Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ

Σε ανοιχτές κοινωνίες ζουν τα δελφίνια, τα οποία οργανώνονται σε συμμορίες προκειμένου να προστατεύσουν τα θηλυκά τους από άλλες ομάδες δελφινιών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που δείχνει ότι τα δελφίνια φέρονται με διαφορετικό τρόπο από κάθε άλλο ζώο, με εξαίρεση τον άνθρωπο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δελφινιών, κατά τους επιστήμονες, θυμίζουν περισσότερο τα πολύπλοκα δίκτυα της μαφίας, παρά την κάθετη ιεραρχία των χιμπατζήδων. Γενικότερα, το ανοιχτό κοινωνικό σύστημα των δελφινιών θεωρείται μοναδικό μεταξύ των θηλαστικών του πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Ρίτσαρντ Κόνορ του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης μελέτησαν επί πέντε χρόνια τη συμπεριφορά των δελφινιών στη δυτική Αυστραλία και διαπίστωσαν ότι τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά συνηθίζουν να ταξιδεύουν σε μεγάλες εκτάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, συχνά συναντώντας άλλες ομάδες του είδους τους.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα δελφίνια σχηματίζουν συμμαχίες, «συμμορίες» που κάνουν μακρινά ταξίδια, όπου συχνά συναντούν ξένα δελφίνια, απέναντι στα οποία υιοθετούν διάφορες στρατηγικές ομαδικής άμυνας και επίθεσης. Συνήθως οι συμμαχίες αυτές των αρσενικών, όπως έδειξαν οι πολυετείς παρατηρήσεις, είναι τριών ειδών:

Η πρώτη αφορά δύο ή τρία δελφίνια που από κοινού «αγκαζάρουν» και συνοδεύουν γόνιμα θηλυκά.

Η δεύτερη συμμορία, που μπορεί να διαρκέσει έως 15 έτη, αφορά ομάδες των τεσσάρων έως 14 αρσενικών, που κάνουν επιθέσεις σε άλλες ομάδες δελφινιών για να κλέψουν τα ξένα θηλυκά ή να αμυνθούν από τις επιθέσεις των ξένων αρσενικών.

Τέλος, η τρίτη παρέα αφορά τη σύναψη μεγάλων συμμαχιών με ξένες ομάδες, προκειμένου να συγκροτήσουν ακόμα μεγαλύτερες ομάδες, που συνεργάζονται για να υπερασπιστούν τα θηλυκά τους από άλλες επιθετικές συμμορίες, γεγονός που οδηγεί σε επικές μάχες, με δεκάδες αρσενικά να συμμετέχουν σε κάθε "στρατιά". Αντίθετα, τα θηλυκά δελφίνια σπάνια δημιουργούν συμμαχίες.

Μόνο οι άνθρωποι και τα δελφίνια έχουν βρεθεί να αναπτύσσουν τόσο πολύπλοκες συμμαχίες αρσενικών στο πλαίσιο του κοινωνικού δικτύου τους. Φαινομενικά και άλλα είδη, όπως οι χιμπατζήδες, συγκροτούν συμμαχίες αρσενικών για να υπερασπιστούν το έδαφος και τα θηλυκά της κοινότητάς τους. Όμως τα δελφίνια, αντίθετα με τους χιμπατζήδες, δεν υπερασπίζονται κάποια συγκεκριμένη κλειστή επικράτεια, αλλά ζουν σε περιοχές με συνεχώς μεταβαλλόμενα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ