Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΜΗΤΗΣ, ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ (αλλά οι συννεφιές...)

Πολλούς λόγους ώστε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο νυχτερινό ουρανό θα έχουμε τα επόμενα 24ωρα. Η εμφάνιση του «κομήτη της χιλιετίας», η βροχή των Λεοντιδών και η τελευταία Πανσέληνος του φθινοπώρου είναι τα κυριότερα αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας, τα οποία θα μας δώσουν μια καλή αφορμή για... ξενύχτι, εφόσον βέβαια το επιτρέπει ο καιρός.

Το πρώτο ενδιαφέρον ουράνιο φαινόμενο λαμβάνει χώρα απόψε κοντά στη ζώνη του Ωρίωνα, όπου γύρω στις 10.00 το βράδυ το μεγάλο φωτεινό αστέρι του Σείριου θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση για τον φετινό χειμώνα. Αύριο αργά τη νύχτα, τη «σκυτάλη» στον ουράνιο θόλο παίρνει ο κομήτης C/2012 S, γνωστός ως ISON ή «κομήτης της χιλιετίας».

Λίγο πριν από το ξημέρωμα της Πέμπτης, ο ISON θα είναι ορατός κοντά στο αστέρι Πορρίμα του αστερισμού της Παρθένου. Τρεις ημέρες αργότερα, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, θα φτάσει στο αποκορύφωμά του ένα ακόμη ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο, η βροχή των Λεοντιδών. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η τροχιά της Γης θα διασταυρωθεί με τα υπολείμματα του κομήτη Tempel-Tuttle, τα οποία θα αναφλεγούν, εξαιτίας της τριβής με τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια βροχή από πεφταστέρια που θα σκίζουν τον νυχτερινό ουρανό με συχνότητα 15-20 μετεώρων την ώρα. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Νοεμβρίου 1966 οι Λεοντίδες έδωσαν την πιο εντυπωσιακή βροχή μετεώρων στην ιστορία με χιλιάδες πεφταστέρια να κάνουν την εμφάνισή τους κάθε λεπτό.

Πάντως η παρατήρηση της φετινής βροχής των Λεοντιδών τα ξημερώματα της Κυριακής θα είναι δύσκολη, αφού συμπίπτει χρονικά με την τελευταία Πανσέληνο του φθινοπώρου, η λάμψη της οποίας θα «κρύβει» πολλά από τα πεφταστέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ