Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Με αφορμή τη 1η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS .

Είναι μια αφορμή για να εντατικοποιηθούν οι δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπεία του AIDS στις χώρες με τη μεγαλύτερη επικράτηση της ασθένειας, αλλά και μία πρόκληση προς τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας να κυνηγήσουν αυτόν τον στόχο μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των δαπανών για την υγεία και τη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας.

Το διάστημα από το 2011-2015 η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS θα έχει ως κύριο θέμα «Γνωριμία με το Μηδέν , μηδενίζουμε …τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις».

Το 2013 είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των εφήβων, τόσο αυτών που ζουν με τον ιό HIV όσο και εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό κατά τον ΠΟΥ είναι το ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, δηλαδή στους εφήβους, το διάστημα 2005-2012, αυξηθήκαν οι θάνατοι από AIDS κατά 50%, ενώ στον γενικό πληθυσμό για το ίδιο διάστημα επήλθε μείωση κατά 30%.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία και οφείλεται στον ιό HIV. Ο ιός προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας καταστρέφοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εκθέτοντας τον οργανισμό στις διάφορες λοιμώξεις.

Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή μέσω της κοινής χρήσης με HIV οροθετικό άτομο αιχμηρών αντικειμένων (βελονών, συρίγγων, ξυραφιών κ.λπ.) και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και κατά τον τοκετό και θηλασμό. Δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής.

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο, έτσι η πρόληψη αποτελεί μονόδρομο όπως και η HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy) δηλαδή η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας για τη μείωση της θνητότητας και την επιβράδυνση της εξέλιξης του νοσήματος.

Τα νεώτερα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ για τη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι:
· Υπάρχουν 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV
· 2.1 εκατομμύρια είναι έφηβοι.
· Στα τέλη του 2012, περίπου 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι ελάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία.
· Ωστόσο πάνω από 19 εκατομμύρια άνθρωποι που θα μπορούσαν στην περίπτωσή τους να λάβουν αντιρετροϊκή αγωγή δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
· 3,34 εκατομμύρια παιδία ζουν με τον ιό HIV. Πάνω από 700 παιδιά μολύνονται κάθε ημέρα από τον ιό.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα προέρχονται από το σύστημα της υποχρεωτικής δήλωσης του νοσήματος. Από το ΚΕΕΛΠΝΟ δίδονται τα εξής στοιχεία: Μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2013 έχουν καταγραφεί 13.496 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από αυτούς 3.504 άτομα έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 6.150 άτομα βρίσκονται σε αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 2.380 άτομα. Στην περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2012 δηλώθηκαν 792 λοιμώξεις, 709 άνδρες και 83 γυναίκες. Επίσης, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της HIV λοίμωξης στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

Οι έφηβοι ως ομάδα υψηλού κινδύνου απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση και υπηρεσίες υγείας που θα είναι φιλικές προς αυτούς. Μια υπηρεσία υγείας θεωρείται φιλική όταν είναι προσιτή στους εφήβους, αποδεκτή από τους νέους, κατάλληλη γι’αυτούς, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και φυσικά αποτελεσματική. Οι σωστές υπηρεσίας υγείας έχουν μια θετική συμβολή στην εφηβική υγεία.

Η πρόληψη όμως είναι ο πυλώνας προστασίας των εφήβων και επιτυγχάνεται με προγράμματα ενημέρωσης και αγωγής υγείας με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκπονεί και εφαρμόζει για περισσότερο από δύο χρόνια πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας σχετικά με τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα στους εφήβους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, οι ιατροί του τμήματος αυτού, σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ και μέσα από τη διοργάνωση σχετικής διημερίδας τον Οκτώβριο του 2013, εκπαίδευσαν επαγγελματίες υγείας της 4ης ΥΠΕ στη χρήση του υλικού του προγράμματος αγωγής υγείας για τα ΣΜΝ, με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου των προληπτικών δράσεων.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Τμήμα Πρόληψης και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ συνδιοργανώνουν ένα διήμερο δράσεων και εκδηλώσεων το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013 στην Πλατεία Αριστοτέλους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013 στις 19:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από τον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ») θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο εδώ και 13 χρόνια άναμμα κόκκινων κεριών που θα σχηματίζουν το κόκκινο κορδελάκι (red ribbon), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS. Το άναμμα των κεριών θα πλαισιώνεται από σειρά εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, δύο σχολές χορού (Βίκυ Ευσταθίου, All Stars Dance) και η Αρωγή 12+ με το χορευτικό της τμήμα θα πραγματοποιήσουν χορευτικές παραστάσεις, ενώ η ομάδα κρουστών μουσικών οργάνων «Κρουστόφωνο» θα συνοδεύει την εκδήλωση» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ