Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

TRÄUME - WORLDS BEYOND

Ο τενόρος Νίκος Σπανός και ο πιανίστας Νίκος Ζαφρανάς συναντιούνται για ακόμη μία φορά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, με αφορμή την έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια», αλλά και την 100η επέτειο της γέννησης του συνθέτη Benjamin Britten.

Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 στις 20.00 το πρόγραμμα: Ύπνος-Έρως-Θάνατος: Ένας ονειρικός, άλλος κόσμος στα έργα του Verdi, Wagner και Britten για πιάνο και φωνή.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις έξι πρώιμες Ρομάντζες του Verdi, τη μελοποιημένη ποίηση της Mathilde Wesendonck του Wagner και τα πέντε νανουρίσματα - ξόρκια του Britten.

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Πληροφορίες: 2310 247111

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

~ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ ~

G. VERDI - 6 Romanze (1838)

i. Non t'accostare all' urna
ii. More, Elisa, lo stanco poeta
iii. In solitaria stanza

R. WAGNER - 5 Lieder WWV 91 - "Wesendonck" (1858)
i. Der Engel
ii. Stehe still!
iii. Im Treibhaus
iv. Schmerzen
v. Traume
~ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ~

G. VERDI - 6 Romanze (1838)

iv. Nell' orror di notte oscura
v. Perduta ho la pace
vi. Deh, pietoso, oh addolorata

B. BRITTEN - A charm of lullabies op. 41 (1947)

i. A cradle song (W. Blake)
ii. The highland Balou (W. Burns)
iii. Sephestia's lullaby (R. Greene)
iv. A Charm (Th. Randolph)
v. The nurse's song (J. Philip) 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΑΝΟΥ
Γεννημένος στις Σέρρες, μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη.
Έμαθε να τραγουδάει με την κεφάτη μητέρα του και με τους μοναδικούς Ελένη Λιώνα και Άρη Χριστοφέλλη.
Συνέχισε σπουδές στο University of Maryland School of Music (Η.Π.Α.) με καθηγητές την εξαίρετη Linda Mabbs (τραγούδι) και τον ανεπανάληπτο Leon Major (ηθοποιία). Αποφοίτησε ευτυχής με Music Master’s Degree στον τομέα Voice / Opera Performance.
Ευγνώμων υπότροφος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αθηνών (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 2000) και του University of Maryland (Graduate Assistantship 2000 - 2002).
Ειδικεύθηκε στο Lied & Oratorio (Postgradualer Lehrgang) στο Musikuniversität της Βιέννης με καθηγητή τον ανεξάντλητο Charles Spencer.
Υπήρξε ενεργό μέλος σεμιναρίων με επιφανείς καθηγητές (Kurt Equiluz, Delores Ziegler, Anna Tomowa - Sintow, Michael Chance).
Βράβευση (2002) από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με Τιμητική Διάκριση ως «Καλύτερος Νέος Τραγουδιστής της χρονιάς» για την ερμηνεία του στο ρόλο του Αρσαμένη («Ξέρξης», Ε.Λ.Σ.),
Α΄ Βραβείο (2006) στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Λυρικού Τραγουδιού της «ΤΕΧΝΗΣ».
Διακεκριμένος για τη συμμετοχή του σε όπερες, ορατόρια, ρεσιτάλ και θεατρικές παραστάσεις.
Επανειλημμένα σολίστ με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Θέατρο, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα Αθηνών, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ., την Venice Baroque Orchestra, την Bach Sinfonia (Η.Π.Α.), την Salzburger Konzertgesellschaft, την Orchester 1756, καθώς και με μικρότερα σύνολα παλιάς μουσικής στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Τακτικός συνεργάτης των ελληνικών baroque ensembles “Ex Silentio” και “Latinitas nostra” καθώς και του “Pandolfis Consort Wien”.
Ηχογραφήσεις όπερας του Händel («Ορέστης», 2004 και «Ταμερλάνος», 2006) από τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία MDG, καθώς και σε ηχογράφηση της Venice Baroque Orchestra με άριες από Μπαρόκ όπερες με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2011), με τη δισκογραφική εταιρεία “NAIVE”.
Επικείμενες εμφανίσεις περιλαμβάνουν συμμετοχή σε παραγωγή της Opéra Lorraine στο Nancy της Γαλλίας (Orfeo, Monteverdi, υπό τη μπαγκέτα του Christoph Rousset).
Ζει στη Βιέννη της Αυστρίας και δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη ως σολίστ αλλά και ως διδάσκων σε Masterclasses.-

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΙΚΟΥ ΖΑΦΡΑΝΑ
Γεννήθηκε το 1971. Μαθήματα πιάνου άρχισε στα 5 του χρόνια στην Αμερική. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτριες την Καίτη Σαραγιώτου και τη Δόμνα Ευνουχίδου.
Πήρε το Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τάξη Δόμνας Ευνουχίδου, με «Άριστα Παμψηφεί», «Πρώτο Βραβείο» και «Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης». Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊ με τιμητική υποτροφία, κοντά στον διακεκριμένο πιανίστα Ian Hobson. Το 1994 έγινε δεκτός στo «Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Γκρατς» στην Αυστρία, δούλεψε με τον διαπρεπή σολίστα και καθηγητή, Walter Kamper, και πήρε το δίπλωμά του με «Άριστα παμψηφεί» το 1997. Το 1999 απέκτησε και τον μεταπτυχιακό τίτλο “Magister artium”.
Έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον διαγωνισμό “Jugend Musiziert” το 1987 στην Φρανκφούρτη, με την υποτροφία “Ganev” το 1988, με το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου στο Βόλο το 1997, με το δεύτερο βραβείο σε duo με φλάουτο στο διαγωνισμό “Jeunesse Musicales” στο Βουκουρέστι το 1997, καθώς και με το Ειδικό Βραβείο Εξαιρετικής Επιδόσεως στη Συνοδεία στο διεθνή διαγωνισμό «Moscow Sounds» στη Μόσχα το 2008. Το 1988 και 1990 προσκλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 5o και 6o Διεθνή Μαραθώνιο Πιάνου στην Ισπανία.
Παρακολούθησε σεμιναριακά μαθήματα με τους Κατερίνα και Γιάννα Πολυζωίδου, Δημήτρη Σγούρο, duo Ganevi, Claude Helfer, Lev Vlassenko, Leon Fleisher, Karlheinz Kämerling και άλλους.
Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στην Αυστρία, τη Γερμανία, στις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβενία και την Τσεχία. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium. Έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και έργα μουσικής δωματίου για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθώς και σε CD.
Εργάστηκε ως μουσικός προετοιμαστής για τη Styriarte (Αυστρία), το ΜΜΘ (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και την Όπερα Θεσσαλονίκης σε πολυάριθμες παραγωγές όπερας όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες όπως η Renata Scotto, η Αγνή Μπάλτσα, η Elena Mosuc και πολλοί άλλοι.
Είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ