Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΠΟΕΣΥ: "ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ"

Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:
"Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ) απέστειλε υπόμνημα στους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς για το άρθρο 11 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ».
Για το επίμαχο άρθρο, που αφορά την τύχη των δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και μάλλον προξενεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει, η Ομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Π. Καψή, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλο, και το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις της. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ακούσει τη γνώμη των εργαζομένων, κωφεύοντας στο αίτημα για ουσιαστικό διάλογο, κατέθεσε νέα ρύθμιση χειρότερη από την προηγούμενη.
Απαγορεύει, με κατηγορηματικό τρόπο, τη μεταφορά στο δήμο των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης ειδικού σκοπού (όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση) εάν αυτή κλείσει.
Δεν αποσαφηνίζει το μέλλον των εργαζομένων σε αυτά. Εάν και πόσοι θα μεταφερθούν στους δήμους με ποια κριτήρια, με τι περιεχόμενο. Όσο για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, επαφίεται στην κρίση των εκκαθαριστών, να αποφασίσουν το χρόνο και το ποσό της εξόφλησης, παραπέμποντας ουσιαστικά σε χρόνιες καθυστερήσεις.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ στο υπόμνημά της διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς την συνταγματικότητα της διάταξης, με την οποία ορίζεται ότι η δραστηριότητα των δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, οι οποίες λύνονται, δεν μεταφέρεται. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά ρητή επιταγή του Συντάγματος. Η νομοθετική παρέμβαση ελέγχεται ως προς την συμφωνία της με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτός καθορίζεται στο άρθρο 102 του Συντάγματος.
Η τύχη του προσωπικού των εν λόγω επιχειρήσεων δεν ρυθμίζεται με σαφή και ειδικό τρόπο. Η προτεινόμενη διάταξη κάνει μια αόριστη αναφορά «στις κείμενες διατάξεις», χωρίς να απαντά στα θέματα της διατήρησης της ειδικότητας, του μισθολογίου και της κοινωνικής ασφάλισης των προσωπικού των επιχειρήσεων αυτών. Οι ειδικές πτυχές του θέματος αγνοούνται πλήρως και η αβεβαιότητα των εργαζομένων επιτείνεται. Ακόμα και η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες (εισήγηση εκκαθαριστή, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου).
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ θεωρεί ότι η διάταξη του άρθρου 11 του νομοσχεδίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς θα σημάνει το τέλος των δημοτικών μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας, τα οποία – παρά τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες τους – συμβάλλουν στην ανάδειξη των τοπικών υποθέσεων και στην εμπέδωση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου σε τοπικό επίπεδο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ