τους Τουρκομάνους του Μπαγιρμπουτζάκ».

Και για να μην έχει ουδείς αμφιβολίες για τη στάση και τις προθέσεις της Τουρκίας επεσήμανε πώς «το καθεστώς του Άσαντ και οι χώρες που το στηρίζουν γνωρίζουμε καλά ότι στόχο έχουν τους Τουρκομάνους του Μπαγιρμπουτζάκ. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο τον Άσαντ. Η ΜΙΤ απέστειλε ΤΙR στο Μπαγιρμπουτζάκ. Και ποια η διαφορά αν υπάρχουν ή όχι όπλα στα TIR της ΜΙΤ;»!

Επί της ουσίας το ρώσικο Su-24 δεν καταρρίφθηκε γιατί παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο (άλλωστε και οι ίδιοι παραδέχονται πώς αυτό συνέβη μόνο για 17 δευτερόλεπτα), αλλά γιατί η Άγκυρα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στη Μόσχα να μην βομβαρδίζει τους τουρκομάνους του Μπαγιρμπουτζάκ.

Μόνο που απ' ότι φαίνεται κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Προκάλεσε την οργή της Μόσχας η οποία με τον βομβαρδισμό του τουρκικού κομβόι με «ανθρωπιστική βοήθεια», κατά τους ισχυρισμούς των Τούρκων, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι κάθε αποστολή όπλων στη Συρία θα αντιμετωπίζεται ως εχθρική ενέργεια. Και για να μην επιχειρηθεί ξανά να στοχοποιηθούν τα ρώσικα βομβαρδιστικά που δρουν στην περιοχή από τουρκικά F16 έστειλε τους S-400 και τα μαχητικά Su-30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ