Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Εβραϊκός περίπατος στην Θεσσαλονίκη: Μνήμη και Γεύσεις

Κυριακή 29 Νοεμβρίου μοιραζόμαστε μια μοναδική εμπειρία στην πόλη. 
Προσφέροντας την σπάνια ευκαιρία επίσκεψης στην Συναγωγή των Μοναστηριωτών, της μοναδικής προπολεμικής συναγωγής της Θεσσαλονίκης, συνδέουμε τόπους, χώρους, σημεία,  δρόμους, κτήρια, πλατείες και αγορές με την εβραϊκή παρουσία στην πόλη.

Ταυτόχρονα ανακαλύπτουμε τις  γεύσεις της  σεφαραδίτικης κουζίνας, που έχει γλιστρήσει από τη μνήμη και ζωντανεύουμε μια μαγειρική παράδοση ανάλαφρη, με κομψή τεχνική, απλά υλικά και ποικίλες επιρροές. 
Με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο περπατάμε στο κέντρο της πόλης, αναζητώντας τα ορατά αλλά και τα αόρατα ίχνη ανθρώπινων ιστοριών, συνηθειών,  λατρευτικών  τελετουργιών, εθίμων,   μεγάλων στιγμών αλλά και των οδυνηρών  απωλειών του Ολοκαυτώματος.
 Σταθμός στην διαδρομή μας  το εστιατόριο «Ακαδημία» όπου ο Κωνσταντίνος Μάρκου και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν ειδικά για μας εδέσματα με συνταγές Εβραίων της Θεσσαλονίκης όπως τις  έχουν καταγράψει στο βιβλίο τους «Γεύση από σεφαραδίτικη Θεσσαλονίκη»,  η Νίνα Μπενρουμπή και ο Επίκουρος.
 Η διαδρομή μας που εντάσσεται στις εκδηλώσεις του «Χάρτη των γεύσεων 2015»,  θα ολοκληρωθεί στο Λιμάνι.
Ευχαριστούμε θερμά την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για την βοήθεια.
Σημείο συνάντησης:  Συναγωγή Μοναστηριωτών  (Συγγρού 35)
Ώρα: 10 πμ
Συμμετοχή: 15 ευρώ (μέγιστος αριθμός συμμετοχών 40 άτομα, τηρείται σειρά προτεραιότητας και είναι λίγες ακόμη οι διαθέσιμες θέσεις)
Πληροφορίες/κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingours.com & 6978186900
Στις 15:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Χάρτη των Γεύσεων 2015», στην Αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι,  σας περιμένουμε στην παρουσίαση της φιλοσοφίας και των νέων δράσεων της ομάδας Thessaloniki Walking Tours. Ελάτε να γνωριστούμε καλύτερα και να ανταλλάξουμε απόψεις.
Μπορείτε να μας επισκεφθείτε και στο σταντ που θα έχει η ομάδα κατά το διήμερο του «Χάρτη των Γεύσεων 2015».










Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours προτείνει θεματικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν με το σύγχρονο πρόσωπό της πόλης. Η ομάδα δίνει έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες, στο μικρό, αυτό που γλίστρησε από τη μεγάλη Ιστορία, το οποίο όμως συνδέεται με τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν τον σύνθετο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και της περιπέτειας της μέσα στον χρόνο. Οι καλά σχεδιασμένες διαδρομές δίνουν την ευκαιρία να ευχαριστηθούμε την πόλη  με τρόπο διασκεδαστικό και παράλληλα τεκμηριωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ