Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα όρασης

Σαφώς, ο παιδίατρος είναι συχνά αυτός που μπορεί να εντοπίσει πρώτος τα συμπτώματα κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας στην όραση του παιδιού, στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας.
Η όραση είναι μια μαθησιακή διαδικασία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μαθαίνουμε να βλέπουμε όπως μαθαίνουμε να μιλάμε. Ένα παιδί με κάποιο σημαντικό διαθλαστικό πρόβλημα δεν μαθαίνει να βλέπει σωστά και αν αυτό δεν αντιμετωπισθεί νωρίς, η όραση ως εγκεφαλική λειτουργία βλάπτεται μόνιμα. Τα παιδιά καλό είναι να κάνουν τακτικούς ελέγχους στον οφθαλμίατρο,προκειμένου να δουν οι γονείς αν όλα είναι καλά.

Ποια συμπτώματα του παιδιού σας θα σας οδηγήσουν άμεσα στον οφθαλμίατρο;

Το παιδί που πηγαίνει σχολείο, μια πρώτη ένδειξη θα είναι ο πίνακας. Κάνει πολλά λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα

Αν σας παραπονιέτε συχνά για πονοκεφάλους.

Κάνει γκριμάτσες, κυρίως ενώνει το μεσόφρυο ή στενεύει τα μάτια του, όταν διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση, προκείμενου να δει. Είναι μια ασυναίσθητη κίνηση που κάνουμε όλοι όταν δεν βλέπουμε καλά.

Στρίβει το κεφάλι, όταν διαβάζει ή κοιτά μακριά

Κρατάει το βιβλίο πολύ κοντά του ή πηγαίνει πολύ κοντά στην τηλεόραση

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι πολυπαραγοντικές, ωστόσο η πιθανότητα να έχει ένα παιδί κάποια μυωπία, αστιγματισμό ή κάποιο άλλο πρόβλημα όρασης εξαρτάται και από την κληρονομικότητα. Αν ο ένας από τους γονείς φοράει γυαλιά από τη παιδική του ηλικία, τότε το παιδί του έχει πιθανότητες να εμφανίσει διαθλαστική ανωμαλία κάποτε στη ζωή του, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται όταν και οι δύο γονείς φορούν γυαλιά.

Οι πιο συχνές διαθλαστικές ανωμαλίες στα παιδιά, είναι:
Υπερμετρωπία
Μυωπία
Αστιγματισμός


jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ