Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΧΕ Ο Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης είχε το Σάββατο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, που βρέθηκε στα γραφεία της, λίγο πριν αρχίσει περιοδεία σε Κιλκίς, Πέλλα και Πιερία, στο πλαίσιο της εξόρμησης στελεχών της ΝΔ σε όλη τη χώρα, κατά το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Μιχελάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημ. Τσάμη, στη συνέχεια σύσκεψη με την Γραμματεία Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας, υπό την προεδρία του αν. Γραμματέα Οργανωτικού Νίκου Φώτου και ακολούθως σύσκεψη με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άννα Ευθυμίου και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Θεσσαλονίκης Χρήστο Νικολαϊδη.

Σε όλες του τις επαφές ο Γιάννης Μιχελάκης κάλεσε τους συνομιλητές του να δώσουν την επικείμενη εκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις, γιατί όπως είπε, η μάχη αυτή είναι για την Πατρίδα και όχι για το κόμμα. Βασική του επισήμανση είναι ότι η ΝΔ δεν διαβλέπει κάποια διαφοροποίηση στο ΠΑΣΟΚ, μετά την αλλαγή στην ηγεσία του, κάτι που θυμίζει το «Τί Παπανδρέου… τι Βενιζέλος»…

Στις συσκέψεις αναφέρθηκε σε θέματα επικοινωνίας και πολιτικού λόγου του κόμματος, τονίζοντας ότι το μήνυμα που πρέπει διαρκώς να εκπέμπουν τα στελέχη της ΝΔ είναι ότι «ο Αντώνης Σαμαράς δεν διστάζει μπροστά σε προσωπικό ή κομματικό κόστος να παίρνει αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Τέλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του για την δεύτερη μέσα σε δύο μήνες επίσκεψή του στη Βόρεια Ελλάδα, την περιοχή που δίνει στη ΝΔ το 40% της δύναμης της!

Το απόγευμα του Σαββάτο ο Γιάννης Μιχελάκης μίλησε στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Κιλκίς και στη συνέχεια σε συνεστίαση μελών του κόμματος στην ίδια πόλη.

Την Κυριακή περιόδευσε σε Πιερία και Πέλλα όπου μίλησε στις συνεδριάσεις των εκεί ΝΟΔΕ, έδωσε συνεντεύξεις Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ και μίλησε σε συγκεντρώσεις μελών του κόμματος σε Κατερίνη και Γιαννιτσά.

Ακολουθεί όλο το κείμενο της ομιλίας του στην Κατερίνη:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόσκληση. Σας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους. Συναντιόμαστε σε μια περίοδο καθοριστικής σημασίας, για τη χώρα μας.

Μπαίνουμε, σε λίγο, στην τελική ευθεία για τις πιο σημαντικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και αυτήν την κρίσιμη ώρα – όπως καλά το ξέρετε – κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στην κοινωνία. Κάποιοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Κάποιοι, συστηματικά και ύπουλα, διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτά που λέγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό. Σ’ αυτά που οι αντίπαλοι – ψεύτικα και ανεύθυνα – καταλογίζουν στην Παράταξή μας. Αλλά και σ’ αυτά που ρωτάει – πολλές φορές – ο κόσμος.

Πρωτ’ απ’ όλα, σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών:

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η σημερινή κυβέρνηση, είχαμε πει ότι οι κάλπες θα στηθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και συναφθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Η απερχόμενη ηγεσία και μια σειρά υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν – και το ξέρετε – να ανατρέψουν τη συμφωνία, που έγινε. Προσπάθησαν -και είχαν το θράσος να το λένε- να επιβάλουν παράταση του βίου της σημερινής μεταβατικής κυβέρνησης, μόνο και μόνο για να κερδίσουν κομματικό χρόνο. Τους είπαμε να σταματήσουν τα παιχνίδια, που βλάπτουν τη χώρα. Τους ζητήσαμε να σκεφθούν, έστω και μια φορά, το εθνικό συμφέρον. Τους προειδοποιήσαμε πως δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Για πολύ καιρό, δεν άκουγαν. Προσπαθούσαν να βρουν προσχήματα. Προσπαθούσαν να βρουν συμμάχους για να επιβάλουν τις πιο ανίερες μεθοδεύσεις τους. Τελικά –όπως ήδη το ξέρετε- δεν τα κατάφεραν. Τόσο η απερχόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο μοναδικός υποψήφιος για το δακτυλίδι Παπανδρέου, αναγκάζονται τώρα να κάνουν πίσω.

Τις επόμενες μέρες, ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και οι εκλογές θα προκηρυχθούν – θέλουν δεν θέλουν- χωρίς καμιά καθυστέρηση. Για μας, άλλωστε, είναι θέμα συνέπειας. Είναι, προπάντων, θέμα Δημοκρατίας. Διότι η σημερινή σύνθεση της Βουλής δεν ανταποκρίνεται στη βούληση του λαού. Διότι ο λαός θέλει να εκφραστεί πολιτικά. Θέλει να δώσει ο ίδιος την εντολή, για μια νέα κυβέρνηση που να βγάλει τον τόπο από την κρίση. Αυτό ζητά ο λαός, αυτό είπαμε και αυτό τελικά θα γίνει.



Έρχομαι, τώρα, σε όσα διαδίδουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση του κόμματός τους με τη Νέα Δημοκρατία.

Πρωτ’ απ’ όλα, ακούμε κάποιους (όπως ο κ. Λοβέρδος) να μιλούν για συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Ακούμε και κάποιους άλλους (ο κ. Σκανδαλίδης για παράδειγμα) να μιλούν για συγκυβέρνηση με την Αριστερά!!! Το δεύτερο δεν μας απασχολεί. Και τα δύο μαζί, όμως, δείχνουν πως… δεν ξέρουν ούτε τι τους γίνεται, δεν ξέρουν ούτε τι θέλουν, δεν ξέρουν ούτε ποια πολιτική θα ακολουθήσουν.

Ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Σκέφτονται, μιλούν και κινούνται εκ του πονηρού. Βλέπουν το κόμμα τους να καταρρέει και προσπαθούν να παίξουν το τελευταίο τους «χαρτί». Προσπαθούν να πιαστούν από κάπου και να δείξουν πως είμαστε – τάχατες – παρέα. Προσπαθούν να μοιράσουν δεξιά και αριστερά τις ενοχές τους.

Απαντούμε ξεκάθαρα: Δεν θα σώσουμε εμείς το ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαστε παρέα και δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι. Δεν είμαστε καθόλου ίδιοι. Αυτό το παραμύθι να τους το κόψουμε.

Θα το πω, λοιπόν, ευθέως. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή. Χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Χρειάζεται εκλεγμένο πρωθυπουργό. Τονίζω δύο πράγματα: Πρώτον, το αντίθετο της αυτοδυναμίας δεν είναι η συγκυβέρνηση. Είναι η αδυναμία διακυβέρνησης. Και δεύτερο: Άλλο συγκυβέρνηση και άλλο εθνική συνεννόηση. Το δεύτερο αποτελεί πάγια επιδίωξή μας. Το πρώτο (η συγκυβέρνηση) σημαίνει αιχμαλωσία σε μικροκομματικά παζάρια. Και δεν τα θέλουμε.

Στόχος δικός μας, στόχος της Παράταξής μας, είναι: Αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. με εκλεγμένο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Ζητούμε αυτοδυναμία για να μπορέσει να κυβερνηθεί ο τόπος. Ζητούμε αυτοδυναμία για να μπορέσουμε να πιάσουμε δουλειά, από την επόμενη των εκλογών. Για να μπορέσουμε – χωρίς καθυστερήσεις – να βάλουμε σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμά μας. Για να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική που – ναι – υιοθετεί τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά όχι τη μονόπλευρη λιτότητα. Μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στην ανάταξη και την ανάπτυξη. Μια πολιτική που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά των νέων, που απειλεί την κοινωνική συνοχή. Μια πολιτική που προτάσσει την ασφάλεια του πολίτη. Όπου κι αν ζει. Στις πόλεις ή τα χωριά μας. Στο Κέντρο ή την Περιφέρεια. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας. Και οι προτεραιότητες αυτές δεν αλλάζουν.



Φίλες και φίλοι,

Να σταθώ σε κάτι ακόμη από όσα λέγονται τον τελευταίο καιρό: Στον ισχυρισμό ότι αλλάξαμε, τάχατες, θέσεις και κάναμε στροφή. Αλλά και στην αμφισβήτηση της απόφασής μας να στηρίξουμε το κούρεμα του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση. Ρωτήστε, λοιπόν, όσους τα λένε αυτά:
Υπάρχει, έστω και ένας, που πιστεύει πως δεν έπρεπε να γίνει το κούρεμα του χρέους, πως δεν έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια, πως δεν έπρεπε να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής, πως δεν έπρεπε να συναφθεί η νέα δανειακή σύμβαση;
Υπάρχει, έστω και ένας, που πιστεύει ότι όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη δική μας στήριξη;
Υπάρχει, έστω και ένας, που πιστεύει ότι τα πράγματα είναι σήμερα όπως ήταν στις αρχές του 2010;

Και επιτέλους:
Υπάρχει, έστω και ένας, που θα ήθελε να αφήσουμε τη χώρα να βυθιστεί στο χάος;

Δεν αποφασίσαμε, λοιπόν, με βάση το κομματικό μας συμφέρον, αλλά με γνώμονα το εθνικό καλό. Δεν είναι το ίδιο οι συμφωνίες του 2010 με αυτές του 2012. Και βέβαια δεν άλλαξαν ούτε οι θέσεις, ούτε η στρατηγική, ούτε οι επιδιώξεις μας. Εκείνα που άλλαξαν είναι τα δεδομένα. Και τα δεδομένα, από το 2010 έως σήμερα, άλλαξαν δραματικά. Άλλαξαν απειλητικά.

Μέσα σε δύο χρόνια, το δημόσιο χρέος έγινε ανεξέλεγκτο. Από το 120% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, έφτασε σήμερα στο 170%. Με την τυχοδιωκτική εξαγγελία δημοψηφίσματος, που όλοι μαζί αποφάσισαν, (την εξαγγελία που ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, εκθείαζε και προπαγάνδιζε), έφεραν τη χώρα στην άκρη του γκρεμού. Έφεραν την οικονομία μας ένα μόλις βήμα πριν την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Έφεραν την κοινωνία σε κατάσταση πανικού.
Και τι έπρεπε να κάνουμε;
Να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει, λέγοντας πως δεν φταίγαμε;
Θα ήταν κάτι τέτοιο υπεύθυνο; Θα ήταν πατριωτικό;

Ας αφήσουν, λοιπόν, τις δολιότητες, τις ανευθυνότητες και τις αστειότητες. Η ΝΔ, στην πιο δύσκολη, στην πιο κρίσιμη ώρα, έβαλε πλάτη για να μην κατρακυλήσει η χώρα στο γκρεμό. Στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», στο δίλημμα «μέσα ή έξω από την Ευρώπη», στο δίλημμα που έφερε τη χώρα η τυχοδιωκτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, απαντήσαμε με τρόπο που έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα.

Στηρίξαμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου…

- για να μειώσει η χώρα το χρέος της, σχεδόν κατά 100 δισ. ευρώ.

- για να μειώσει τα επιτόκια, περίπου κατά 4 δισ. το χρόνο.

- για να κρατηθεί στο ευρώ και το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- για να κερδίσει χρόνο και να αξιοποιήσει τις αλλαγές που έρχονται στην Ευρώπη.

Δεν θα ήταν υπεύθυνο να εκμεταλλευόμασταν τη δίκαιη οργή και την απόγνωση του κόσμου για να μαζέψουμε ψήφους σε βάρος της χώρας. Θα ήταν καταστροφικό να συνταχθούμε με τους εμπόρους της δραχμής. Εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα. Πιστεύουμε στους Έλληνες. Και πιστεύουμε ότι, με μια άλλη πολιτική – τη δική μας πολιτική – μπορούμε να τα καταφέρουμε.



Φίλες και φίλοι

Ρωτούν πολλοί: Ποια είναι αυτή, η άλλη πολιτική; Θυμίστε τους, πρωτ’ απ’ όλα, πως ό, τι έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς, επαληθεύτηκε στο ακέραιο. Θυμίστε τους πως, εδώ και δυόμισι χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα. Θυμίστε τους πως είναι ο Αντώνης Σαμαράς που μίλησε πρώτος και συνεχίζει να μιλά –μέσα και έξω από τη χώρα- για τη «λάθος συνταγή».

Θυμίστε τους και κάτι ακόμη: Ότι για δυόμισι χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άκουγε τις προτάσεις μας. Ότι για δυόμισι χρόνια , το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να λοιδορήσει τον Σαμαρά. Σήμερα, ο ένας μετά τον άλλο, έρχονται στα λόγια του. Μένουν, όμως, μόνο στα λόγια. Σήμερα, στο σύνολό τους, οι ηγέτες της ΕΕ υιοθετούν τις θέσεις μας. Απαιτούν, όμως, δουλειά για να γίνουν πράξη. Σήμερα, όλοι μιλούν για την ανάγκη στροφής στην ανάταξη και την ανάπτυξη. Και σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες. Χάθηκε ήδη πολύς χρόνος. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες. Χάθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις. Χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις δουλειάς. Η ανεργία ξεπέρασε το 20% του ενεργού πληθυσμού. Η κοινωνία βυθίστηκε στην κατάθλιψη. Η πραγματική οικονομία παραπαίει. Δυστυχώς, μετά από δυόμισι χρόνια ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα. Ο δρόμος έγινε πολύ πιο δύσκολος. Είναι, όμως, ο δρόμος που επίμονα προτείνουμε. Είναι ο δρόμος της Ανάκαμψης και της Ανάπτυξης. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει κανένας. Γιατί, χωρίς ανάκαμψη, ούτε το έλλειμμα θα μηδενιστεί, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Χωρίς ανάκαμψη δεν θα μπορέσει να σταθεί η πραγματική οικονομία. Χωρίς ανάκαμψη δεν θα αντέξει η κοινωνία.

Επιμένουμε, λοιπόν, ότι η συνταγή του Μνημονίου ήταν λάθος. Επιμένουμε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Επιμένουμε ότι έχει απόλυτη προτεραιότητα η Ανάκαμψη, η Ανάπτυξη και η Κοινωνική συνοχή. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αλλάζουμε! Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, η χώρα πρέπει, πρωτ’ απ’ όλα, να σταθεί στα πόδια της. Και αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας.



Φίλες και φίλοι,

Κάποιοι ρωτούν αν είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης. Ρωτούν ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Θέλω να βεβαιώσω πως ο Αντώνης Σαμαράς, οι αρμόδιοι τομεάρχες μας, οι βουλευτές μας, τα στελέχη της Παράταξης, ξέρουμε πολύ καλά σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ξέρουμε την κατάσταση στην οποία κατρακύλησε η πραγματική οικονομία. Ξέρουμε ότι εξαντλήθηκαν, προ πολλού, οι αντοχές της κοινωνίας. Και ξέρουμε, παν’ απ’ όλα, πως η λύση δεν βρίσκεται στην καταβύθιση, αλλά στην Επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Προτείναμε ήδη- και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε- μέτρα ανάσες, χωρίς ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος. Προτείναμε -και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε- ένα απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που να στηρίζει την ανάπτυξη. Προτείναμε -και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε- δράσεις που καθιστούν ανταγωνιστικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Σχεδιάσαμε ήδη -και επεξεργαζόμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειές τους- ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο την Επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς:

Στην Οικονομία, πρωτ’ απ’ όλα.

Αλλά και στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό.

Στην Ασφάλεια του Πολίτη.

Στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

Στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία.

Στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ