Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΛΑΧΑΝΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ;

Επειδή οι πνεύμονες των γυναικών είναι μικρότεροι από των ανδρών, οι μύες τους, ιδιαίτερα του διαφράγματος, υποχρεώνονται να
δουλέψουν σκληρότερα από τους ανδρικούς, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να ξεμένουν από αναπνοή πιο εύκολα από τους άνδρες, μετά από εξάσκηση ή άλλη κοπιαστική σωματική δραστηριότητα, όπως το ανέβασμα πολλών σκαλοπατιών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας από επιστήμονες του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, με επικεφαλής τον δρα Ντένις Τζένσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής φυσιολογίας "Experimental Physiology", σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη λειτουργία του διαφράγματος, του μυός που ελέγχει τη λειτουργία των πνευμόνων, και διαπίστωσαν ότι αυτό υποχρεούται να κινηθεί πολύ πιο έντονα στις γυναίκες, ώστε να αντισταθμίσει το μικρότερο μέγεθος των πνευμόνων (οι πνεύμονες είναι συνήθως μικρότεροι σε μια γυναίκα, ακόμα κι αν αυτή έχει ίδια σωματική διάπλαση με ένα άνδρα).

Οι Καναδοί επιστήμονες σύγκριναν 25 υγιείς γυναίκες και 25 υγιείς άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών, που εξασκούνταν σε ποδήλατο. Ειδική συσκευή κατέγραφε πόσο βαθιά και πόσο γρήγορα ανέπνεαν σε διαφορετικά επίπεδα έντασης της άσκησης.

Παράλληλα, καταγράφονταν τα ηλεκτρικά (νευρικά) σήματα που στέλνονταν στους μυς του διαφράγματος για να ελέγξουν την κίνησή του. Αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών ήταν σαφώς πιο έντονη στους γυναικείους πνεύμονες.

Όπως είπε ο Τζένσεν, το βιολογικό μειονέκτημα των μικρότερων πνευμόνων εξηγεί γιατί οι γυναίκες, όταν έχουν προβλήματα υγείας, όπως βρογχίτιδα, εμφύσημα ή καρδιοπάθειες, εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα δύσπνοιας σε σχέση με τους άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ